İletişim çağı derken, arkasından dijital çağ geldi. Herkes klavye kahramanı oldu. Sosyal medyadan aklımıza geleni yazmaya başladık. Kulak dolma bilgileri gerçek zannettik. Dün Seyitgazi ilçemiz yakınlarında aşırı yağışta yolcu otobüsü kullanıcısının direksiyon hâkimiyetini kaybetmesi ile 4 takla attı. Bir yolcu öldü. 24 yaşındaki bir genç kız ağır yaralandı. Çok sayıda yaralı da var. Sosyal medya kullanmasını çok seven hemşerilerimiz oturdukları yerden klavyelerini kullanmaya başladılar ve kazada 4 kişinin hayatını kaybettiği haberlerini yaydılar.

SAVCILIKTAN AÇIKLAMA
Sosyal medyadan yayılan gerçek olmayan haberler üzerine Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı da bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Cumhuriyet Savcılığı yaptığı açıklamada,” Bazı haberlerde yer alan “4 kişinin hayatını kaybettiği” şeklindeki bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır. Kazada yalnızca bir vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Olayla ilgili olarak Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığımızca, soruşturma, olay yeri inceleme ve otopsi işlemleri sürmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

AMERİKAN ÇALIŞMALARINA KATKI
Büyük devletler sosyal medya konusunda hassastırlar. Yapay zeka konusunda ciddi çalışmalar yapıyorlar. Konu milli güvenlik kadar, küresel ekonomik ve siyasi rekabeti de yakından ilgilendiriyor. Sosyal medya kullanıcılarının yaygınlığı ile yapay zekâ araştırmaları arasında doğrudan bağlantı var. Youtube, Instagram, Facebook, TikTok, Google gibi sosyal medya mecraları bize bedava hizmet sunuyor. Buralarda zaman geçirmemiz ve verilerimizi yüklememiz için sürekli daha geniş bellek alanları hediye ediyor.Bu tuhaflığın nedeni, yapay zekanın katlanarak gelişmesini sağlayan makine öğrenmesi ve büyük verinin (big data) ancak milyarlarca insanın makinelere gönüllü öğretmenlik yapması sayesinde mümkün olmasıdır. Bir başka deyişle, Instagram’daki her hareketiniz Amerikan yapay zekâ araştırmalarına, TikTok’taki her hareketiniz de Çin’in bu alandaki yarışına gönüllü katkı sağlamak anlamına geliyor.

BİZ TERSİNİ YAPIYORUZ
Eskişehir’deki bir ölümlü kazada da görüldüğü gibi, sosyal medyayı gelişi güzel kullanıyoruz. Klavye kahramanlığı yapıyoruz. Dünyada Sosyal medya firmaları, kendi devletlerinin politikaları ile bütünleşmiş durumdadırlar. Bu nedenle Instagram ya da Facebook türünden Amerikan firmaları, Amerikan emperyalizmine ya da İsrail Siyonizm’ine yönelik kınamaları sansürlüyor. İsrail’in Filistin’e katliamlarını yoğunlaştırdığı bugünlerde bu durum daha iyi gözlendi. Ayrıca,  Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır demeniz halinde “nefret suçu” işlediniz diyerek hesaplarınızı askıya alıyor,

AMERİKAN MİLLİ ÇIKARLARI
Dünyadaki sosyal medyada düşünce özgürlüğünün sınırlarını Amerikan devletinin milli çıkarları çiziyor. Sosyal medyaya bağlı insanlardan, vatansızmış gibi tepki vermeleri isteniyor. Kimi, çevreler Instagram’a giremedim diye ağlayıp sızlanan, milli gururu kendisine yakıştıramayan ama karşısındaki mecraların çatır çatır milli siyaset izlemelerini onlara hak gören bir acizlik hali yayılsın istiyorlar. Emperyalist devletlerin düşünce özgürlüğü ve milli bilinç konusundaki ikiyüzlülüğü kimseyi şaşırtmamalı. Aklı başında her devlet, öncelikle kendi toplumunu dışarıdan gelecek siyasi manipülasyonlardan ve ahlaki çürüme etkenlerinden koruyucu tedbirler almak zorundadır. Ayrıca, sadece bu kepazeliklerle uğraşıp durmaktan kurtulmaya değil, kendi yapay zekâ araştırmalarımızın veri tabanını yaratmaya da hizmet edeceği için, ertelenemez bir devlet politikası olarak ele alınmalıdır. Hepimizin saygı duyduğu Uğur Mumcu’nun “Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz” şeklinde bir sözü vardı. Ancak, sosyal medyada yapılanlar, bu sözü çok aşmıştır. Sosyal medya bugün güvenilmez bir kurum olmuştur. Birçok yanlış bilginin karşılığı yoktur. Sağduyulu yurttaşlar, insanlarda sosyal medyada yazılanlara inanmamalıdır. Eskişehir haberlerini 2 Eylül den okumaya devam ediniz. En güvenli yer gazetemiz ve internet sitemiz ile güvenli haber siteleridir. Cumhuriyet Savcılığımızı duyarlı yaklaşımları nedeniyle kutluyoruz.