Hemen yazının başlığına bakarak, Türkiye’de yeni bir seçim mi var diye konuşmaya başlamayalım. Türkiye’de erken genel seçimden Özgür Özel dışında bahseden yok. Komşumuz Bulgaristan ise 3 yılda 7. Genel seçime gidiyor. Yani, Bulgaristan 6 ayda bir genel seçim yapıyor. Bulgaristan yurttaşlarının genel seçim yorgunu olduğunu söyleyebilir. Her zaman erken seçim çare olmuyor. Bu durum Bulgaristan da görülüyor.

Yaklaşık bir yıldır Bulgaristan’da üçlü koalisyon hükümeti vardı. Birden koalisyon bozuldu. 3 yılda 7. Seçim gündeme geldi. Bulgaristan’daki seçimleri Eskişehirlilerde yakından takip ediyor. Eskişehir’de 4 bine yakın çiftte yurttaşlar Eskişehir’de açılacak üç sandıkta oylarını kullanacaklar. Çankaya’da Yakup Satar Meslek Lisesinde açılacak sandıkta oylar ise bilgisayar tutuşuna basarak kullanılacak.

167 SANDIK
Türkiye’de 27 Ekim Pazar günü Bulgaristan seçimleri için Eskişehir ile birlikte tam 167 sandık açılacak. Düşünün sandık görevlileri, birçoğu Sofya seçim kurulu tarafından dünyanın her tarafına gönderiliyor. Türkiye’deki seçime Türkiye Devleti lojistik destek veriyor. Seçim okullarda yapılıyor. Eskişehir’de 6 ayda bir 3 sandık Bulgaristan genel seçimleri için açılıyor.

BALKAN TÜRKLERİ
Yüzyıl önceki Balkan savaşlarından bu yana Balkanlardan gelen Türklerin Eskişehir’de sayısının burada dünyaya gelen çocuklar ile birlikte 250 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Çifte vatandaşların sayısı ise Eskişehir’de 4 bin kişidir. ESBALGÖÇ’ün başkan yardımcısı olarak, çiftte yurttaşlara oy çağrısında bulunduğumda şu yanıtı alıyorum:” Bulgaristan da yaşayanlar bile oy kullanmaya gitmiyor” . Bir yıl önceki son seçimde seçime katılım oranı Bulgaristan’da ve sandık kurulan ülkelerde toplam yüzde 30 da kaldı. Çok seçim belki demokrasinin gereği olarak görülebilir. Ama çözüm getirmiyor. Bulgaristan vatandaşı olan herkesin seçime giderek, gönlünden geçen partiye oy vermesi gerekiyor. 27 Ekim pazar günkü seçimde de seçime katılma oranı yüzde 30’lar da kalırsa, önümüzdeki Nisan ayında 8. seçimi yaparız. Ne yazık ki, beklenti bu şekildedir. Bulgaristan halkı seçim yorgunu haline getirildi.

NEDEN
Sosyalist bloğun dağılmasından sonra, kısa zamanda Bulgaristan Avrupa Birliğine alındı. Ülkenin nüfusu 6 milyona düştü. Türkiye’de de çiftte vatandaşlığa sahip 350 bin kişi olduğu tahmin ediliyor. 350 bin çiftte vatandaşı en fazla 50 bini sandık başına gidiyor. Beş yılda bir seçim olsa, katılımın çok olacağını düşünüyorum. Eskişehir’de Odunpazarı bölgesinde bir Tepebaşı Bölgesinde açılan iki sandık ile ilgili olarak yapılan seçim hazırlıkları tamamlandı.

AB YATIRIMI AZ
Beş yıldır mutlaka 6 ayda bir Bulgaristan’a gidiyorum. Beş yılda 13 kez Bulgaristan’a gitmişim. Önümüzdeki ay içinde yine gideceğim. Her gittiğimde ülkenin farklı bir iline gidiyorum. Babam ile 70 yıl sonra akrabalarımız tekrar bulduk. Babamın 1951 yılında 20 yaşında geldiği toprakları gördük. Komşular ve akrabalarımız ile onların üçüncü kuşak çocukları ile buluştuk. Avrupa Birliği Bulgaristan’a mutlaka ekonomik ve siyasi olarak katkısı olmuştur. Ancak, Bulgaristan’a ciddi yatırımlar ve destekler Sovyetler Birliği döneminde olmuş. Bu Bulgaristan ziyaretlerimde açıkça görülüyor. Bence siyasi krizde bu nedenle ortaya çıkıyor. Tekrarlanan seçimlerin nedeni budur. Bulgaristan’da batıya güven azalıyor. Yunanistan, Bulgaristan ve Yunanistan’a Amerika’nın dayatmaları artıyor. Her yer Amerikan üssü olmuş. AB da bu kadar üssü yakın gelecekte kaldıramayacaktır. Türkiye’den bu durumun farkında değiliz. Dileğimiz Bulgaristan da güçlü bir hükümetin kurulacağı seçim sonucunun çıkmasıdır

TÜRKLER NE YAPACAK
Bulgaristan’da Türk kökenlilerin Bulgaristan yurttaşlarının üyelerinin çoğunlukta bulunduğu parti 6 ay önceki seçimden sonra ikiye bölündü. 27 Ekim de yapılacak seçimde Türk kökenli Bulgaristan yurttaşları 13 numaralı partiye oy vereceklerdir. Eskişehir’deki eğilimde 13’e oy verme yönündedir.