Seçimlerin üzerinden iki haftadan fazla zaman geçti. Pek çok yerde tartışmalı sonuçlar YSK’ya kadar taşınırken Eskişehir her zamanki gibi seçim sonuçları hiçbir tartışmaya mahal vermeyecek kadar net bir kararla yerel yöneticilerini seçti. Belediye Meclisleri ilk toplantılarını gerçekleştirdi. Komisyon seçimleri yapıldı. Bu arada Eskişehir’in ilk kadın Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ayşe Ünlüce Büyükşehir belediye Meclisi’nin açılışında yaptığı konuşmada çok önemli mesajlar verdi. Ünlüce özellikle “Eskişehir milliyetçiliği ve ortak akıl” çağrısı yaparken bunun sürdürülebilir bir uygulama olup olmayacağını önümüzdeki süreçte göreceğiz. Ayşe Ünlüce kısa ve net mesajlar içerisin konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “İlk kadın büyükşehir belediye başkanı ve de belediyeden gelen bir kişiyim. Yılmaz hocamızdan 25 yıllık belediye başkanlığını ve Eskişehir mirasını devralmanın onurunu yaşıyorum. Meclisimizde Eskişehir milliyetçiliği yapılmalı, meclisimiz siyaset üstü olmalıdır. Eskişehir hoşgörü şehridir. Farklı görüşler mecliste olacak. Eskişehir’e aykırı bir karar bu meclisten çıkmaz. Kavga ve dövüş olmasın.”

Bu “Eskişehir milliyetçiliği” nasıl olacak? Bunun altını doldurmak gerek. Bu söylemin altının doldurulup doldurulamayacağını önümüzdeki süreçte hep birlikte göreceğiz. Yılmaz Büyükşerşen’ in görev yaptığı 25 yıllık dönemde bir dönem hariç belediye meclislerinde hep sıkıntılı sayısal oluşumlar sebebiyle oturumların zaman zaman gerilimli geçtiğini biliyoruz. Ayşe Ünlüce döneminde CHP’nin meclisteki ağırlığı ilk kez çok net sayısal bir üstünlüğü ifade ediyor.

Bu sebeple hızlı hareket etme ve makul aynı zamanda ortak aklın gerektirdiği kararlar alabilme konusunda Sayın Ünlüce’nin elinin rahat olduğunu görüyoruz. Geçmiş dönemlerin aksine “ortak akıl” ve “hesap verilebilir” dönemi başlatmak çiçeği burnunda Eskişehir’in ilk büyükşehir belediye başkanı olma imtiyazına sahip Ayşe Ünlüce’nin elinde. Ve bir başka gerçek daha var ki o da 5 kırsal ilçe dışındaki 9 ilçede CHP’li belediye başkanları ve belediye meclis üyelerinin ağırlığı söz konusu. Bundan sonra hizmetlerin eşit, adil ve vatandaşın yararına olması konusunda CHP açısından mazeretsiz bir 5 yıllık sürecin olduğunu da görüyoruz. Bu sürecin doğru yönetilmesi adına doğru ve kesintisiz bir yol haritası belirlemek geminin dümenindeki başkan Ayşe Ünlüce’nin en önemli önceliği.

Hızlı başlayıp, çabuk mu yorulacak, yoksa Eskişehir’in başta trafik olmak üzere kronikleşmiş sorunlarının çözümü konusunda üstüne koya koya mı gidecek bunu birlikte yaşayarak göreceğiz. Sadece sosyal bir belediyecilik mi tercih edilecek hem hizmet hem de sosyal bir belediyecilik anlayışı mı benimsenecek? Eskişehir milliyetçiliği derken sorunların çözümü konusunda katılımcı bir anlayışla hareket edilerek diyalog kapıları kapatılmadan Eskişehir’in ihtiyaçları siyasete kurban edilmeden nasıl çözülecek?

Eskişehir için gerçekten önümüzdeki süreç büyük fırsatlar içeriyor. Başkan Ünlüce’nin de altını kalın harfler ile çizdiği, “Eskişehir hoşgörü şehridir” sözünü önemsemek gerek. Bu sözün gereğini yerine getirmek için her kesime kulak vermek, doğru ve akılcı eleştirileri dikkate almak, siyaset üstü davranarak her siyasi görüşe kapıları açarak diyalog kurabilmek olmazsa olmazlardan. Eskişehirlilerin verdiği desteğin hangi mesajları içerdiğini iyi kavramak, duygusal davranmadan, çoğulcu ve aynı zamanda katılımcı bir anlayışla hareket etmek için Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi büyük imkan sunuyor. Bu imkanın iyi değerlendirilmesi ve aynı zamanda STK’larında katkılarını dikkate alarak yeni ve çağdaş bir yönetim anlayışının Eskişehir’e kazandıracaklarını hayal etmek bile yeter.