Artık, seçim sathı mahalline girdik. Her seçimde listelerde yer alacak adaylardan önce, iddialı olmayan milletvekili aday adayları ortalığa çıkar. Bu aday adaylardan çoğu isim yapmak ve gelecek seçimlere yatırım yapmak için ortaya çıkar. Bazılarının ise gerçekten gönlünden milletvekili adayı ve sonrasında milletvekili olmak geçer. Hiçbir milletvekili aday adayı, adaylıklarını açıklarken siyasi partiler kanununun neden çıkmadığını sorgulamaz. Aday adayı ortalığı çıktıktan sonra, listeye girmek için torpil arar. Türkiye şartlarında milletvekili veya başka görevlere seçilmiş olmak biraz da şans işidir. Bütün partilerde aday yapma işi birkaç kişinin sorumluluğundadır. Önce aday olmayı düşünenler, siyasi partiler kanunu çıkmasını istemelidir. Ön seçim türküsü söyleyenlerde var. Sonuçta, her partide üyelik işlerini koordine edenler var. Bu işte ciddi bir sonuç ortaya çıkarmaz. CHP’de ön seçim en son Zeki Ünal ile Cevdet Selvi’nin milletvekili olduğu seçimde görülmüştü. Ön seçim için partiye toplu üye kaydı yapıldığına bizzat şahit olmuştum.

Neyse Zeki Ünal’dan sözü açmışken, bu dönem için oğlu Ali Ünal milletvekili aday adaylığını açıkladı. Tabii, Odunpazarı Belediyesi Meclis üyeliğinden istifa ederek çok önceden milletvekili aday adaylığını açıklayan Kadir Kodak’ın hız rekorunu kimse elde edemedi. Emekli öğretmen, ADD de birlikte çalıştığımız Kamber Kahraman da aday adaylığını açıkladı. Ardından bazı sözleri siyaseten söylediğine inanıyorum. ADD de görev yapan bir emekli öğretmen daha ulusalcı çizgide duracağına inanıyorum. ESKİ Genel Müdürü Garip Yıldırım daha Eskişehir’e Köy Hizmetleri Bölge Müdürü olmadan önce memleketinden DSP’den milletvekili adayı olmuştu. Kırşehir üçüncü sıra adayıydı. DSP seçimden sonra, aday olmuş Yıldırım’ı değerlendirerek, o tarihte Eskişehir’e KÖY Hizmetleri Bölge Müdürü yaptı. Köy Hizmetleri kapatılınca, Yıldırım da ESKİ’ye geçti.

CHP’de milletvekili aday adaylığını açıklayandan iş adamı Hasan Deniz Uyanık’ı tanımıyordum. Uyanık’ı niye tanımıyorum diye düşünürken, Mihalıççıklılar beni uyardı. Uyanık’ın enişteleri olduğunu söylediler. Bu durumda şu şekildeymiş. Halk Eğitimi eski müdürlerinden, rahmetli Aydın Arat’ın basın danışmanlığını yapan ve de MHP’de önemli görevlerde bulunan ve de benimde çok sevdiğim Orhan Güngör’ün damadıymış. Ülkücü hareketin önemli isimlerinden olan Orhan ağbi’nin demek ki damadı da kendisi gibi siyasete ilgi duyan bir kişi olarak karşımıza çıktı. Peki, CHP’de başka milletvekili aday adayı yok mu? Bence 10 aday adayı daha var. Onlarda önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak. Mevcut iki milletvekili ne olacak? Onlar listede nasıl yer bulacaklar. Yoksa bulamayacaklar mı? Milletvekillerine iki dönem kuralı işleyecek mi? Bugünden bilemiyoruz. Yaşayıp göreceğiz.

AK PARTİ'DE DURUM?
Prof. Dr. Nabi Avcı, günler öncesinden açıklama yaptı. Artık, milletvekilliği düşünmediğini, üniversiteye akademisyen olarak dönmeyi düşündüğünü söyledi. Emime Hanım ise yeniden milletvekili olarak Eskişehir’i temsil etmek istiyor. Karacan, aday gibi çalışıyor. Bence AK Partide bu dönem Burhan Sakallı ile Zihni Çalışkan’ın önemi büyük olacak. Listenin kaderini ikisi belirleyecek. Çalışkan dün milletvekili aday adayı olmak için il başkanlığından istifasını verdi.

İYİ PARTİ…
Seçimin Eskişehir’de bir iddialı partisi de İYİ partidir. İYİ partide oturup saysan en az 10 kişinin milletvekili aday adaylığını sayarsın. Bana göre ise iki isim ön plana çıkıyor. Biri gazetemiz imtiyaz sahibi Hakan Kaymak diğeri ise eski milletvekili Bahattin Şeker’dir. Şeker’in Bilecik’den aday olması da gündemde ağırlıkla yerini koruyor.

MHP’de üç aday adayı şimdilik görülüyor. Partinin İl Başkan Yardımcısı Leman Sivri ve Odunpazarı İlçe Başkan Yardımcısı Satılmış Yaşar Doğan’ın milletvekili aday adayı olmak için görevlerinden ayrıldılar. Soner Güncan ise aday adaylığını günler öncesinden net bir şekilde açıkladı. Milletvekili aday adayı olmak isteyen hemşerilerimiz ayrıca, ittifakların durumuna da bakıyor. İttifak halinde seçime gidilebileceği de kulislerde konuşuluyor. O zaman yeni bir durum ortaya çıkacak.