Ülkemizde 35 yıldır, yerli malı haftası, trafik haftası, adalet haftası gibi vergi haftası kutlanıyor. 35 yıldır bu işi Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı vergi bilincini geliştirmek için yapıyor. Amaç, vergi bilincinin çocuklarda ve genç nesillerde oluşturulmasını sağlamak, vergi yükümlülerinin vergiye gönüllü uyumunun artırılmaktır. 24 Şubat 2 Mart arasında yapılacak etkinliklerde kayıt dışı ekonomiyle savaşım bilinci de yurttaşlarda oluşturulması hedefleniyor.
BİZ HİZMETLE
Çünkü vergi bilinci ve vergi ahlakı konusu, son yıllarda kayıt dışı ekonomi ve vergi kaçakçılığı ile etkili mücadele aracı oldu. Klasik caydırıcı modellerin tek başına kayıt dışı ekonomi ve vergi kaçakçılığı ile mücadelede yeterli olmaması, devletlerin mükellefleri bilinçlendirmeye yöneltmiştir. Böylece, çoğu ülkede olduğu gibi ülkemizde de gelir idaresinin mükellef odaklı olarak yeniden yapılandırılması çalışmaları ilgi görüyor. Maliye Bakanlığı son yıllarda vergi bilincinin geliştirilmesi için ‘ Siz Vergiyle Biz Hizmetle Mükellefiz’ sözünü yaygınlaştırdı. Belki bazılarına bu söz yavan olarak gelebilir. Ancak şu da unutulmamalıdır. Maliye politikasındaki vergi yönetimi ideolojik olarak belirlenir.
KAMU GELİRLERİ
Kamu gelirlerinin yüzde 80’ini oluşturan vergilerin kimden alınacağı önemlidir. Bu konuda “vergi yükü” göstergesi kullanılmaktadır. Vergi yükünün dağıtımı sınıflı toplumda egemenlerin lehine işler. Yayınlanan bir rapora göre, ülkemiz “iki çocuklu tek maaşlı haneler” içinde en çok vergi ödeyen 37 ülke içinde birinciyiz. Çocuksuz bekâr işçiler kategorisinde de OECD ortalaması yüzde 34,6 olurken, ülkemiz ortalamanın 5,1 puan üzerinde yer almış: yüzde 39,7 ile şampiyon olmuşuz. Bu duruma iktisatta’ Vergi takozu’ deniliyor. Rapora göre birçok ülkede bu takozun oranı düşerken ülkemizinki artıyor. 1980’de harcama vergileri yüzde 30, gelir ve servet vergileri yüzde 70 olarak alınıyordu. Günümüzde ise, harcama vergilerinin oranı yüzde 65 oldu.
SERVET VERGİSİ YOK
Ülkemizde servet vergisi diye bir kavram yok. Yabancı sermayeyi korkutmamak için ülkemizde böyle bir vergi türü olmadığına inanılıyor.
Bu arada ünlü beş inşaat grubunun aldığı vergi teşvikleri, gibi sınıfsal kayırmacı tutumlar da ortaya çıkabiliyor.
ESKİŞEHİR DEĞERLENDİRMELİ
Vergi Haftası etkinliklerinden önce Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı, Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar ve Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Ayşe Dilbay Eskişehir Defterdarlığı’nın daveti üzerine geldi. Bu ikili vergi ve gelişmişlik açısından önemli şehirlere gidiyor. Burada Defterdar Cemil Müsevitoğlu’nun da önemli etkisi var. Depremde Hatay’da Defterdar olarak görev yapan Müsevitoğlu, başarılı çalışmaları nedeniyle Eskişehir’e gönderildi. Bayrakdar ve Dilbay’ı Eskişehir’de birkaç gün önce ağırlayan Müsevitoğlu sonra, bakanlığın en önemli iki üst düzey yöneticisini Eskişehir Sanayi Odası, Eskişehir Ticaret Odası Eskişehir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası gibi önemli kurumları ziyaret etmesini sağladı. Önemli sayıda mükellefi bünyelerinde barındıran Eskişehir’deki bu k kuruluşlar birinci elden dertlerini, sorunlarını, beklentilerini anlatmak imkanı buldu. Taraflar görüşmelerin çok olumlu geçtiğini söylediler. Buradan herkes için iyi bir sonuç çıkacak. Vergi Dairesi çalışanları da bakanlığın iki önemli yöneticisi ile tanışma ve sohbet imkanı buldu. Defterdar Müsevitoğlu hem Bayrakdar’a hem de Dilbay’a Devrim Otomobilinin maketini vermesi de bir mesaj taşıyordu. Eskişehir’in ilkler şehri olduğunu anlatıyordu.