Eskişehir Tuhafiyeciler ve İşportacılar Odası Başkanı Ali Safa Şen, ekonomik krizin küçük esnafı derinden etkilediğini belirterek acil ekonomik tedbirler alınması gerektiğini belirtti. Şen, halkın alım gücünün düşmesi ve yüksek işletme maliyetleri nedeniyle esnafın da zor günler geçirdiğini açıkladı. Gazetemizde Tuğba Aktay, Şen’in açıklamalarını gazetemiz ve internet sitemizde haber yaparak kamuoyuna duyurdu.
Hemşerimiz Ali Safa Şen, Ankara’da da odalar ile ilgili önemli görevlerde bulunuyor. Türkiye’nin dört bir tarafındaki meslek kuruluşları ile de dirsek temasını yıllardır, sürdürüyor. Eskişehir’de gazeteciler ile de iletişimi bir çok meslek kuruluşu liderine göre bir adım öndedir.
SOKAKTA HİSSEDİLİYOR
Başkan Şen, ülkenin ciddi bir ekonomik krizden geçtiğini de belirterek, rakamların dışında sokakta hissedilen ekonomik krizin daha dikkat çekici olduğunu söylüyor. Zaten günlük yaşayan, işyerini çevirmeye çalışan küçük işletmeler elbette bu ekonomik krizden daha çok etkileniyor. Bizde krizin sonuçlarını, çarşı-pazarda, markette alışveriş yaparken görüyoruz. Dün markette kasada sıra beklerken, yaşlı bir hemşerimiz satın aldığı elindeki gıda maddesine kısas sürede iki kez zam geldiğini kasada sıra bekleyen yaş taşlarına söylüyordu. Son bir yılda asgari ücretle geçinenler ve emekliler toplumun en mağdur kesimleri oldu. Şen, ekonomik destek istemiş, ancak ne olabilir ki? Sıcak para ekonomisinin, neoliberal ekonominin uygulanmaya devam ettiği ülkemizde ne olabilir? Nasıl bir destek ortaya çıkabilir. Amerikan ve Avrupa ekonomisi ile durgunluğa girdi. Batıda krize karşı önlem geliştirmeye çalışıyor.
KARAMSARLIKTA VAR
Ekonomide yaşanan sorunlar, halkın alım gücünün düşmesi, kasa başındaki yaşlı hemşerimizin söylediği gibi ardı arkası kesilmeyen zamlar, gelir dağılımındaki artan uçurum, krizi bize anlatıyor. CHP’li belediyelerin ‘Şehir Lokantaları’, Kafeleri’ bunun için ilgi görüyor. Bu lokantalarda yemek yiyen bazı hemşerilerim günde bir öğün yemek yediği iddia ediliyor. Ben gitmedim Ama kafe de açılıştan kapanışa kadar tıka basa doluymuş. Son yerel seçimde bu saydığımız nedenlerle, Başkan Şen’in açıklamalarında olduğu gibi fatura, iktidara kesildi. Günümüz dünyasında her şeyin başı ekonomik göstergelerdir. Enflasyon en iyimser rakamlarla 80’lerde olduğu düşünüyor. Komşumuz Bulgaristan da ise en az beş yıldır 2.5 lar da enflasyon seyrediyor.
BİR ŞEY OLMADI
Kredi kartı taksitlerine sınırlama, Faizlerin yükseltilmesi, ekonomimizi rahatlatmadı. Esnaf açısından rekabet gücünün geri getirilmesi gerekiyor. Ekonomik sorunlar polisiye tedbirleri ile de çözülemez. Özal’dan bu yana izlenen ekonomik politikalar bakılıyor ki olmuyor. Niye değiştirilemiyor. 24 Ocak kararları Özal’dan bu yana devam ediyor. Üstüne üstlük kaç kriz oldu. Fabrikalarımızı tek tek sattık. Miras yedi gibi davrandık. Miras yedilik sorunları çözmedi, katladı. O yıllarda Çiller’in konuşmasını hatırlıyorum. Ne demişti:” Özelleştirme yasası Meclis’ten geçirdik. “Son sosyalist devleti yıktık”
Sonrası felaket oldu. Borç para ile yalancı baharlar. Sonuçlarını Başkan Şen dâhil hepimize yansıması, kabağın herkesin başında patlaması ile sonuçlandı. Esnaf veya orta kesim denilen kesim, kazanın dibini kazanıyor. İşi bilenler bu yılın ve gelecek yılın zorlu geçeceğini söylüyor. Batıda durumumuzu bildiği gibi, güvenliğimizi tehdit eden işler yapıyorlar.
ESKİŞEHİR AÇISINDAN
Son yıllarda Eskişehir’de gelişen müzeler ile turizmcilik, Eskişehir esnafını turizm sayesinde şehre giren sıcak para kurtarıyor. Mesela, ETO Başkanı Metin Güler, Eskişehir 1. Kamp, Karavan, Tiny House ve Doğa Sporları Fuarı’na şehir dışından gelen 24 bin ziyaretçinin Eskişehir’de birkaç gün konakladığını açıkladı. 25 farklı şehirden fuar için Eskişehir’e aktı. Belediyelerin müzeleri, önceki gün Sanayi Odamızın sanayicileri Eskişehir’de buluşturması esnafımızı da kurtarıyor. Şehir görmeye gelenler bu ortamda bize iyi geldi.