Yazımızın başlığındaki söz ünlü tiyatro adamımız Muhsin Ertuğrul’un bir sözüdür. Yılda 100 bine yakın hemşerimizin sekiz sahnede tiyatroya gittiği Eskişehir’de ‘Dünya Tiyatrolar Gününü’ anmamak, Şehir Tiyatrolarının artık ünleri ülkeyi aşmış oyuncularını selamlamamak olmazdı. Dünya Tiyatro Gününde, tiyatro dünyasındaki insanlar için sahne sanatlarının insanları bir araya getirici gücünü kutlamak, seyirciyle daha iyi bir iletişim kurmak ve insanlar arasındaki anlayış ve barışı arttırmak için bir fırsat olarak görülmelidir.
Eskişehir dışında yılda 100 bine yakın insanın tiyatroya gittiği herhalde başka bir şehir yoktur. Şehir tiyatrolarında herhangi bir oyunu izlemek , bilet almak için, torpil aranan bir başka şehirde yoktur. Şehir tiyatrolarının cüzi fiyatına karşılık, İstanbul’dan gelen ve Eskişehir’de oyun sahneleyen tiyatrolar bile şehir tiyatrolarına göre yüksek bilet fiyatlarına rağmen kapalı gişe oynarlar.

İlk sahne Haller
Bilindiği gibi 23 yıl önce Şehir Tiyatrolarının ilk sahnesi Haller Gençlik Merkezinde açılmıştı. Bugün 8 sahnesi var. Haller Gençlik Merkezinde ilk sahne açılırken, tiyatroya giden yoldaki taşların bir kısmını bizzat Yılmaz Hoca dizmişti. Şimdi, Sultandere’deki sahne ile yılda 100 bin kişiye ulaşılıyor. Çevre illerden Eskişehir’e tiyatro oyunu seyredilmeye geliniyor.

İnsanlar nasıl etkilendi
Şehir Tiyatrolarının açılmasından sonra, bir genç kızımız. Mihalgazi İlçemizin Alpagut köyünde gelerek Şehir Tiyatrolarını izlemiş ve oyundan etkilenerek, köyünde şehitler ile ilgili kendi yazdığı tiyatro oyununu sahneye koymuştu. Oyunun hazırlarını yapmak için dönemin kaymakamından köyün okulunu istemişti. Ancak, tersliği tutan kaymakam genç kıza tiyatro oyununu daktiloda yazarak kendisine getirmesini istemişti. O zaman bilgisayar yoktu. Genç kız el yazısı ile oyununu kâğıda yazmıştı. Kaymakamda kabul etmeyerek, daktilo ile yazmasını istemişti. Alpagutlu genç kız, Eskişehir’den emekli bir öğretmene mektupla durumu anlamıştı. Emekli kadın öğretmende mektubu bana vermesiyle, benimde kaymakamı aramam bir oldu. Kaymakam hatasını anlayarak, köy gençlerinin oyuna hazırlanmaları için köyün okulunu akşamları gençlere verdi. Daha önce köy sokaklarında oyunu sahnelemeye hazırlanan köy gençleri okulda, oyuna hazırlandılar. Köyde oyunu sahneleyecek, sahnede yoktu. Köyün gençleri çözümü kısa sürede buldu. Bir köylünün kamyonunu sahne haline getirdiler. Kamyonun kasasının bir kapağını açtılar. Evlerindeki perdelere tel geçirerek, oyunun perdesini de yaptılar. Beni de davet ettiler. Köy meydanında akşamleyin tiyatro oyunu sahnelenecekti. Hem de köy gençlerinin kendi yazıp, sahneye koydukları şehitleri anlatan bir tiyatro oyunuydu. Köyün meydanı ışıklandırıldı. Plastik sandalyeler dizildi. Erkekli kadınlı tüm köy insanları meydanda toplandı. Çevredeki bütün belediye başkanları tiyatro oyununu seyretmek için meydanda biraya gelmişti. Yaklaşık 2 saat süren oyunu herkes nefesini tutarak izledi. Yılmaz Büyükerşen de bu genç kızımızın oyununu seyretmeye gelmişti. Sonra köyün kadınları Eskişehir’e otobüslerle gelerek Şehir Tiyatrolarını seyrettiler. Bu durum Küresel Unutmamamız gereken iki kişi
Eskişehir Şehir Tiyatrolarına bugün aramızda olmayan Turgut Özakman ile Engin Orbey’in büyük katkıları vardır.Dünya Tiyatrolar gününde bize ve şehre katkılarını unutmadığımız, unutmadığımızı da gösterdiğimiz Özakman ve Orbey’in özlem ve rahmetle anıyoruz. Ocak başlarımızı sahip çıkmaya devam ediyoruz.

***

Evler donatıldı

Deprem bölgesinden geniş bir kesim geçici veya kalıcı olarak arkalarında bir şey bırakmadan, başka illere geldiler. 50 bine yakın depremzedenin de Eskişehir’e gelerek yerleştiği tahmin ediliyor. Valilik, Kaymakamlar ve Belediyeler devlet olarak hep birlikte seferber oldular. Depremzedelere yardımcı oldular. Eskişehir halkı da boş evlerini kira almadan depremzedelere tahsis etti. Senfoni orkestramız da üzerine düşen sorumluluğu alarak, gelirini depremzedelere ev donatmak için harcıyor. 30’a yakın evin senfoniden gelen gelir ile donatıldığını öğrendim. Konserler bu çerçevede devam ediyor. Sanatçılar ve orkestrada gönüllü destek veriyor. Komşusu açken, tok yatılamayacağı misali çalışmalar devam ediliyor. Senfoni orkestrasının bu çalışması, izleyicinin de konserlere yoğun talep göstermesine neden oldu.