Türkiye seçim havasına gireli çok oldu. Eskişehir’de gittiğimiz her ortamda seçim toto oynanıyor. Listeler nasıl olacak? Kimler ilk sıraları paylaşacak. Yıllar önce Milliyet gazetesinde çalışırken, önemli maçlar öncesinde Eskişehirspor’un ve oynayacağı takımın muhtemel 11’ini yapardık. Tabii ki, maçtan önce son sözü teknik direktörümüz söylerdi. Bazen tutar. Bazen sahaya tahminimizden çok farklı bir 11 çıkardı. Muhtemel 11’ler, kamuoyunun da ilgisini çekerdi. Köprünün altından çok sular aktı. İnsanlarımızın algı anlayışları değişti.
Erken mi, normal süremi derken, seçim kapıya dayandı. Aday adayları ortaya çıkmaya başladı. Uzatma olmazsa, bazı partilerde başvurular yarın sona eriyor. Sonuçta, 10 gün içinde aday adaylıkları sona erecek. Ondan sonra partiler Eskişehir’de ilk altıları açıklayacaklar. CHP’nin listesini peşinen açıklamıştık. Bazı aday adayları tepki göstermişti. Seçiminde bir pazarı var. Pazardan pay almak isteyenler, aday adaylarının tanıtımını yapmak ve onları kamuoyuna sunmak isteyenler de tepki gösterdi. Kimi aday adayı havaya girdiklerini, havayı bozmamam gerektiğini söyledi. CHP listesi için ne demiştim? İlk üç geçen seçimin aynısıdır demiştim.
Bazıları için iki seçim var
Zaman içinde imparatorluk dağıldıktan sonra, yurtdışında kalan Türkler zorunlu göçler ile Türkiye’ye göç etti. 1950 den itibaren 1989’a kadar Bulgaristan’dan Türkiye’ye göçler yüz binler ile ifade edilerek sürdü. Şimdi, Bulgaristan Türklerinin göçler ile geldiği şehirlerde 2 Nisan da sandık kurulacak. Çifte vatandaşlar kurulacak bu sandıklarda oy kullanacak. Eskişehir’de de Odunpazarı ve Tepebaşı Bölgesindeki iki okulda açılacak üç sandıkta, çifte vatandaşlar Bulgaristan için oy kullanacaklar. Yaklaşık iki ay sonra aynı okullarda Türkiye seçimleri için oy kullanılacak.
Çalışmalar başladı
Bulgaristan seçimlerinin Eskişehir ve Kütahya’daki sandıklarından sorumlu Bulgaristan’ın Ticaret Ateşesi Svetoslav Kirkov, sandık kurulacak okulları ve seçimde görev alacak çifte vatandaşları görmek için kısa adı ESBALGÖÇ olan Eskişehir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin misafiri olarak Eskişehir’e geldi. Bulgaristan diplomatı Kirkov, Eskişehir Vali yardımcısı Salih Altun ile Odunpazarı Kaymakamı Ömer Ulu’yu ziyaret etti.
Kaymakamın jesti
Odunpazarı Kaymakamı Ömer Ulu, Balkanlarda bir gelenek olan ‘Marteniçka’ geleneğine uygun olarak koluna Marteniçka bilekliği takmış olarak, Kirkov’u karşıladı. Trakya’nın çeşitli illerinde vali yardımcısı olarak görev yaparken, Bulgaristan’ı çok ziyarete gittiğini söyledi. Bulgaristan anılarını bizle ve Kirkov ile paylaştı. Kaymakam Ulu’nun, eşi de Romanya kökenli yani Tatar Türk’ü olduğu için Balkanları iyi biliyor. Kirkov, Eskişehir’de seçim güvenliğinin tam olduğunu gözlemleyerek ayrıldı. Kaymakamımız Ömer Bey de, kendisine dünyada sadece Eskişehir’de çıkarılan lületaşından yapılmış ürünler hediye etti. Bulgaristan Türkiye dostluğuna da katkıda bulundu.
Eskişehir’de göçmen kökenli iki aday var
Bulgaristan’dan zaman içinde göçler ile Eskişehir’e gelerek yerleşen iki aday adayı önümüzdeki Türkiye seçiminde yarışacak. AK Parti eski il başkanı, eski belediye meclis üyelerinden Zihni Çalışkan, 2005 de Muhacir Dernekleri Federasyonu kurucu başkanı olarak da görev yaptı. Muhtemelen AK Parti’nin milletvekili listesinde yer alacak. Diğer aday adayı ise CHP’den aday adaylığını Eskişehir’de ilk açıklayan Kadir Kodak’tır. Kodak da, Muhacir Federasyonu ile ESBAL-GÖÇ yönetiminde görev yaptı. Önümüzdeki Pazar günü yapılacak Federasyon seçiminde tek başkan adayı olarak katılacak olan ilimiz Defterdar Yardımcısı ve iki üniversitemizin saymanı olan Kadri Ay , Eskişehir’de 102 bin Bulgaristan kökenli göçmenler ile onların çocukları ve torunlarının yaşadığına inanıyor. Yani, iyi bir oy potansiyelleri var. Bir de bakarsınız, göçmenler iki ayrı partiden iki milletvekilini TBMM’ye gönderirler. Seçimin sonuçlarını kimse bilemez.