Kırılma
Bugünlerde çarşı ve pazarda en çok emeklilerin maaşları hikayeleri dönüyor. Emekliler birbirine maaşlara gelen artışları nasıl bulduklarını soruyor. Bir emekli meslektaşıma maaşa kaç para zam geldiğini sordum. Sadece 920 lira zam gelmiş. Emekli maaşlarında kademe işi, dengeyi daha bozmuşa benziyor.
NİYE ÖNEMLİ?
Çünkü memlekette 16 milyon emekli yaşıyor. Bu emeklilerin 5 milyonu geçinemedikleri için ikinci bir işte çalışıyor. Emekliler kısacası, büyük bir oy potansiyelini ellerinde tutuyorlar. Emeklilerin ülkemizde sendika kurma hakları yok. Ama çok sayıda emekli sendikası var. Çünkü, herkes 16 milyon emekliye hakim olma peşinde koşuyor. Emeklilerin yüzde 80’ine yakının maaşları da ortalama 10 bin veya civarında olunca, ilgi çekiyorlar.Siyasetin orta yerinde kendilerini buluyorlar.
Siyasete ilgi duyanlar yada emeklilerin 10 bin lira ile geçinmeye çalışmasına akıl erdiremeyenler “emekliler ne yapacak” diye soruyor. Bu sorunun iki anlamı var. Birincisi, bu kadar maaşla ne yapacaklar, ayın sonunu getirmeyi nasıl başaracaklar? İkincisi, yerel seçimlerde ne yapacaklar? Ortalama 10 bin lira maaş ve geçim sıkıntısı onların oy tercihlerine nasıl yön verecek?
ESKİŞEHİR’DE DURUMU DEĞİŞTİRİR
Bir gazeteci arkadaşımız Sosyal medyada kendi takipçilerine emekli maaşlarını sordu. Meslektaşımızın emekli maaşları ile ilgili anketine 15 bin kişi katıldı. Katılımcıların %75’i emekli maaşlarına yapılan zammı düşük bulduklarını söyledi. Üstelik bu insanların hepsi emekli değil, çalışan kesimlerden oluşanlar daha büyük tepki veriyor. Çünkü geleceklerini görüyorlar. Sadece emekliler arasında böyle bir anket yapılsa belki de %100’e yakın bir sonuç çıkacaktır. Türkiye’nin en büyük sorunu nedir diye de anketler yapılıyor. Bu anketlere katılan ülkemizin her erinde yaşayan on binlerce vatandaşımızın yüzde 60’ı hayat pahalılığından yakınıyor. Meslektaşımızın yaptığı veya yapılan oy tercihleri ile ilgili anketlerde, yüzde 25’ lik kesim maaş artışlarının etkili olacağını söylüyor. Yüzde 25 önemli bir rakam olmadığını söyleyenler çıkacaktır. Ancak, bu durum Eskişehir’de durumu değiştirir.
SOKAK İLE ÖRTÜŞÜYOR
Sosyal medya üzerinden yapılan anketler, sokaktaki insanlar ile örtüşüyor. CHP’liler onun için günlük çalışmalarına semt pazarlarından başlıyorlar. örtüşüyor. Pahalılık karşısında en çok ezilen iki kesim ise emekliler ve özel sektör çalışanlarından oluştuğu açıktır. Memur olmayanlar, “Devlet kendi memurunu kayırıyor bize kimsenin baktığı yok” diyorlar. Özellikle 35-50 yaş grubu çalışanların hepsi “ücretimiz neredeyse asgari ücrete eşitlendi” diye şikayet ediyor. Asgari ücrete zam gelmesine rağmen bazı işverenlerin, çalıştırdıklarına bu maaşı vermedikleri de görülüyor. Zenginlerden yeterince vergi alınmaması da eleştiri konusu oluyor.Haksız kazancın giderek büyümesi yurttaşları rahatsız ediyor.. Sokaktaki insanların da %20-25’lik kesimi hayat pahalılığının yerel seçimdeki oy tercihini etkileyeceğini söylüyor.
SEÇMENİN BEŞTE BİRİ
Emeklilerde hesaba katılırsa, tüm seçmenlerin yaklaşık beşte biri hayat pahalılığı ve geçinemediklerini söyleyerek sandığa gitmeme veya tepki oyu verme niyetinde oldukları görülüyor. Toplam seçmenin beşte biri gerçekten ciddi bir rakamı oluşturuluyor. CHP’li belediyeler genel olarak başarısızlar ama bu başarısızlık onları yenmek için yeterli olmayabilir. Şimdiden önlem alınma ekonomideki sorunların faturası, Cumhur İttifakı’nın yerel yönetim adaylarına kesilebilir.