Bugün Türkiye de ya da Eskişehir’de yaşadığımız gerçek gündem var. Bu gerçek gündem birden kesildiği iddia edilen şebeke suları değildir. Pazarda bile yumurtanın tanesi 5 TL oldu. Veriler Türkiye’de gençlerin işsizlik durumunu ortaya koydu. DİSK’in araştırmasına göre genç işsiz sayısı 2 milyon 16 bin kişi. İŞKUR’un verilerine göre ise geçen yıl işsizlik ödeneği almak için başvuran 15-24 yaş grubundaki gençlerin sayısı 235 bin 800 kişi oldu. En açıl sorun genç işsiz nüfusunun azaltılmasıdır. Suni gündemler yerine belediye başkan adayları bu türden projeler açıklamalıdır.

BÜYÜK TEHLİKE OLUŞTURUYOR
Türkiye’de “geleceğin teminatı” olarak görülen gençlerin çalışma yaşamında yaşadığı sorunlar dün olduğu gibi bugün de büyük bir tehlike oluşturuyor. Üstelik bugün Türkiye’de yaşanan ağır ekonomik kriz bu durumu daha önemli hale getiriyor. Hem TÜİK hem İŞKUR’un kısa süre önce yayımladığı raporların ayrıntıları ise bu açıdan önemli sonuçlar ortaya koyuyor.Türkiye’de 15-24 yaş grubunda 11 milyon 796 bin kişilik nüfus var. Bu gençlerin 5 milyon 399 bini ise işgücü kabul ediliyor; 4 milyon 538 bini istihdam ediliyor. İstihdamın 3 milyon 52 bini erkek, 1 milyon 486 bini kadın. İstihdam oranı toplamda yüzde 38.5, erkeklerde yüzde 50.2, kadınlarda yüzde 26. İŞKUR’un 2023 yılıyla ilgili verilerine göre geçen yıl işsizlik ödeneği almak için başvuran 15-24 yaş grubundaki gençlerin sayısı 235 bin 800 kişi oldu. İşten atılan bu gençlerin toplama oranı ise yüzde 14.6. Ayrıca bu gençlerin 13 bin 115’i 15-19 yaş, 222 bin 685’i 20-24 yaş grubunu oluşturuyor.

BOŞTA GEZENLER
Yine TÜİK’in verilerine göre gençlerle ilgili bir başka önemli detay, halk arasında “boşta gezen” olarak nitelenen, istatistiklere ise “ne eğitimde ne istihdamda” olarak yansıyan 15-24 yaş grubuyla ilgili. 2023’ün son çeyreği itibarıyla bu durumda olan gençlerin sayısı 2 milyon 525 bin kişi. Bunun toplam gençlere oranı da yüzde 21.4. Bu kişilerin 893 bini erkek, 1 milyon 631 bini kadınlardan oluşuyor.

İNSANLAR TEK BAŞINA YAŞIYOR
Etrafınızdaki akraba, meslektaş, konu-komşuları şöyle bir düşünün. Başlangıçta umduğunuzdan çok daha fazla insanın tek başına yaşadığını fark edeceksiniz.Yalnızlaşma bir toplumsal çözülme göstergesi olduğu için sosyal bilimcilerin konuya daha fazla eğilmesi gerekiyor. Yalnız kalmak ve kendine zaman ayırmak da bir ihtiyaçtır buna katılıyoruz. Geleneksel toplumdan modern topluma geçiş sürecinde yaşanan aşırı denetim ilişkilerinin çözülmesi farklı bir şey; metropollerde akrabalığın, arkadaşlığın, komşuluğun, dayanışmanın çözülmesi ve bireylerin atomize olması farklı bir şey olarak yorumlanmalıdır.

YALNIZ YAŞAMA OLGUSU
Doğduğunuz, öğrenim gördüğünüz ve iş bulup hayatınızı kazandığınız yerler farklı oluyor. Nitekim yalnız yaşayanların önemli bir kısmı ebeveynlerinin yanından ayrılmış ve kendi ailelerini kurmamış bekâr profesyoneller. Buna boşanmış ve yeniden aile kurmamış olanları da eklediğimizde genç nüfus içinde ciddi bir yalnız yaşama olgusu çıkıyor ortaya. Çocukları evden ayrılmış ebeveynlerden biri öldüğünde ortaya çıkan yaşlı yalnızlığını buna eklemek gerekiyor. Ancak yalnızlaşmanın öznel boyutuna geldiğimizde işler biraz değişiyor.

KAPİTALİZMİN DAYATMASI
Yalnız yaşama eğilimi, Batı’da 1960’lardan bu yana artmaktaydı. Ünlü yazarımız Attila İlhan bu olgunun evlenmeden birlikte yaşama biçiminin bizzat kapitalist kültür tarafından teşvik edildiğini yazmıştı. Böylelikle evli çiftlerin ortak kullanacağı her türlü ürün, özgür bireylerin her birine ayrı ayrı satılabiliyordu. Artık sadece buzdolabı, otomobil ya da giyim eşyası tüketmeyi arzulamıyoruz. Üretimden kopan neoliberal sistem sadakati, sevgiyi, arkadaşlığı, cinselliği ve dürüstlüğü de metalaştırarak tüketimin konusu yaptı. Bu nedenle yalnızlaşmak, bir yönüyle neler olup bittiğini anlamakta zorluk çeken, ancak bir biçimde direnmeye çalışan insanların kendilerini sığınaklarına kapatmaları biçiminde bir savunma hali olarak da çıkıyor karşımıza.
Yani, su kesildi. Muhabbeti gerçekten çok zayıf bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizde çok bekleyen o kadar çok meselemiz var ki. Eskişehir üç üniversitesi ile başka bir şehirdir.