21 Mart Nevruz veya Ergenekon bayramı dünyanın en eski kutlanan bayramlarından biridir. 3000 yıldır bu bayramı biz Türkler ile birlikte Ortadoğu da yaşayan çeşitli topluluklar kutlamaktadır. Beş yıl önce Ergenekon efsanesinde betimlenen yer, Kazakistan’da bulundu. Şimdi ise Efsanenin gerçek olduğu tartışmaları var.
DEMİRLER ERİR, DAĞLAR DELİNİR
Efsaneye göre soykırımdan kurtulan ‘Han ’çevresi ile düşman askerlerinin onları bulamayacağı bir yer bulmak için dağa çıkar. Yabani koyunların yürüdüğü dar geçitten geçerek içinde akarsular, pınarlar, meyve ağaçları, yaban hayvanların bulunan bir yere yerleşirler. Zamanla nüfusları arttığı için buraya sığmazlar. Ancak atalarının geldiği geçidi bilmedikleri için buradan ayrılamazlar. Bir demirci, dağın demir kısmını eriterek çıkış yolu açabileceğini söyledi. Demirin bulunduğu yere odun ve kömür koyarak yaktılar. Demiri eriterek geçit açtılar ve atalarının vatanına döndüler.
ESKİ TAKVİMİZE GÖRE
Eski Türk takvimine göre 21 Mart, korkunç soykırıma maruz kalan ve saklanarak yok olmaktan kurtulan atalarımız Göktürklerin Ergenekon’dan çıktığı gündür. Orta Asya’daki Türk devletlerinde halen Ergenekon, çok büyük coşku ile kutlanmaktadır. Hem de çok sayıdaki Türk Dünyasındaki ülkede bir hafta süren törenler yapılıyor. 3000 yıldan beri kutlanmaktadır. Ancak bazı hatalı görüş ve yanlış bilgiler nedeniyle, bize özgü değer ve geleneklerin unutturulması ve tarihimizin de yeni nesillere öğretilmemesi sonucu, biz Ergenekon bayramına sahip çıkmadık.
YENİ GÜN
Zamanla Fars ve Araplar ile kaynaşmamız ve Oğuz-Türkmen gelenek ve ruhunun değişmeye başlaması sonucu, Farsça yeni gün anlamında olan Nevruz adı ile kutlanmaktadır.2010 yılında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 21 Mart'ı 'Dünya Nevruz Bayramı olarak ilan etti. Nev (yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden oluşmakta ve Farsçada Yeni Gün anlamındadır.21 Mart ile birlikte havalar ısınır, doğa yeniden canlanmaya, ağaçlar uyanmaya, çiçeklenmeye toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar.
HERKESİN BAYRAMIDIR
Nevruz bayramı, sadece bir etnik kökenin değil, Farslar, Azeriler, Anadolu Türkleri, Afganlar, Arnavutlar, Gürcüler, Türkmenler, Tacikiler, Özbekler, Kırgızlar tarafından da doğanın uyanışı ve bahar bayramı olarak kutlanan bir bayramdır. Yoksa sadece bir etnik topluluğun bayramı değildir.Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 3000 yıllık Pers kökenli bu şenliği, Dünya Manevi Kültür Mirası’na eklemiştir.Ülkemizde de 1995’ten beri 21 Mart’ta bayram olarak kutlanmaktadır. Herkesin Nevruz veya Ergenekon’dan çıkış bayramı kutlu olsun.
***
Seçim heyecanı var
Eskişehir’de en büyük Es Bal-Göç başta olmak üzere 17 derneğin göçmen derneğinin birleşimi ile oluşturulan Eskişehir Muhacır Dernekleri Federasyonu önümüzdeki Pazar günü Yunus Emre Kültür Merkezinde olapan genel kurulunu yapacak. Eskişehir Defterdar Yardımcısı, ESTÜ ve Anadolu Üniversitesi saymanı Kadri Ay seçime tek aday olarak katılacak. Kadri Ay’ın başkanlığında 17 yeni yönetim kurulu üyesi belirlenecek. Federasyon üç yıllığına yeni dönemde Eskişehir’de sayıları 120 bini bulan muhacır camiasına hizmet için faaliyet yürütecek. Şimdiden hayırlı olsun.