Asgari ücretle ilgili senaryoların ardı arkası kesilmiyor. Son durumu şöyle özetlemişler: “Asgari ücret zammının yılsonu enflasyonuna mı yoksa hedef enflasyona göre mi yapılacağı bir süredir tartışılıyor. Zam tahminlerine ilişkin farklı senaryolar konuşuluyor. Piyasalarda asgari ücret için yüzde 25'lik bir zam oranı yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. Yüzde 30'luk ücret artışı da beklentiler arasında yer aldı. İş dünyasındaki ağırlıklı görüş asgari ücretin 22-23 bin lira düzeyine çıkarılması yönünde. Yabancı kuruluşların raporlarında da beklentiler yüzde 25-30 aralığında şekillendi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılsonu enflasyon tahminini 6 puan yükselterek yüzde 38'den yüzde 44'e çıkardı. 2025 tahmini yüzde 14'ten yüzde 21'e yükseltildi. 2026 tahmini de yüzde 9'dan yüzde 12'ye revize edildi. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, asgari ücretin tespitine ilişkin normatif bir değerlendirme yapmalarının söz konusu olmadığını belirtti.

Karahan, "Biz karar verici değiliz. Bir kurul var, kurul toplanıyor ve belli süreçleri var, biz bu kurulun bir tarafı olmadığımız gibi resmi ya da gayri resmi herhangi tavsiyede de bulunmuyoruz." ifadelerini kullandı. TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, "Asgari ücret artışının iktisadi faaliyetinin görece zayıfladığı dönemde geçişkenliği daha düşük oluyor" dedi. Akçay, ücret artışlarında ileriye dönük endekslemeye geçilmesi gerektiğini vurguladı. Akçay, "Bu enflasyon için olumlu. İleriye dönük endeksleme devreye girmek zorunda. Konjonktürün de uygun olduğu kanaatindeyim." şeklinde konuştu.

Merkez Bankası enflasyon hedefleri: 2024 orta nokta: Yüzde 44- 2024 üst nokta. Yüzde 46-2024 alt nokta: Yüzde 42, 2025 orta nokta: Yüzde 21-2025 üst nokta: Yüzde 26- 2025 alt nokta: Yüzde 16
Orta vadeli program (OVP) enflasyon hedefleri: 2024: Yüzde 41,5. 2025: Yüzde 17,6. 2026: Yüzde 9,7 Asgari ücret, geçen yıl ocak ayında yüzde 49,11 oranında zamlanarak 17 bin 2 liraya yükselmişti. Ocak ayında yüzde 25 zam yapılırsa yeni asgari ücret 21 bin 252 lira olacak. Merkez Bankası'nın yüzde 44'lük hedefi oranında artış yapıldığında 24 bin 483 lirayı bulacak. TCMB'nin 2025 hedefi olan yüzde 21'lik zam yapıldığında 20 bin 572 liraya çıkacak. 2025 üst bandı olan yüzde 26 oranında zam gelirse 21 bin 422 lira olacak. Asgari ücrete yüzde 30 zam gelirse 22 bin 102 liraya yükselecek. Yüzde 40 zam yapılırsa yeni asgari ücret 23 bin 802 lira seviyesine gelecek. Orta Vadeli Program (OVP) enflasyon hedefi yüzde 41,5'luk zam gelirse 24 bin lirayı aşacak. OVP'deki 2025 enflasyon hedefi olan yüzde 17,5 oranında zam yapılırsa 19 bin 977 liraya yükselecek.”

Vah asgari ücretlim vah… Bu kadar kavram kargaşası, laf kalabalığı içinde ben bile bir şey anlamadım. Siz bir şey anladıysanız bana da anlatır mısınız? Asgari ücretli ile ilgili bu kadar kafa karışıklığına sebep olacak bilgi kirliliğine “pes doğrusu” demekten başka bir şey gelmiyor elimizden. Yahu durum ortada. Asgari ücretli de, emekli de dar gelirli de gerçekten perişan. İşi laf kalabalığına boğarak ne yapmayı hedefliyorsunuz. Bir kere net olun, net şeyler söyleyin. Lafı eveleyip, gevelemeden söyleyin de bu kadar insanlar boşu boşuna kafa yorup “papatya falı” açmasınlar. Gerçekten sizin dar ve sabit gelirli kesimlerin sorunlarını çözecek, alım güçlerini arttıracak önlemler almayı düşünüyor musunuz? Niye kulağınızı farklı yerlerden göstererek doğru bir noktaya varacağınızı sanıyorsunuz? Olup olanı, hepi topu bir lokma ekmeklik ücret açıklayacaksınız. Sofrasına ıstakoz koyacak, ejder meyvesi ile beslenecek insanlardan, ucuz et yemek için “köyünde kuzu kestirme” imkanı olanlardan da söz etmiyoruz. İstakoz’a, ejder meyvesine, mangoya değil ekstra bir simit, bir parça ekmek, pazarda çıkma ürün peşinde olan insanlardan söz ediyoruz. Onlarda çok şey istemiyor hani.. Onlar için bu kadar kafa yormanıza gerek yok.