Anadolu Üniversitemizin yeni rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, atanmasından kısa süre sonra Eskişehirli gazeteciler ile buluşmuştu. Buluşmada, Atatürk’ün makamdaki kaldırılan ve başka fotoğrafı ile değiştirilen fotoğrafı da buluşmanın konusu olmuştu. O fotoğrafın Yaşar Çallı’nın eseri olduğunu söyleyen rektör Adıgüzel, fotoğrafın Anadolu Üniversitesi müzesinde yerini aldığını da bizler aracılığı ile Eskişehirlilere duyurmuştu. Bende ziyareti anlatan yazdığım yazıda rektör Şafak Ertan Çomaklı’nın rektörlüğü döneminde makam odasında 10 milyon lira değerinde olduğu uzmanlar tarafından belirtilen Cumhuriyet döneminin önemli ressamlarından Feyhaman Duran’ın 1970 yılında yaptığı Atatürk resmi asılı olduğunu belirttim. Bu tablonun Atatürk’ün elinde sigara olduğu için Çomaklı tarafından kaldırıldığını ve bir dekanın odasında asılı olduğunu duyduğumu da yazımda açıklamıştım. 10 milyon değer biçilen bu fotoğrafında müze de koruma altına alınması gerektiğini yazımda savunmuştum.
REKTÖR ARAŞTIRIYOR
Yeni rektörümüz Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel’in, yazımdan sonra, Atatürk’ün 10 milyon lira değerindeki tablosunun da peşine düşerek, araştırmalara başladığını duyduk. Anadolu Üniversitesine 90’lı yıllarda öğrenci olarak gelen Adıgüzel, önümüzdeki günlerde konulara hakim olacaktır. Bir de üniversitenin klasik yapısını oluşturan ama zaman içinde son verilen önemli etkinlikleri de tekrardan başlatırsa, gönülleri fethedecek. Zaman içinde Anadolu Üniversitesi ruhuna çok uzak, Eskişehir’i bilmeyen kişilerin rektör olarak Anadolu Üniversitesine atanması ile yabancılaşma ve geriye gitme başladı. Bir gayretle Adıgüzel bu ters giden talihi Anadolu Üniversitesinden mezun biri olarak değiştirebilir.
YAZIMDAN SONRA
İki Atatürk fotoğrafı başlıklı yazımdan sonra, Anadolu Üniversitesinde görevlerine devam eden çok sayıda öğretim üyesi bana mesaj atarak, çeşitli tespitler yaptı. Bir öğretim üyesi attığı mesajında,” Anadolu Üniversitesi'nde ortada görünmeyen sadece Atatürk portresi mi? Eski Mavi Hastane, fakülte duvarlarında Anadolu Üniversitesi sanatçılarının tabloları, seramik panoları vs.ler de yok oldu” dedi. Bir başka İletişim Fakültesi Hocası ise, bugün aramızda olmayan Eskişehirli kolleksiyoner Ahmet Atuk’un hayatta olduğu yıllarda, üniversiteye verdiği Eskişehir fotoğraflarının da kayıp olduğunu öne sürdü. Hoca, bu fotoğraflarının bugünkü değerinin 7-8 milyon TL gibi bir para ettiğini de belirtti. Başka bir hoca da, kütüphaneden Osmanlıca 20 kadar gazetenin kaybolduğu bilgisini aldıklarını belirterek, kütüphane yönetiminin eski fotoğraflar ve gazeteleri taradıktan sonra, kullanmak isteyene kopyasını vermesi gerektiğini söyledi.
DEMEK Kİ
Anadolu Üniversitesinde tıkır tıkır işleyen işler, Eskişehir ve Anadolu Üniversitesine uzak kişilerin yönetimlere gelmesinden sonra, işlemez olmuş. Değişik tablolar ortaya çıkmış. Yeni rektör Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, Anadolu Üniversitesi ruhunu yeniden ortaya çıkararak, yavaşlayan treni hızlandıracak mı? Ben olacağını umuyorum. Eskişehirliler ve Eskişehirli olarak Anadolu Üniversitesi personeli ve çalışanları, öğretim üyeleri de kendisine destek olacaktır. Bünyesinden beş üniversite çıkaran üniversitemiz o güzel günlerine dönmelidir. Sağlayan rektöründe bundan sonra büstü dikilir