Türkiye’nin ve Eskişehir’in gündemi o kadar dolu ki, insan ne yazması gerektiğini düşünüyor. İmamoğlu’na açılan dava ile tüm Türkiye’de sokaklar hareketlendi. Televizyonlarda deprem ve doğal afet dönemlerinde olduğu gibi uzman adı verilen kişiler köşeleri tuttu. Her akşam konuşuyorlar. İnsanlarımızda neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlamaya çalışıyor. İnsanlarımız bu hafta sonunu sabaha kadar haberleri takip ederek geçirdi. Bizde 2 Eylül olarak Eskişehir sokaklarını takip ettik. Sokaktaki arkadaşlarımız, gelişen olayların Eskişehir’e yansımasını sabahlara kadar sizlere en doğru ve tarafsız şekilde size aktarmaya çalıştı.
NEVRUZ’UN ÖNEMİ
Millet olarak ilginçliklerimiz var. Mesela, yıllarca Nevruz’u kutlamaktan vazgeçtik. Sonrasında Nevruz’un binlerce yıllık bir Türk geleneği olduğunu anladık. Özellikle de Sovyetlerin dağılmasından sonra orta çıkan Türk Dünyasının ülkeleri ve toplulukları bize Nevruz’un önemini tekrardan arttırdı. Nevruz elbette biz Türkler ile birlikte bir çok yakın akraba ve toplulukları tarafından da büyük bir coğrafyada günlerce süren programlar le kutlanıyor.
Eskişehir’de de resmi törenler Anadolu Üniversitesi’nin Sazova’daki Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezinde yapıldı. Ortaasya Türk çadırları şeklinde yapılan bina da törenlerde, Eskişehirliler bir araya geldi. Tesis Eskişehir’in Türk Dünyasının Kültür Başkenti olduğu dönemde yapıldı. Anadolu Üniversitesine armağan edildi. Bu tesiste törenler dışında da ziyaret edilebilir. Müze tartında yapılmış, binada Türk dünyasındaki önemli şahsiyetlerin tanınması için binanın içi malzemeler ile donatılmış durumdadır. Anadolu Üniversitesi Türk Dünyasının merkezinin önemini anlatmak için sürekli binada yıl içinde çeşitli etkinlikler düzenliyor. Ancak, bu etkinliklerin ne kadarı Eskişehirliler ile buluşuyor. Burası tartışılabilir.
BİZ TANITIMIZI YAPTIK
Eskişehir’de Trük Dünyasının renklerini yansıtan dernekler bu yıl merkezde stant açmakta biraz geride kaldılar. Biz Balkan Türklerini temsil eden Eskişehir Muhacir Dernekleri Federasyonu olarak, merkezdeki sergide yerimizi aldık. Bu yıl, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ile Azerbaycan’dan gelerek, Eskişehir’deki üniversitelerde öğrenim gören gençlerin açtığı stantlar ilgi çekti. Burada yeni rektörün farkı da ortaya çıkmış oldu. Türk dünyasının renkleri, daha sonra folklor gösterileri de yaptılar. Stantları gezen Eskişehirlilere Türk Dünyasının çeşitli ülkelerden gelen gençler, bilgilerde verdi. Kırgızistan standındaki ünlü yazar Cengiz Aytmatov’un kitapları ilgi çekti. Aytmatov’u bilmeyenlere gençler, ülkelerinin önemli yazarını tek tek anlattılar. Cengiz Aytmatov’un bir zamanlar Eskişehir’de müzesi ve heykeli bile vardı. Zaman içinde kayboldu.
Valimiz Hüseyin Aksoy’un ve protokolün Nevruz’un simgesi olan ateşten atlaması da ilgi çekti. Orman Bölge Müdürlüğümüzün fidan dağıtımı alkış topladı. Herkes fidan dikmek için, Orman Bölge Müdürlüğünün dağıttığı fidanlardan aldı. Uzun kuyruklar oluştu. Valimiz Aksoy, stantları gezerken bizim derneğin standının önünde Olgunlaşma Enstitüsü ile işbirliği içinde Türklerin tarih içinde kullandığı, giydiği ürünlerin üretilebileceğini söyledi. Bunu valimizin direktifi ile değerlendirmeliyiz. Bizi biz yapan unsurlar, üretilerek gelecek kuşaklara iletilmelidir.