Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir’in 50-60 yıllık tarihine damga ve yön veren şahsiyettir. 25 yıllık Büyükşehir Belediye Başkanlığından sonra bile tartışılmaya devam ediyor. Bende uzun süredir kendisini görmüyordum. Önceki gün 61 yıllık eşi Seyhan Hanım’ın yaş günü nedeniyle, kurucusu olduğu ilk, ortaokul ve lise de hazırlanan sürprizde yolumuz kesişti 
Kurucuları oldukları ilk ve orta dereceli özel okulda çok güzel bir konferans salonuna Seyhan Büyükerşen’in adı verildi. Ad verme töreni nedeniyle, yaş günü kutlaması da yapıldı. Yılmaz Hoca, 75 yaşına girdiğinde de ailesi ona böyle bir sürpriz yapmıştı. Türkiye’nin en önde gelen isimlerinin onun hakkında yazdıklarından oluşan bir kitap hazırlanmıştı. O kitapta ülkemizin önemli şahsiyetleri ile birlikte benimde onunla ilgili yazdığım bir makale yer almıştı. Şimdi, bu kez iki kızları ve torunları Seyhan Hanım için sürpriz bir yaş günü hazırladılar. Bu kez kitapta yazar değil de, olayı izleyecek bir kişi olarak yerimi aldım.  

GİZLİ TUTULDU 

75 yaşında Hoca’nın hiçbir şey çakmaması, kızlarının yoğun çabaları ile sağlandı. Hatta o günlerde rahmetli Süleyman Demirel,” Yılmaz Hoca, yazı istediler yolladım” demesine karşılık, Yılmaz Hoca bu işe bir anlam verememişti. Bende tembihli olduğum için tabii ki bir şey söylemedim. Bu kez de Seyhan Hanımın yakın arkadaşları beni sıkı sıkı tembihlediler. Neyse, okulun en  üst katındaki salonun önünde yerimizi aldık. Yılmaz Hoca ile Seyhan Hanımın bindiği asansör tam konferans salonun önünde durduğunda,  Büyükerşenler asansörün kapısını açtıklarında, karşılarında dostları gördüklerinde olayda bir iş olduğunu anladılar. Aile dostları tabii ki, onları alkışlarla karşıladı.

KAMUOYUNU TEMSİLEN 

Seyhan Büyükerşen Konferans Salonun üzerinde yazılan yazıyı görmeleri sağlandı. Sonra, kurdele kesildi. Ve de modern salona girdi. Aile dostları, en ön sırada yerlerini alırken, Yılmaz Hoca, tek gazeteci olarak bana “ Kamuoyunu da sen temsil et” dedi. Torunları bir arabanın üzerine yerleştirdikleri pastayı kesmeleri için, Büyükerşen çiftini pasta kesmeye çağırdı. Pastayı Büyükerşenler birlikte kesti. 

KIRDIKLARIMDAN ÖZÜR 

Yaş günü Seyhan Hanımın ama ilk önce mikrofonu Yılmaz Hoca aldı. Hoca ve siyasetçi kimliğinden bahseden Yılmaz Hoca, belediye başkanı olarak en son icraatının cami yaptırmak olduğunu belirterek, eğer istemeyerek kalbini kırdığı dostu varsa, kendisinden özür dilediğini söyledi. Yılmaz Hoca’dan sonra mikrofonu alan Seyhan Hanım ise, hocanın çok konuşması nedeniyle sürekli olarak kendisinin az konuştuğunun altını çizdi.  

İLKLERİN ADAMI 

Okuldaki törene gelirken, okulun bahçesinde çocuklarını almaya gelen AK Partili bir hemşerimiz ile karşılaştım. Hemşerimiz, aktif siyasette Yılmaz Hoca’yı en çok eleştiren kişi olarak biliniyor. Ama çocukları hocanın okuluna emanet olduğu görülüyor. 
  Kaç kişi Yılmaz Hoca’nın okulları nedeniyle, doğup büyüdüğü toprakları terk ederek Eskişehir’e yerleşti. Mesela, Anadolu Üniversitesi bünyesindeki İçem, Dilkom, Sivil Havacılık Okulu, Zihinsel Engelliler Okulu, TBAM  ve Uydu ve Uzay Merkezi Türkiye’nin ilkleri olmaya devam ediyor. Açıköğretim sisteminin dünyaya örnek olduğunu söylemeye gerek yok. Seyhan Hanımın yeni yaşı kutlu olsun. Yılmaz Hocam ile kendilerine uzun ömürler diliyoruz.