Diyarbakır Emniyet Müdürü'yken teröristlerin düzenlediği silahlı saldırı sonucu 24 yıl önce şehit edilen Ali Gaffar Okkan unutulmuyor. Görev yaptığı süre boyunca kentteki huzuru en üst seviyeye çıkaran Okkan, meslektaşları ve hayırseverlerden topladığı yardımlarla ihtiyaç sahibi ailelere ve öğrencilere destek oldu. Ali Gaffar Okkan, şehirde küçükten büyüğe herkesle geliştirdiği iyi ilişkilerle Diyarbakırlıların gönlünde taht kurdu. Bugünde anılmaya devam ediyor. Gaffar Okkan’ı ise Eskişehirliler yakından tanıyor. 7 yıl görev yaptığı Eskişehir’de de gönülleri kazanmıştı. 

Eskişehirspor’u kurtarmıştı 

1986 yılında Eskişehir Emniyet Müdürlüğü kadrosunda görev alan Okkan, Eskişehir’de 1992 yılında Emniyet Müdür Yardımcısı olmuştu. Başarılı polisliğinin yanı sıra, Eskişehispor’un yaşamına devam etmesine katkıda bulunmuş, Eskişehir’de Avrupa kupalarında mücadele eden Polisgücü Hentbol takımını kurmuştu.  6 Aralık 1993'te 1'inci Sınıf Emniyet Müdürlüğüne terfi edip, Kars Emniyet Müdürü olarak ataması yapılan Ali Gaffar Okkan, 18 Kasım 1997'de ise Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü görevine başlamıştı. Eskişehir’de yoğun çalışmasına rağmen,  Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden de mezun olmuştu.

Okkan Diyarbakır’da 24 Ocak 2001 günü pusuya düşürüldüğünde, kendisi ile birlikte yanında polis memurları Mehmet Kamalı, Sabri Kün, Mehmet Sepetçi, Atilla Durmuş ve Selahattin Baysoy da şehit düştü.

Huzur en üst seviyeye çıkardı

Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan, görev yaptığı tüm illerde huzuru en üst seviyeye çıkarıldı. Ayrıca görev yerinde küçükten büyüğe herkesle iyi ilişkileri geliştirir, polis halk ilişkisini yükseltirdi.

Müdür Okkan, Diyarbakırlıları, polisin hep güler yüzünü ve yeni uygulamalar ile tanıştırdı. Geceleri tebdili kıyafetle sık sık esnaf ziyaretinde bulunup sokakta karşılaştığı vatandaşlara cep telefonu numarasını veren Okkan, zaman zaman yolda gördüğü yaşlıları da makam aracıyla evlerine bıraktı. Okkan, bu sayede talep ve sıkıntılarını iletme fırsatı bulan Diyarbakırlıları sık sık makamında ağırladı.

Diyarbakırlılar Okkan'a duydukları sevgi nedeniyle hatırasını yaşatmak için doğan çocuklarına onun ismini verdi. Kentte "Ali Gaffar" ismini taşıyan onlarca çocuktan bazıları, şehadetinin yıl dönümünde Sakarya'ya giderek Okkan'ı mezarı başında yad ediyorlar.

Korkusuz ve vatansever Gaffar Okkan

Son yıllarında terör örgütünün dış bağlantılarını araştıran ve bunları yazan Uğur Mumcu gibi katledilen Gaffar Okkan da Türkiye’nin bölünmemesi için canla başla çalıştı. Diyarbakır’da görev yaptığı 4 yıl içinde halkla kurduğu sıcak ve samimi ilişkiyle devlet ve milleti birleştirdi. Bu hareketiyle, dış destekli bölücülüğü rahatsız etti. Cesurdu ve ne yaptığını biliyordu. Bütün gücüyle Türkiye’nin birliğine çalıştı. Bu uğurda şehit oldu. Atatürkçüydü. Çok kitap okur, iyi eğitim görmüş, yurtsever bir devlet memuruydu. Eskişehir’deki çalışmalarını yakından biri olarak, bizlerde ondan çok şey öğrendik. Mekanı cennet olsun.