Süt ve süt ürünleri özellikle gelişim çağındaki çocuklarımız için çok önemli. Besin değeri yüksek ürünleri tüketen çocukların daha sağlıklı olduğu yönünde bilimsel veriler ortada. Ancak süt üreticisinin önündeki engellerde pek çok. Bir taraftan yaşanan yüksek enflasyon ve kur baskısı sebebiyle üretim maliyetleri artarken üreticinin ayakta kalabilmesi için gereken destekleme fiyatları da bir o kadar yetersiz. Konuyla ilgili olarak arkadaşımız Esra Kahya Eskişehir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Yüksel Gedik’e ulaştı. Gedik süt üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Gedik, “Çiğ süt Süt Konseyi tarafından belirlenen 17,15 TL'ye satılmayacak. 15,15 civarında ödenecek. Çünkü sanayici o fiyatı vermek istemedi. Sütün fiyatı 17 bile olmayacak yıl içinde de olmayacak. Sanayiciler 2024'de bir lira geri çekmişlerdi inşallah bu yılda geri çekmezler" diyor.
Çiğ Süt Konseyi üreticinin mağduriyetinin önüne geçmek için 17.25 TL’lik bir fiyat belirliyor. Ama o da ne Sütü endüstriyel olarak işleyen fabrikalar süt alımını durduruyor. Süt üreticisine dayatılan fiyat ise 15. 15 TL. Olacak şey değil. Yine Süt Üreticileri Birliği Başkanı Yüksel Gedik açıklamalarından sütün yıl içerisinde alım fiyatının 17 Lirayı bile bulmayacağını öğreniyoruz. Bu şartlarda sanayici süt üreticisine diyor ki, “ya benim istediğim fiyattan ver, ya da almıyorum kardeşim!” böyle bir şey olabilir mi? İşin özeti süt üreticisine, “üretme” diyorlar… Peki bu endüstriyel kuruluşlar piyasaya sürdükleri ürünlerin hammaddesi olan sütü nereden temin ediyorlar veya edecekler?
Bizim haberimizi siteden yayınladığımızdan kısa bir süre sonra Çifteler Belediye Başkanı Zehra Konakçı’dan da ilçedeki süt üreticilerinin yaşadığı zorlukları dile getiren bir açıklama geldi. Konakçı’ nın açıklamasına göre Çifteler ilçesinde artık toptan süt alımı yapan kimse kalmamış. Konakçı krizi şöyle değerlendiriyor; “Güzel ilçemiz Çifteler hem canlı hayvan ticareti hem de süt üretimi açısından oldukça önemli bir misyona sahipti. Fakat bugün görüyoruz ki Çifteler ve civar ilçelerde sütçülük faaliyetleri oldukça azalmış durumda. Bunun nedenleri ne diye sorarsanız mevcut iktidarın başarısız politikaları demek hiç yanlış olmaz. Süt üreticilerine konuyu sorduğunuzda ilk olarak üretim maliyetlerinin çok arttığını size söyleyeceklerdir. Süt üretiminde girdi maliyetlerinin artması üreticinin süt üretmekten vazgeçmesine neden oluyor. Bu da süt üreticisi sayısının günden güne azalmasına sebebiyet veriyor. Bir de bunun üzerine toptan süt fiyatlarının düşük kalması üreticinin belini büküyor. Üretici bu mengene içinde hayatta kalma, üretim yapma savaşı veriyor”
İnanın söz konusu olan sadece Çifteler değil. Örneğin Beylikova, Alpu gibi ilçelerimizde de benzeri sorunlar yaşanıyordur. Bu sorunu kim çözecek? Süt üreticisinin arkasında kim duracak? Bu sorunun cevabını ben bilmiyorum. Süt üreticisinin önündeki engellerin aşılması için yerel yönetimlerin çok da fazla yapabileceği bir şey olmadığını düşünüyorum. Bu konunun muhatabının konuyu çözüme kavuşturmak için çaba göstermesi gerekiyor. Bu sorun tek başına merkezi yönetiminde çözebileceği bir konu olmaktan çıkmış gibi görünüyor.
Yaşananlar bana yıllar önce şeker pancarı kotaları ile ilgili yaşanan süreci hatırlattı. Hani tatlandırıcı konusunda atılan adımlar sebebiyle şeker pancarı üretiminin sınırlandırılması sırasında yaşananların bir benzeri acaba süt ürünleri konusunda mı yaşanıyor. Süt sanayicisinin bir başka kaynağı mı var? Benim aklıma takılanlar bunlar… Umut edelim ki süt üreticisinin sorunları bir an çözümlensin ve süt hayvanları kesime gitmesin… çünkü böyle bir durumda üretimi eski seviyesine çekmek bile on yıllar alabilir.