Yerel seçimler için geri sayım devam ediyor. Seçim takvimi işliyor. Partiler ülke sorunlarından çok seçimde elde edecekleri sonuçlara yönelik çalışmalar yapıyorlar. AK Parti ve ittifak ortakları başta MHP olmak üzere bu seçimlere çok büyük misyon yükleyerek çalışmalarını hızlandırırken, CHP bir taraftan kaybettiği büyük ittifak ortağı İYİ Parti’nin seçmenine ve genel seçim öncesi bir masa etrafında buluşturduğu diğer partilerin seçmenlerine sıcak mesajlar göndermeye devam ediyor. AK Parti kendi saflarını konsolide etmiş görünürken CHP, yakaladığı “değişim” rüzgarından faydalanmak istiyor.
Değişim deyince politikalar bağlamında henüz ortaya çıkarılabilmiş bir şey mevcut değil. Şimdilik bazı isimlerin dışında değişen bir şey göremedik. Örneğin Eskişehir’de “Yılmaz Büyükerşen” değiştirildi. “Değişim” den kasıt bazı isimlerin yerine başkalarının ikame edilmesiyse bu rüzgar mevcut CHP yönetimini çok ciddi sıkıntıya sokar. Mevcut şartlarda CHP Genel Başkanı ve genel merkezinin büyük kurultaydan sonra “yerel seçimleri” kucağında bulmasının da bu sıkışmışlıkta etkili olduğunu görmek gerek. Şimdi CHP Genel Merkezi yeni bir söylem geliştirmeye çalışıyor. Bu söylemin mottosu “Türkiye İttifakı!” Bu söylemin de Eskişehir’den esinlenilerek ortaya konulduğunu söylemek mümkün. Zira CHP Genel Başkanı Özgür Özel Eskişehir’de partisinin adaylarını tanıtırken ve Yılmaz Büyükerşen için bir veda partisine dönüştürülen toplantıda, “Yılmaz Hoca’nın Eskişehir’de 1991 seçimlerinden bu yana sağladığı başarıdan” söz ederek benzeri bir bütünleşmeyi yerel yönetimler bağlamında “Türkiye İttifakı” çatısı adlında sağlayacaklarından söz etti.
Şunun altını çizmek gerekiyor. “Cumhur İttifakı”nın paydaşları belli. MHP, BBP, YRP, Hüda-Par ve bir de DSP. Bunu nereden anlıyoruz. Sadece Eskişehir’de dört kırsal ilçe belediye başkanlığı seçiminde MHP desteklenecek. Bunun yanında Yeniden Refah için Sarıcakaya, Büyük Birlik için de Günyüzü belediye başkan adaylıklarına destek verileceği açıklandı. Mihalıççık da ise DSP’li bir belediye başkanı zaten görev yapmakta iken buradan başka aday gösterilmedi.
CHP’nin açıkladığı ve kulağa hoş gelen “Türkiye İttifakının” paydaşları kimler diye soracak olursanız buna bir cevap bulmakta zorlanırsınız. Burada kast edilen somut bir parti var mı? İYİ Parti, “Özü başıma, hür ve müstakil” seçimlere gireceğim diye aylar öncesinden açıklama yaptı. 2023 genel seçimlerine gidilirken oluşturulan ve pamuk ipliği ile birbirlerine bağlı altılı masadan bir başka müttefikte şu anda CHP ile birlikte görüntü vermediğine göre arka kapı diplomasisi ile yürütülen çalışmalardan seçmen ne kadar haberdar edilebilir?
Öte yandan Eskişehir’de bu saatten sonra seçimin kaderini etkileyecek olan en önemli aktörler ilçe lobileri olacak. İlçe lobileri arasındaki ittifaklar özellikle iki büyük merkez ilçe olar Odunpazarı ve Tepebaşı İlçelerinde seçimin kaderini ciddi anlamda etkileyecek. Sivrihisar, Mihalıççık, Emirdağ faktörlerine her seçim döneminde yeni aktörler ekleniyor. Örneğin son yıllarda Bilecik lobisinden söz etsek yanlış olmaz.
Eskişehir’de bugüne kadar en etkin ilçe lobisi olarak Mihalıççık’ın ön plana çıktığı bilinen bir gerçek iken son dönemde Mihalıççık etkinliğinin yerini Sivrihisar ve Emirdağ’a kaptırdığını da gözlemlemek mümkün. Yerel seçimlerin özelliği aslında yerel ittifakların daha kolay kurulabildiği gerçeğini göz ardı etmemekten geçtiğini siyaset mühendisleri iyi bilirler. Burada adaylar netleştiğine göre ittifakların oluşturulabilirliğinin belediye meclis üyelerinin tercihi ve sıralamasının etkili olacağını da gözden kaçırmamak gerekir. Bakalım bu saatten sonra neler olacak bunu hep birlikte görüp yaşayacağız.