Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları çerçevesinde yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi'nde dezenflasyon sürecinin devam edeceğini bildirdi.
Lagarde, küresel ekonomideki gelişmelere işaret ederek, düşen enerji fiyatlarının, arz koşullarının normalleşmesinin ve sıkı para politikasının etkisiyle dezenflasyon sürecinin devam ettiğini vurguladı. Bu durumun, küresel büyüme beklentilerinin tarihi standartların altında kalmasına neden olduğunu kaydetti.
Euro Bölgesi'nde dezenflasyon sürecinin enflasyonun tüm ana bileşenlerine yayıldığını belirten Lagarde, özellikle verimlilik artışının iş gücü maliyet artışı üzerindeki aşağı yönlü baskıyı güçlendirmeye başlamasıyla dezenflasyon sürecinin devam etmesinin beklendiğini ifade etti.
Lagarde, Euro Bölgesi'nde bu yıl enflasyonun yüzde 2,3'e ve 2025 ortalarında yüzde 2'ye düşmesinin beklendiğini aktardı. Ancak, enflasyon görünümüne yönelik risklerin iki yönlü olduğunu belirterek, artan jeopolitik gerilimlerin yanı sıra ücret artışı ve kar marjlarındaki direncin yukarı yönlü riskler oluşturduğunu ifade etti.
ECB'nin enflasyon hedefine sürdürülebilir bir şekilde yaklaşması durumunda para politikasında gevşemeye gidilebileceğini belirten Lagarde, ancak faiz oranı seyrine dair önceden bir taahhütte bulunulmadığını da vurguladı.