AK Parti'de aylar önce gerçekleşmesi planlanan gelişme seçime sadece 2 ay kadar bir süre kala ancak gerçekleşebildi. Seçimde aday olmak isteyen il ve ilçe başkanlarının istifaları alınmaya devam ediliyor, onların yerlerine de yeni isimler görevlendiriliyor. Sadece şu işteki gecikme bile AK Parti'de işlerin iyi gitmediğinin en net göstergesi.
ZİHNİ ÇALIŞKAN, MİLLETVEKİLLERİ ARASINDAKİ KAVGANIN BİR ÜRÜNÜ OLARAK ALGILANDI EN BAŞINDAN BERİ
AK Parti en büyük talihsizlikleri herhalde Eskişehir'de yaşadı, yaşıyor. Eskişehir Milletvekilleri önceki dönem başlayan küslüklerini, hatta birbiriyle olan savaşlarını hiçbir şartta sönümlendirme yoluna gitmediler, kendi enaniyetlerinden en küçük bir parçanın eksilmesine müsaade etmediler. Sadece partileri ve varsa davaları için çalışmaları gereken zamanlarda sanki aralarında hiçbir problem yokmuş gibi çalışmaları istendi kendilerinden, ancak bu konuda hiçbir gelişme yaşanmadı. CHP'de birbirine küs belediye başkanları seçimlere aylar kala el ele çalışmaya başlarken AK Partili vekiller ayrı tellerden çaldı durdu!
AK Parti Eskişehir İl Başkanı Avukat Zihni Çalışkan işte böyle bir kavganın ürünü olarak göreve getirildi.
DAVAYA HİZMET EDEN İNSANLARIN DIŞLANDIĞI, PARTİDEN UZAKLAŞTIRILDIĞI, AYRIMCILIĞA TABİ TUTULDUĞU BİR DÖNEM OLDU
AK Parti tabanı başta olmak üzere teşkilatlar dahil hiç kimse milletvekillerinin birbiriyle kavga etmesinden, hatta birbirlerine öfke kusmasından memnun kalmadı. Hem taban hem teşkilatlar kendilerinden soğudu. Dahası milletvekilleri arasındaki kavga tabanda da bölünüp parçalanmalara neden oldu. Zihni Çalışkan'ın il başkanlığı da bu bölünüp parçalanmaya, dava insanlarının partiden uzaklaştırılmasına hizmet eden bir süreç oldu ne yazık ki.
Zihni Çalışkan milletvekilleri arasındaki kavganın bir ürünü olarak il başkanlığına getirilmesi doğal olarak büyük tepki gördü. Sizin anlayacağınız en başından itibaren Çalışkan'ın başkanlığı sıkıntılıydı.
Bir de bunların üzerine kendisinin kamu bankaları başta olmak üzere kamu kurumlarının bazılarının avukatlığın yapması büyük tartışmaların yaşanmasına neden oldu. İl Başkanlığının ilk zamanlarında çıktığı televizyon programlarında kendisi hakkındaki iddiaları cevaplaması neredeyse yarım saati buluyordu. Ancak her türlü yergiye ve beklentiye rağmen Zihni Çalışkan kamu kurumlarından avukat olarak kazanımlarını sürdürmede bir beis görmedi. Beklenti il başkanlığı bitene kadar bu işlerden uzak kalmasıydı ancak kendisi "Ben zaten il başkanı olmadan önce de kamu bankalarının avukatlığını yapıyordum" diyerek beklentileri boşa çıkardı. Bu durum da Zihni Çalışkan'a olan mesafenin büyümesine neden oldu. Hem milletvekilleri arasındaki çatışmanın bir ürünü olması hem de il başkanı olarak kamu kaynaklarından kazanç sağlamakta bir sakınca görmemesi, onlardan vazgeçmemesi başkanlığı süresince, kendisine olan tepkilerin hızla artmasına neden oldu.
KAMU KAYNAKLARI İLE İLİŞKİSİNİ KESMEDİĞİ GİBİ EN ETKİSİZ İL BAŞKANI OLARAK DA TARİHTEKİ YERİNİ ALDI
Zihni Çalışkan her şeye rağmen etkili bir il başkanlığı yapabilirdi. Ancak bu yönde de bir tasarrufta bulunmadı. Esas itibariyle il başkanının tavır koyması, gündem oluşturması gereken zamanlarda, açıklamaları genelde Medya Tanıtım Başkanlığından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Hasan Burgaz ya da Yerel Yönetimlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Pınar Turhanoğlu Gücüyener yaptı. Doğal olarak parti tabanı da CHP'li belediye başkanları ve muhalif siyasi partilerin il başkanları ve yönetimleri de AK Parti İl Başkanının etkili bir varlığını hemen hiçbir zaman hissedemediler!
CHP ONUN DÖNEMİNDE AK PARTİLİ MECLİS ÜYELERİNE ROZET TAKTI
Onun döneminde; AK Parti’den istifa eden Tepebaşı Belediye Meclis Üyesi Meliha Çelik ile Eskişehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Kızılinler CHP'ye katıldı. Çelik ve Kızılinler'e rozetlerini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu taktı.
