Geçmişte yapılanları değiştiremeyiz. Ancak gelecekte yapılacakları belirleyebiliriz. Kurumların ve insanların geçmişlerini değiştiremeyiz. Ancak geleceklerini etkileyebiliriz. Dünyayı değiştirmek, geçmişi değiştirmek değildir, geleceği belirlemektir. Değiştirme, dünle ilgili bir eylem değildir, gelecekle ilgili eylemdir.
Savaş sırasında komutana karşı tavır, hangi cephede olduğumuzu belirler. Milletin ve Ordunun cephesinde miyiz, yoksa düşmanın cephesinde mi? Bu geleceği kurmakla ilgili bir konudur. Hiç kimse sürekli geçmişin içinde yumruk sallayarak geleceği kuramaz.
Eskiye ait ne varsa, tek tek değil, cümbür cemaat yaşamımızdan hızla –kimi zaman farkına bile varmadan-çıkıp gidiyor. Tıpkı; bir zamanlar, gidenlerin değerini bilip de dile getiren o bilen, anlayan, değerini bilen kuşakların aramızdan ayrılması gibi bir olay yaşanıyor.
YAPILAN ÖNEMLİ ÇALIŞMA
Tepebaşı Belediyemiz ve Tarih Vakfı iş birliğinde Eskişehir’in kurtuluşunun 100. Yılı şerefine sergi ve “100. Yılında Eskişehir’in Kurtuluşu” serisi kitap tanıtımı gerçekleştirildi. Tepebaşı Belediyesi, ilimizin bir belediyesi olduğu için, Eskişehir ile ilgili tarih bilincini ortaya çıkarmak istiyor. Çıkarıyor. Bize düşen onu takip etmektir.
Eskişehir Cumhuriyet ile birlikte var olmuş bir kenttir. Kurtuluş Savaşından önce kasaba görüntüsündeki kent, Cumhuriyetin kurulması ile gelişimini hızlandırdı. Hatta, Kurtuluş Savaşı günlerinde başkent olması bile düşünüldü. Bugün Eskişehir Türkiye’nin yurtiçi veya dışındaki önemli marka kentlerinden en önde geleni olmuştur.
HERKES GÖRMELİDİR
Hepimiz yaşadığımız kenttin tarihi, geçmişini merak ederiz. Geçmişi değerlendirmek, geleceği kurmaya da yardım eder. Tepebaşı Belediyesi Sergi Salonu’nda kent halkının beğenisine sunulan Eskişehir’in 100 yıllık tarihinin özetini görmeliyiz. Ayrıca hepimiz Tepebaşı Belediyemizin Etkinlikte Tepebaşı Belediyesi ve Tarih Vakfı iş birliğinde hazırlanan Eskişehir’de İşgal ve Direniş, Eskişehir’in Kurtuluşu, Milli Mücadelede Eskişehir’de Sol, Yunan Arşiv Kayıtlarında İşgal Eskişehir’i ve Milli Mücadele ve Eskişehir adlı kitaplardan oluşan “100. Yılında Eskişehir’in Kurtuluşu” kitap serisinin den de edinmemiz gerekir. Özellikle, milletvekilliğine soyunanlar ya da gelecekte seçilmiş olmak isteyenler, bu seriyi kitaplıklarına katmalıdır.
İSTEĞİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ
Bir insan yaşamında Estetik ve Sanatın büyük önemi vardır. Kültürlü ve eğitimli insanda ‘Estetik de Sanat da’ bulunmalıdır. Yönetici sınıfında diploma tek başına bir anlam ifade etmez. Bu durum Eskişehir’de daha net bir şekilde görülüyor. Özellikle, iki senfoni orkestrasının ve yedi tiyatro sahnesinin olduğu bir şehirde, belediye başkanlarının ya da meclis üyelerinin diplomalarının yanı sıra ‘Estetik ve Sanat’ anlayışlarının, bakışlarının da iyi olması gerekiyor. Ataç, bu kategorileri dolduruyor. Ötesine geçiyor. Ataç da, uzun süredir düşündüğü böyle projeyi hayata geçirmiş oluyor.
EKSİK TAMAMLANDI
Kemal Hoca’nın dediği gibi, Milli Mücadele’de Amasya, Erzurum ve Sivas ön plana çıkıyor, Eskişehir hep gölgede kalıyordu. Oysa bu çalışma, Eskişehir’in aslında askeri merkezi olduğunu ortaya koyuyor. En önemli askeri gelişmelerin yeri Eskişehir’dir. Bu yüzden bu sergi, belgesel ve kaynaklar, Milli Mücadele’nin askeri karargahı ve merkezinin Eskişehir olduğunu anlatıyor. Haydi, sergiyi görmeye, hazırlana kitapları görmeye…