Son iki yazımda “ Küçük Sanayi Sitesi’nin hali ne olacak?” ve “Küçük Sanayi Sitesi’ndeki kördüğümü kim çözecek?” başlıkları ile Küçük Sanayi Sitesi’ni kaleme aldım. Başta Odunpazarı Belediyesi, Çevre ve Şehircilik, ESKİ, Sanayi ve Teknoloji yetkilileri ile TSE olmak üzere pek çok kurumun, Küçük Sanayi Bölgesi’nde işyeri bulunan esnafın ve çok sayıda kişinin konuya müdahil olduğunu gördük.

Son olarak Eskişehir Tornacılar ve Oto Tamirciler Odası eski Başkanı ve bölgenin etkin isimlerinden Halil Kılıç ile görüştüm. Halil Kılıç ile Küçük Sanayi’yi gezdik. Kendisinden burası ile ilgili çözüm önerilerini dinledim. Halen burada 3 bin civarında işyerinin faaliyette olduğunu söyledi. Buranın taşınması için yıllar önce somut adımlar atıldığını, kendi dönemlerinde yeni küçük sanayi alanlarının oluşturulması için 20 binin üzerinde işyeri planlandığını, bugün bazı kooperatifler eliyle 8 binin üzerinde işyerinin tamamlandığını söyledi. Yeni alanlarında önümüzdeki yıllarda tamamlanacağını belirtti.

Bölgenin dönüştürülmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2-3 aydır yeni bir çalışma başlattığını anlattı. Kılıç, bakanlığın çalışması içerisinde hiçbir mağduriyete sebebiyet vermeden uzlaşma yoluyla buranın TOKİ eliyle dönüştürülmesinin hedeflendiğini bu bölgenin tek başına yerel yönetimler tarafından çözümlenmesinin mümkün görünmediğini söyledi.

Bu arada buradaki ruhsatlandırma sorununu eski başkan Kılıç’a da sorduk.
Kılıç, Odunpazarı ve Büyükşehir Belediyeleri tarafından buraya yeni ruhsat verilmemesinin meclis eliyle karara bağlandığını, ancak bazı kişilerin hukuk yolunu takip ederek ruhsat alabildiğini, buna rağmen yerel yönetimlerin ruhsat vermeme konusunda direndiklerini anlattı. Halil Kılıç Küçük Sanayi Sitesi’nin mevcut haliyle 4 mahalleyi olumsuz etkilediğini belirterek buranın çözümünün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından TOKİ eli ile gerçekleşebileceğini ifade ederek, “Burayı kim çözüme kavuşturursa o tarihe geçer” diye konuştu.

Doğrusunu isterseniz bölgedeki esnafların kanaati de bu mezbele görüntüden bölgenin kurtarılması için artık somut adımların atılması gerektiği yönünde. Konuyla ilgili olarak Odunpazarı Belediyesi’nden geçtiğimiz yazıda yer verdiğim gibi benzeri bir açıklama daha gönderildi.

Açıklamada, “Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, başkanlığının ilk döneminde Küçük Sanayi Sitesi'nin dönüşümü için gereken tüm çalışmaları yaptı. Dönüşüm ofisleri açtı, mülk sahipleriyle uzlaşma sürecini başarıyla yönetti, tüm paydaşların içinde olduğu bir proje hazırladı. Ancak proje, o dönem AK Parti grubunun çoğunlukta olduğu Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçirilmedi, yani AK Partili meclis üyeleri projeyi reddetti. Bununla beraber Küçük Sanayi Sitesi dönüştürülemedi. Süreç içerisinde Küçük Sanayi Sitesi dönüşüm yetkisini bakanlık aldı. Şu an belediyenin orada yapabileceği hiçbir şey yok. Ancak bakanlık yetkiyi belediyeye devrederse her şey hazır. Büyükşehir Belediye Meclisinde de çoğunluk CHP'de. Dolayısıyla proje rahatlıkla geçer ve Odunpazarı Belediyesi de Küçük Sanayi Sitesi'ni dönüştürebilir. Özetle Küçük Sanayi Sitesi siyaseten engellendi, Kazım Kurt yapmasın diye iş yokuşa sürüldü. Şimdi siyasi saikler bir kenara bırakılıp yetki belediyeye verilirse Eskişehir'in kalbinde yer alan o mezbelelik ortadan kaldırılabilir” deniliyor.

Küçük Sanayi Sitesi maalesef bugün bakımsız mezbele görüntüsü ile güzel Eskişehir’imize yakışmamaktadır. Ben şahsen yazdıklarım ile bölgede yaşananlara ışık tutmak istedim. Kapanmaya yüz tutmuş bir konuyu yeniden gündeme getirerek, tartışmaya açmaya yardımcı olabildim ise ne mutlu bana. Yazımı Sayın Kılıç’ın sözleri ile bitiriyorum, “Küçük sanayi sorununu kim çözerse tarihe geçer.”