Zeytinyağı üretiminde lider ülkelerden olan Türkiye’de kişi başına düşen zeytinyağı tüketimi 2 litreyi geçemiyor. Zeytinyağı üreticisi olmayan ülkelerde bile bu rakam 10 litreyi buluyor. Ancak ihracatımız dökme yağ ile sınırlı olduğu için, zeytinyağı üreticimiz hak ettiği kazancı elde edemiyor. Bozkırın orta yerindeki Eskişehir’de de zeytinyağının bir öyküsü var.

  30 yıl kadar önce Akdeniz iklim özelliklerinin görüldüğü Sarıcakaya  ve Mihalgazi ilçelerimizin bulunduğu  vadide, Orman Bölge Müdürlüğü’nün ormanlık alanda kalan yabani zeytin ağaçlarını aşılaması ile zeytin üretimine adım atıldı. Osmangazi Üniversitemizin Ziraat Fakültesinin kurulmasının ve fakültenin zeytin bahçeleri oluşturması, daha da önemlisi halkın zeytinciliğe olan ilgisi yörede zeytinciliği geliştirdi.

  Büyükşehir Belediyesi kanunu ile Büyükşehir Belediyesinin de yöredeki zeytin üretimi yapmak isteyen hemşerilerimize destek vermesi, zeytinyağında Büyükşehir Belediyesinin kendi markasını oluşturarak, ödülde alması, geleceğe olan bakışı da değiştirdi.

   TARİŞ SIZMA NE YAPTI?

  Kemal Unakıtan’ın  Maliye Bakanı olduğu yıllarda, Eskişehir’de belediyelerde güçlü olan CHP’nin gücünü kırmak için Eskişehir’e partisi tarafından transfer edilmesi  beraberinde pek çok olayında ortaya çıkmasına neden oldu. Bugün Unakıtan,  Eskişehirspor ve çevre yolunda yapılan alt geçitler ile anılıyor. Ama zeytinyağı ile de anılması gerekiyor. Çünkü o dönemde zeytinyağı için Unakıtan’dan para kopartmak isteyenler, Tariş’in Sızma zeytinyağını Unakıtan’a Sarıcakaya zeytinyağı diyerek tadımını yaptırdılar. Destek istediler. İnsan Maliye Bakanı olunca, bir de elimden geçen paranın tozu Eskişehir’e yeter lafı sıkça kullanılınca, zeytinyağı tadımı da yapılır.

  TADIM TAMAM

 Rahmetli Unakıtan’ın Eskişehir Milletvekili ve Maliye Bakanı olduğu yıllarda, bir gün Unakıtan Sarıcakaya ziyareti yaptı. Sarıcakaya Belediyesinden çok şık bir porselen çanak için Bakan Unakıtan’a yörede pişen bir parça ekmek ile birlikte  zeytinyağı ikram edildi. Ekmeği porselen çanak içinde zeytinyağına bandıran Unakıtan yağın tadını beğendi. Yanındaki partililer,” Sayın bakanım bu yörenin zeytinlerinden, destek verirseniz yağhane açacağız. Çünkü ürettiğimiz zeytini başka yerde yağa dönüştürüyoruz” dediler.

   Bakanda destek söz vererek, ilçeden ayrıldı. Zeytinyağı ilgili olan ben bakana sunulan yağı beğendim. Sarıcakaya zeytinyağının izini sürmeye başladım. Benim ısrarımdan sıkılan Sarıcakayalılar, Bakan Unakıtan’a Tariş’in sızma yağından ikram ettiklerini itiraf ettiler. Bunu zeytinciliğin önünü açmak için yaptıklarını söylediler. Sakarya Vadisinde zeytincilik bugünkü seviyesine kolay gelmedi. Büyükşehir Belediyesinin markasının vadiye olan ilgiyi arttıracağına inanıyorum. Ödül ise Eskişehir’in bozkır olmasına karşın, aynı zamanda bir zeytin ve zeytinyağı şehri olduğunun da ortaya çıkmasına neden oldu.

     GİDİLECEK YOL UZUN

Ülkemizdeki  yüksek enflasyona çözüm üretilememesi üretici ve tüketiciyi zor durumda bırakıyor. Üretici girdi maliyetlerinden şikâyet ederken, tüketici pahalılıktan yakınıyor. Üretici ve tüketiciyi aynı anda memnun edebilmek kolay bir iş değildir.

  Türkiye, son verilere göre dünyada zeytinyağı üretiminde İspanya’nın ardından 2. sırada yer alıyor. Ancak ihracatımız dökme yağ ile sınırlı olduğu için, zeytinyağı üreticimiz hak ettiği kazancı elde edemiyor. Üstüne üstlük yapılan bu ihracatın iç piyasada fiyatları artırması insanları sağlıksız yağları kullanmaya mecbur bırakıyor. 

TÜRKÜ TARİHE KARIŞSIN

Eskişehir’de 15 ile 20 bin arasında zeytin ağacına ulaşıldığına inanılıyor. Türkiye’de zeytin ağacı varlığı son 20 yılda 99 milyon adetten %91 artışla 189 milyona ulaştı. Paketli gıdalarda, konservelerde zeytinyağı yerine trans yağ ve diğer zararlı yağların kullanılması halk sağlığını tehdit etmektedir. Amerika’nın Marshall Planı’yla margarin satışının önünü açmak için sipariş edildiği tahmin edilen ‘‘zeytinyağlı yiyemem aman, basma da fistan giyemem aman’’ türküsünün tarihe karışma zamanı geldi. İki gün önce devletin bir radyo kanalında bu türkünün verilmesi işin doğrusu canımı sıktı. Büyükşehir Belediyesinin bu konuda aldığı ödül zeytinyağının Eskişehir’de geleceğine dair güvenimizi artırdı.