Eskişehir’de her seçim döneminde mutlak surette gündeme gelen üç temel sorundan birisi çeşmelerden akan suyun içilebilir olup olmadığı tartışmasıdır. Hepimiz çok net bir biçimde biliyoruz ki Eskişehir’ de musluklardan akan suyun aroması ve sertliği pek damak tadına uygun olmadığı için içilebilir olarak nitelendirilmez. Dolayısıyla Eskişehir için çeşme suyu hep tartışma konusu olmuştur.

Hatta geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen ESKİ Genel Kurulu’nda bir konuşma yapan ESKİ Genel Müdürü Sayın Oğuzhan Özen yaşanan sıkıntıya dikkat çekerek, “Eskişehir’in Porsuk Barajına muhtaç olduğunu” söylemişti. O günlerde çok da üzerinde durulmamış olsa da Eskişehir su kaynakları bakımından yeni yatırımlara muhtaç.

31 Mart yerel seçimlerinde Eskişehir’de konutların çeşmelerinden akan suyun içilebilir olması için çalışmalar yapılacağını AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Nebi Hatipoğlu vaade bulunmuştu. Bu vaadin ötesinde yine geçtiğimiz yıllarda da gündeme getirilen kaynağı Çifteler de bulunan Sakaryabaşı suyunun Eskişehir’de getirilmesi için yapılacak bir çalışma olduğundan söz edilmişti. Bugünkü imkanlar ve teknoloji ile çok zor bir iş değil. Konunun yatırım planına alınmış olmasıyla doğru orantılı bir çalışma. Öyle yıllarca sürecek bir yatırım da değil. Eskişehir için gerçekten çok önemli bir proje için geçtiğimiz günlerde Çiftelerde yapılan incelemelerin ötesinde 2020 yılında Büyükşehir Belediye Meclisi’nde konu gündeme gelmiş ve tüm meclis üyelerinin oyları ile karar alınmıştı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya bir soru önergesi ile Sakaryabaşı’ndan Eskişehir’e getirilmesi istenen suyun projesi ile ilgili bilgi isteyen CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan’a verilen cevap bir hayli ilginç. Sayın Bakan Yumaklı projeye ait Planlama Raporu çalışmalarının bu yılın sonunu bulabileceğini söylemiş. Yani Eskişehir’in Sakaryabaşı suyu umudu bugünden yarına gerçekleşmesi muhtemel ihtimaller dahilinde değil. Bu konuyu gazetemizdeki arkadaşlarımız çok başarılı bir çalışmayla gündeme taşımışlar. Onları yaptıkları bu değerli çalışmadan dolayı tebrik ediyorum.

Her neyse. Halbuki işte bu tip şehir çıkarlarını önceleyen bir mantık çerçevesinde Eskişehir’in seçilmiş ve atanmış aktörlerinin bir araya gelmesinin ne kadar değerli olduğunu uzun süredir anlatmaya çalışıyoruz. Elbette her siyasi görüşten insanın yoğurt yiyiş tarzı farklıdır. Mutlak surette Eskişehir’i sadece CHP’liler değil, AK Partililer de, MHP’liler de diğer siyasi partilerimize mensup siyasetçilerimiz de önemsiyorlar. Ancak şehirde oluşacak birlik havası için mutlak surette siyaset aktörlerinin ve atanmış bürokratların ortak bir zeminde buluşmasını sağlayacak platformlara ihtiyaç var. Herkesin bir köşesinden çekiştirdiği ve eleştiri dozunu aşan ifadeler ile birbirlerine saldırdıkları politik zeminden bir şey çıkarmak öylesine zor ki.

Sadece su meselesi değil, Eskişehir için olmazsa olmazlardan hayati sorunlardan birisi hala gerçek bir çevre yoluna kavuşamamış olmamızdır. Sabah akşam bu yolu kullanan birisi olarak görüyorum ki Eskişehir için artık çevre yolu olmaktan çıkıp bulvara dönüşmüş gidiş geliş yolunun mutlak surette ıslah edilmesi ve takviye edilmesi şart. Örneğin yaklaşık bir seçim öncesine dayanan Alpu yolunun, Eskişehir Afyon bağlantı yolunun da çözüm beklediğini hepimiz biliyoruz. Eğer siyaseti Eskişehir için yaptığını iddia ediyorsa birileri bu konuların gündemden düşmeden takipçisi olmalı değil mi? Biz bunları yazıp çiziyoruz da, biliyoruz ki köprünün altından yukarıda saydığım birkaç kalem sorunun çözümü için çok sular akacak çok.