Sümeroloji alanında dünyaca tanınan bilimsel çalışmalara imza atan ve tüm Türkiye’nin yakından izlediği Türk arkeolog, dilbilimci ve Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, 110 yıllık yaşamına büyük işler sığdırdı. Ömrünün beş yılını da Eskişehir’de öğretmen olarak geçiren Çığ, Eskişehir’deki son gelişmeleri dikkatli izliyordu. 110 yıl yaşamakta herkese nasip olmaz. Eskişehir’e geldiğinde tüm kitaplarını almıştım. O gün elindeki bir sorun nedeniyle, kitaplarını imzalayamamıştı. İmzaya Eskişehir’e mutlaka geleceğini ve kitaplardan imtihan edeceğini söyledi. Bu dilekler gerçekleşemedi.

ÇOK ÇALIŞMAK

Türk insanına Muazzez İlmiye Çığ denildiği zaman, çok çalışmak geliyor. 100 yaşın üstünde kitap yazan dünyada başka bir insan var mı ki? İnsanlığa ve halkına karşı her zaman dürüst oldu. Beynini ve bütün öğrendiklerini, deneyimlerini halkı ve Türk gençleri ile en ince ayrıntısına kadar paylaştı. Halkı tarih kültürü ile eğitti.

BİLİMİN ANASI

Yüzyılların süzgecinden gelen Tarih Bilimlerin Anasıdır, diye bir söz vardır. Muazzez İlmiye Çığ, bilimi halkın anlayabileceği düzeye getirdi. Tarihi, halka konferans ve kitapları ile anlattı. Bilgiyi iktidar yaptı. Çığ, tarihte Yunus Emre’lerden güç alıyordu. Halkın gönlüne ilimle giriyordu. Çığ, aydın sorumluluğu ile karanlıkta kalan bilimsel gerçekleri, gün yüze çıkardı. Sümer tabletlerini okuyarak, bugün tartışma konusu olan olayları gerçekleri bilimsel yönleri ile tarihin süzgecinden çıkararak, anlattı. Her şeyden önce Çığ her fırsatta, doğruları milletine anlatırdı.

YUNUS EMRE NESLİ

Çığ’ı tanıyan herkes onun Yunus Emre neslinden geldiğini söylerdi. Tarih Sümer’de başlar. Bu durumu en ayrıntıları ile bize öğretti. 4 bin 500 yıl öncesi ile bugün arasında köprü oldu. Beynimiz aydınlandı. Onun sayesinde insanlık yazıyı keşfedene kadar harcadığı 1.5 milyon yıllık zahmetten kurtarılmış oldu. Onun sayesinde köklerimize ulaştık. 110 yaşında bir Tarih cevherini kaybettik. Onu bize hediye eden, tarihsel süreçte ortaya çıkaranda Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyettir. Cumhuriyet çok sayıda Türk aydını ile onu keşfetti, ortaya çıkardı. Bize öğretmen yaptı. Bizde aydınlandık. Bilgilendik. Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyetin aydını, bilgesi tükenmeyecek onu da gördük.

GERİYE KALANI KİM OKUYACAK?

Topkapı müzesinde 80 bin küsur Hitit Tableti var. Bunun 30 bini okundu. Büyük çoğunluğunu da Muazzez İlmiye Çığ okudu. Geriye kalan 50 bin Sümer tabletini kim okuyacak. 110 yaşında onu kaybetmiş olsak, bile kayıp büyüktür. O cumhuriyetimizin yetiştirdiği büyük bir aydındır. Hepimize tarihi sevdirdi.

****

Afyon gibi olsun

Dün bir yolcu otobüsü Bursa’dan Antalya’ya giderken, Eskişehir sınırlarında kaza yaptı. Otobüste Antalya Senfoni Orkestrasının elemanları olduğu için yakından ilgilendik. Hava yağışlı yok kaygan, şoför direksiyon hakimiyetini kaybederek, otobüsün yaralı yolcuların anlattığına göre 4 takla atmasına neden oldu. Bu yolun Afyon tarafı duble yoldur. Yolun Afyon tarafındaki kaliteli yolun düzeyine getirilmesi gerekiyor. Siyasetçilere önemli görev düşüyor. Bir de özellikle yolcu otobüsü şoförleri de iyi eğitimden geçirilmelidir.