Menemen ayaklanmasından bu yana geçen 94 yılda, Türkiye, Kubilaylar ya da Derviş Mehmetler yetiştirme ikilemi arasında gidip gelmektedir. O zamandan bu yana nice Kubilay, Cumhuriyet Devrimlerini koruma uğruna, kanını bu topraklara akıtmıştır. Hepsinin adı altın harflerle devrim tarihimize yazılmıştır.
KARŞI DURDU
Bursa Muallim Mektebi mezunu Mustafa Fehmi Kubilay, Yedek-subaylığını yaptığı sırada, 23 Aralık 1930 günü, İzmir’in Menemen ilçesindeki gerici ayaklanması sırasında vahşice şehit edildi. Derviş Mehmet’in başını çektiği isyancılara sabah karanlığında Menemen sokaklarında Cumhuriyet devrimine karşı ayaklanma başlattıklarında bir manga askeri ve kurusıkı mermilerden başka silahı olmayan Öğretmen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay durumun ciddiyetini kavrayarak tereddütsüz isyancılara karşı durdu.
KURŞUN İŞLEMEZ
Kuru sıkı manevra fişeklerinin etki etmediği Derviş Mehmet ve beraberindeki çete, “Ben Mehdiyim, bana kurşun işlemez” bağırışları ile saldırdıkları Mustafa Fehmi Kubilay’ı sığındığı cami avlusunda kafasını bağ bıçağı ile keserek şehit etti. Ayaklanıcılar daha sonra Kubilay’ın kesik başını bir sırığın ucuna geçirerek Menemen sokaklarında terör estirdi. Ayaklanma sırasında Bekçi Şevki ve Bekçi Hasan da şehit edildi.Ayaklanma kısa sürede bastırıldı ve katılanlar General Mustafa Muğlalı Başkanlığındaki İstiklal Mahkemesi tarafından ağır şekilde cezalandırıldı.
İNANDILAR
Kubilay ve iki kahraman bekçimiz neye inanmışlardı? Niçin dövüştüler? Neden öldüler? Bekçi Şevki ve Bekçi Hasan ile ilgili elimizde fazla bir bilgi yok. Sadece gözlerini kırpmadan kahramanca öldüklerini biliyoruz. Ancak Öğretmen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay’ın 24 yıla sığan kısacık yaşamı hakkında bölük pörçük bilgilere sahip olsak da devrimin ilk yıllarında nasıl bir devrimci ruh ile eğitildiğini biliyoruz. Girit göçmeni bir ailenin çocuğu olarak 1906 yılında Adana’nın Kozan ilçesinde doğan Mustafa Fehmi Kubilay annesinin yoksullukla boğuştuğu koşullarda babasız büyüdü. Bir an önce hayata atılmak için Öğretmen Okuluna girdi ve 1926 yılında Bursa Muallim Mektebinden öğretmen olarak mezun oldu.
ATATÜRK O SÖZLERİ HENÜZ SÖYLEMEMİŞTİ
Kubilay ayaklanıcıların üzerine yürüdüğünde Mustafa Kemal Paşa henüz tarihi Bursa Nutkundaki “Türk genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir. Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu? Nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.” sözlerini söylememişti. Mustafa Kemal Paşa’nın yine bir gerici ayaklanma girişimi sonrası Bursa’da 6 Şubat 1933 günü Bursa’da söyleyeceği ünlü sözleri söylemesine henüz 2 yıl vardı.
KUBİLAY’LAR KAZANACAK
Menemen ayaklanmasından bu yana geçen 94 yılda, Türkiye, Kubilaylar ya da Derviş Mehmetler yetiştirme ikilemi arasında gidip gelmektedir. O zamandan bu yana nice Kubilay, Cumhuriyet Devrimlerini koruma uğruna, temiz kanını bu topraklara akıtmıştır. Hepsinin adı altın harflerle devrim tarihimize yazılmıştır.Ne acıdır ki o zamandan bu yana ülkemizde adları bile unutulmuş Derviş Mehmetler de yetişmiştir. Ancak hiç kuşkumuz yoktur ki sonuçta Kubilaylar kazanacaktır.