Yüzyılın felaketinde yüzyılın dayanışması oldu. Bu dayanışma her anlamda sürüyor. Bunun yanında da deprem ile ilgili açıklamalar ardı ardına yapılıyor. Binalarımız incelemeye alınacak. Depreme dayanıklı mı değil mi raporlar düzenlenecek. Bununla ilgili geçtiğimiz haftalarda “Bugün değilse ne zaman” başlığı ile yazdığım yazıda şehrimizde ki riskli mahalle ve caddeleri yazmıştık.
Gazeteniz 2Eylül; İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Orkun Kılıç’ın açıklamalarını 10 Mart Cuma günü Yunusemre Caddesi, Sivrihisar Caddesi, Sakarya Caddesi, Atatürk Caddesi, Cengiz Topel Caddesi, Kızılcıklı Mahmut Pehlivan Caddesi, İsmet İnönü Caddesi ve Öğretmenler Caddesi için “Bu Caddeler Ciddi Hasar Alacak!” başlığı ile manşetine taşıdı.
Yaşadığımız felakette binlerce binamız yıkıldı. Binlerce can kaybettik. Milletçe acımız çok büyük. Evsiz kalan insanlarımız oluşturulan çadır ve de konteyner kentlerimizde yine devletimiz ve milletimizin destekleriyle hayat mücadelesi veriyor. Bununla beraber oldukça ciddi sayıda diğer illerimize göç yaşandı. Yurtlara, misafirhanelere ve de evlere yerleştirildiler.
Haliyle şehrimize de gelenler oldu. Gelen misafirlerimizden öğrenci olanlar itinayla okullarımıza yerleştirildiler. Okullarımız daha da kalabalık oldu. Merak ediyorum, acaba okullarımız ne durumda? Okulların depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda kontrol yaptırıldı mı? Şehrimizde olabilecek bir depreme hazırlanıyor muyuz? Okullarımızı hazırlıyor muyuz?
Okullarımızın durumunu İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Orkun Kılıç’a sordum. Başkan Kılıç soruya cevap olarak; “Milli Eğitim Müdürlüğü geçtiğimiz yıllarda hem mevcut okulların yıkılıp yeniden yapılması hem de yeni okulların yapılması konusunda güzel iş çıkardılar. Fakat şehrin büyüklüğü ve mevcut okulların durumunu dikkate aldığımızda alüvyon zeminde olanlardan başlayarak tüm eski okulların performans analizlerinin yapılıp gerekenlerin yenilenmesi planlanmalı ve bu plan doğrultusunda kısa süre içerisinde riskli okulumuz kalmamalıdır” dedi.
Bu konuda velilerin korku ve endişelerini giderecek bir açıklama yapılmalı. Okullarımızın ne kadarı yenisi yapılmak üzere yıkılmış? Ne kadarı güçlendirilmiş? Ne kadarı depreme dayanıklı? Ne kadarı deprem için rizikolu?
Uzmanlar Eskişehir’de de deprem olabileceğini söylüyorlar. Şöyle ki; son yıllarda çok sık dillendirilen İstanbul Merkezli depremde bile Eskişehir’in de ciddi olarak etkilenmesi olası. Bu nedenle de önceliklerimizden birisi şehrimizde deprem riski taşıyan okullarımız varsa bir an evvel güçlendirmesi yapılmalıdır. Yıkılması gerekenler de acilen yıkılmalıdır. Yoksa yarın çok geç olabilir…