Eskişehir’in altın ile olan macerası tam 30 yıl önce başlamıştı. Bir Kaymazlı olarak, o günleri çok iyi hatırlıyorum. 35 yıl önce Kaymaz da belediye vardı. Belediyenin DYP’li başkanı meclis üyeleri, Kaymaz halkı ile birlikte iki kez Ankara-Eskişehir yolunu trafiğe kapattı. İki ayrı altın arama firması, korkarak Kaymaz da maden açamadı. DYP’li başkan herkese karşı, altın tekelerine karşı gelerek, madeni açtırmadı. Kaymaz belediyesi daha sonra başka partiye geçti. O belediye başkanı da altın madeni açılmasına karşıydı. Kaymaz da iş olanakları yoktu. Başkan karşı ama değişik partilerden belediye meclis üyeleri madenin açılmasına karar verdi. Kaymaz’ın gençleri iş bulacaktı. Kaymaz da nüfus erozyonu yaşanmayacaktı. Nasılsa Kaymaz’daki altın cevheri 2023 yılında bitecekti.
HER YER ALTIN
Bugün itibarıyla Kaymaz’daki altın cevherinin sonuna geldi. 35 yıl önce bir Kanadalının uyduları kullanarak, Kaymaz da altını tespit edeli yıllar geçti. Nasılsa bir gün Kaymaz da rezerv bitecekti. Bitti bitmesine ama, bölgede yeni altın cevheri bulundu. Hazır tesisi var. Çanakkale’den bile rezerv yüzlerce kamyon ile Kaymaz’a taşınacak. Başka illerden kamyonlarla Kaymaz’a toprak taşınmaya başlanıldı. Siyanür ile ayrıştırılan havuzların sayısı da arttı. Daha Kaymaz’daki madenin en az 10 yıl çalıştırılması düşünülüyor. Toprak dağları, yeryüzü şekli Kaymaz ve yöresinde değişmeye devam edecek. Altın ve gümüş madeni şirketlerinin Eskişehir yöresine ilgileri devam ediyor.
Çanakkale’den her gün yüzlerce altın cevheri henüz Kaymaz’a taşınmadı. O yol o trafiği nasıl çekecek. Söğüt ilçesi ile Sarıcakaya Mayıslar mahallesi ile Mihalgazi İlçesine bağlı Alpagut ve Atalan mahallesinde de altın cevheri bulundu. Buralardan da Kaymaz’daki maden işleme tesisine cevherin taşınması düşünüyor.
SEBZE VE MEYVE DEPOSU
Mihalgazi ve Sarıcakaya yöresinin önemi ise Akdeniz ikliminin yaşanması ve görülmesidir. Çevremizdeki büyük iller yılın 12 ayı, sebze ve meyve ihtiyaçlarını Sarıcakaya ve Mihalgazi’den karşılıyor. Şimdi, bu iki ilçemize altın veya gümüş madeni açmak, doğru bir yaklaşım olamaz. Çevre derneğimiz ile Eskişehir Kıymetlidir Platformu bunun için mücadele ediyor. Birçok verimli ovada su ve üretim sıkıntısı çekiliyor. Bu nedenle Sakar Vadisinin değeri her geçen gün giderek artıyor.
YEŞİL ŞEHİR ÇALIŞMAMIZ VAR
Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de ilk kez Eskişehir Sanayi Odası ‘Yeşil Şehirler Programını’ açıkladı. Eskişehir’de su sorunu olmamasına rağmen, tasarruflu kullanılmadığının altı çizildi. Bu rapor bulunup herkes tarafından okunması gerekiyor. Suyumuz şimdilik var. Çukurova’da en verimli ovalarımızın başında geliyordu. Şimdi suyun bittiği söyleniyor. Mihalgazi yöresini kendi elimiz ile maden sahası haline getirmek istiyoruz. Altın mı önemli yoksa verimli toprak daha mı önem taşıyor. Bu noktada iyi düşünmeliyiz. Ülkenin sorunlarını sadece birkaç kişinin çözmesini beklemek yanlıştır. Sorunların hepimizindir. Tekellerin değil, hepimizin menfaatini düşünmeliyiz.