Nevruz veya Ergenekon bayramı dünyanın en eski kutlanan bayramlarından biridir. 3000 yıldır bu bayramı biz Türkler ile birlikte Ortadoğu da yaşayan çeşitli topluluklar kutlamaktadır. Beş yıl önce Ergenekon efsanesinde betimlenen yer, Kazakistan’da bulundu. Şimdi ise efsanenin gerçek olduğu tartışmaları var. Hepimizin efsane zannettiği Ergenekon gerçek çıktı. Böyle bir yer var. Kazılarda başladı ve devam ediyor.  

DEMİRLERİ BİZ ERİTİRİZ 

Efsaneye göre soykırımdan kurtulan ‘Han ’çevresi ile düşman askerlerinin onları bulamayacağı bir yer bulmak için dağa çıkar. Yabani koyunların yürüdüğü dar geçitten geçerek içinde akarsular, pınarlar, meyve ağaçları, yaban hayvanların bulunan bir yere yerleşirler. Zamanla nüfusları arttığı için buraya sığmazlar. Ancak atalarının geldiği geçidi bilmedikleri için buradan ayrılamazlar. Bir demirci, dağın demir kısmını eriterek çıkış yolu açabileceğini söyledi. Demirin bulunduğu yere odun ve kömür koyarak yaktılar. Demiri eriterek geçit açtılar ve atalarının vatanına döndüler.

ESKİ TAKVİMİZE GÖRE

Eski Türk takvimine göre 21 Mart, korkunç soykırıma maruz kalan ve saklanarak yok olmaktan kurtulan atalarımız Göktürklerin Ergenekon’dan çıktığı gündür. Orta Asya’daki Türk devletlerinde halen Ergenekon, çok büyük coşku ile kutlanmaktadır. Hem de çok sayıdaki Türk Dünyasındaki ülkede bir hafta süren törenler yapılıyor. 3000 yıldan beri kutlanmaktadır. Ancak bazı hatalı görüş ve yanlış bilgiler nedeniyle, bize özgü değer ve geleneklerin unutturulması ve tarihimizin de yeni nesillere öğretilmemesi sonucu, biz Ergenekon bayramına sahip çıkmadık.

YENİ GÜN

Zamanla Fars ve Araplar ile kaynaşmamız ve Oğuz-Türkmen gelenek ve ruhunun değişmeye başlaması sonucu, Farsça yeni gün anlamında olan Nevruz adı ile kutlanmaktadır.2010 yılında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 21 Mart'ı 'Dünya Nevruz Bayramı olarak ilan etti. Nev (yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden oluşmakta ve Farsçada Yeni Gün anlamındadır.21 Mart ile birlikte havalar ısınır, doğa yeniden canlanmaya, ağaçlar uyanmaya, çiçeklenmeye toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. 

HERKESİN BAYRAMIDIR

Nevruz bayramı, sadece bir etnik kökenin değil, Farslar, Azeriler, Anadolu Türkleri, Afganlar, Arnavutlar, Gürcüler, Türkmenler, Tacikiler, Özbekler, Kırgızlar tarafından da doğanın uyanışı ve bahar bayramı olarak kutlanan bir bayramdır. Yoksa sadece bir etnik topluluğun bayramı değildir.Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 3000 yıllık Pers kökenli bu şenliği, Dünya Manevi Kültür Mirası’na eklemiştir. Ülkemizde de 1995’ten beri 21 Mart’ta bayram olarak kutlanmaktadır.Tarım toplumları için doğanın uyandığı gün aynı zamanda yeni bir yılın da başladığı gündür. Tarih boyunca insanlık tohumun toprakla kavuştuğu ya da ürünün hasat edileceği süreçlerde şenlikler, kutlamalar yapmıştır. Kısacası yılın başladığı gün ya kazmanın toprağa vurulduğu, üretimin başladığı ya da orakla ekinin biçildiği gündür. Şu bilinmelidir ki; 2025 Nevrûz’u hepimizin millet olarak Yeni Gün’üdür.” Herkesin Nevruz veya Ergenekon’dan çıkış bayramı kutlu olsun.