Onun döneminde; Eylül 2020'de gerçekleşen Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında AK Parti Günyüzü İlçesi Belediye Meclis Üyesi Osman Gürnaz istifa ederek CHP'ye katıldı ve parti rozetini Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu taktı.
Onun döneminde ne yazık ki birçok AK Partili de istifa etti. Onun döneminde ne yazık ki dava insanları, partiye hizmetleri dokunanlar partiden uzaklaştırıldı. Birçok insanı "eski yönetimin adamı" olmakla suçladılar ve partiden soğuttular. Her türlü uyarılarımıza rağmen bu olumsuz gidişata, bu yanlış adımlara da bir an bile ara vermediler!
AK PARTİ TABANI MEVCUT VEKİLLERİ VE ÇALIŞKAN'I LİSTEDE GÖRMEK İSTEMİYOR!
Geçtiğimiz yaz aylarında sosya medya hesaplarımızdan birkaç gün sürekli olarak "Eskişehir'de kimleri milletvekili adayınız olarak görmek istersiniz?" diye AK Partililere sorular sormuştuk ve özelden yazılan birçok karşılığı analiz etmiştik: AK Parti tabanı mevcut milletvekilleri ile il başkanını kesinlikle listede görmek istemiyordu. Her şartta Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan'a oy atacaklarını söyleyen onca insan arasından birisi bile mevcut milletvekilleri ve il başkanının milletvekili olmasını istememişti. Eğer onlardan birisi listeye girerse milletvekilliği seçiminde bir başka partiye oy atma eğilimi hızlanıyordu. Biz bu durumu hem köşe yazılarımızda hem de televizyondaki programda müteaddid defalar dile getirdik. Öyle umuyoruz ki AK Parti genel merkezi başta AK Parti tabanı olmak üzere seçmen kitlesinin görüş ve düşüncelerini bu sefer dikkate alır. Almadıkları takdirde Eskişehir'de dramatik bir sonuçla karşılaşılması olası!
Önceki gün Çalışkan'ın istifasını duyurması ile birlikte AK Parti tabanının bir bölümünün büyük sevinç duyduğunu görüp üzüldük. Bu insanlar kendi açılarından haklılar. Zira Çalışkan ne parti teşkilatlarına ne de kendilerine önder olabildi, umut olabildi! Çalışkan'ın istifası her ne kadar milletvekili aday adayı olmak için olsa da parti tabanı kendisinin aday yapılmayacağına inanıyor ve bu yüzden belki geçici olarak kalacak bir sevinç de yaşıyor. Üzülenler ise daha ziyade AK Parti karşıtında cepheye çalışan isimler olarak göze çarpıyor. Şu tablo bile Zihni Çalışkan açısından üzerinde hassasiyetle durulup incelenmesi gereken bir hakikat ama böyle bir özeleştiriye vakti olduğunu da, böyle bir şeye yelteneceğine de doğrusu ihtimal vermiyoruz!
YENİ İL BAŞKANI MEVCUT YÖNETİM DIŞINDAN OLMALI VE ETRAFINDA TÜM ETKİLİ İSİMLERLE BİR YÖNETİM OLUŞTURULMALI
Seçimlere şurada sadece 2 ay var ve AK Parti'de Zihni Çalışkan'ın yerine gelen yeni il başkanını çok ağır, çok zor bir tablo bekliyor. Hem partililer arasındaki kopuklukları ortadan kaldırabilecek hem seçim için partililere umut verebilecek öyle isim ya da isimler bulunmalı ki AK Parti Eskişehir'de tekrar birinci parti konumuna ulaşsın, 3 vekil çıkarabilsin. Aksi takdirde bugünkü tabloda 2 vekil bile zor görünüyor!
AK Parti'nin Eskişehir'deki tabanı büyük bir umutla iki şeyi bekliyor:
Kendilerini seçim öncesi adeta coşturacak bir il başkanı ve yönetimi,
Milletvekilliği seçiminde partilerine gönül rahatlığı içinde oy atmalarını sağlayacak bir milletvekili aday listesi!
AK Parti birçok ilde olduğu gibi Eskişehir'de de bunu yapmak zorunda. Eğer bu yapılamazsa milletvekilliği seçiminde dramatik bir tablo ile karşılaşması olası!
AK Parti'de yeni il başkanı mevcut yönetim içinden birisi de olmamalı. Zaten mevcut yönetimde il başkanlığı yapabilecek isimleri de dışladılar, bazı isimler orada sadece göstermelik olarak duruyorlar. Mevcut il yönetiminin kendi arasından birini il başkanı yapmaya çalıştığını biliyoruz. Ancak seçim kazanmak isteniyorsa yeni bir heyecan dalgasının meydana getirilmesine vesile olacak isimlerle yeni bir yönetim oluşturulmalı, il başkanı olan partili ile birlikte etkili tüm isimler şu son 2 ayı hep birlikte çalışarak geçirmeliler!