Yeni bir papatya falı açtılar: Asgari ücret kaç TL olacak? En düşük emekli maaşına ne kadar zam yapılacak? Tam anlamıyla illüzyon gösterisi… Bu noktada insanın aklına merhum Zeki Müren’ in şarkısı aklına geliyor insanın. Ne diyordu? “Yıldızlara baktırdım fallarda çıkmıyorsun. Seni görmem imkansız rüyalarım olmasa. Pencereden bakmıyor yollara çıkmıyorsun Seni görmem imkansız rüyalarım olmasa!”
Emekli ve dar gelirli, asgari ücretli için, rüyalar gördürmeye, hayaller kurdurmaya devam ediyorlar. İş hayal kurmaya gelince dar ve sabit gelirli kesim; “ Yalvarırım mektup yaz beş dakikanı ayır da. Su serp yanan bağrıma sağlığını duyur da. Yaban gülü gibisin dağda kırda bayırda. Seni dermem imkansız rüyalarım olmasa!” diye sesleniyor ilgili makamlara. Yeni enflasyon rakamları açıklandı. Kasım ayında TÜİK verilerine göre 5 aylık enflasyon oranı yüzde 33,66’ya ulaştı. Buradan hareketle refah payı hariç 5 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 33,66 olarak gerçekleşti. Temmuz ayında yüzde 25 zamla büyük hayal kırıklığı yaşayan SSK ve Bağ-Kur emeklileri önümüzdeki yılbaşında da muhtemelen refah payı dahil yüzde 40 gibi bir artışla karşı karşıya kalacaklar. Eğer söylenildiği gibi kök maaş düzenlemesi yapılmazsa maaşları 7 Bin 500 TL’ye tamamlanan kesim için bir büyük hayal kırıklığı daha kapıda demektir. Şimdilik “yıldızlara baktırmakta, fallarda çıkmamak da” mümkün. Zira çalışmayanlar için verilen bir kerelik 5 Bin TL’lik Cumhuriyet İkramiyesi’nin gelen tepkiler üzerine çalışan emeklilere de ödenmesine karar verildi ya yeni yılın ilk yarısı için fazla bir hayal kurmaya gerek var mı bilmiyorum? Belki yaklaşan yerel seçimin hatırına birkaç puanlık REFAH(!) payı verirler o kadar. Zaten o öngörülen refah payı da TÜİK rakamlarının içine gizlenmiştir… O zaman ne yıldızlara baktırmaya ne de bir başka şeye gerek yok sanırım.
***
Eskişehir depreme ne kadar hazır?
Gemlik merkezli Marmara Denizi’nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem İstanbul başta olmak üzere Eskişehir’in de içinde olduğu çevre illerden hissedildi. Eskişehir İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Orkun Kılıç ile yaptığımız söyleşide Sayın Kılıç, “Deprem eninde sonunda olacak. Eskişehir’inde bu depremden etkilenmesi kaçınılmaz” demişti. Çevremizde meydana gelen her depremden etkilenmemiz mümkün. Nitekim 17 Ağustos 1999 depreminde Eskişehir Tarhan Apartmanı’nın yıkılmasıyla 33 vatandaşımızı kaybetmişti. O gün pek çok bina riskli olduğu gerekçesiyle boşaltılmış ve yıkılmıştı. O günden bugüne Eskişehir için ne değişti? Hele Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra hepimiz bunu yeniden sorgulamadık mı? Eskişehir’de yapı stokunun durumu ortada. Yeni imar alanlarına ihtiyaç var mı? Olabilir. Ancak ilk ve acil yapılması gereken Eskişehir’in ön tespiti yapılan mahallelerinde yerinde dönüşüm adımlarının süratle atılması olmalıdır. Yine inşaat sektörünün yetkin isimlerinden Sayın İbrahim Atıcı ile yaptığımız söyleşide de İMDO Başkanı Sayın Kılıç ile yaptığımız görüşmelerde de şehrin ana arterlerinin bitişik nizam yapılaşmasından kaynaklanan tehditlerin ortadan kaldırılması için ne yapıyoruz? Kocaman bir hiç! Kime söylesek, kime derdimizi anlatsak çare olur ki? Sadece durum tespiti yaparak Eskişehir’i depreme hazır hale getirmek ne yazık mümkün değil. Yarın hem ülke için hem de Eskişehir için çok yazık olmadan önlem almalı zamanı diyorum. Lütfen adımlar çok daha hızlı bir şekilde atılsın. Atılsın ki hepimiz gece yastığa başımızı koyduğumuz rahat uyuyalım.