Duyurusu iyi yapılamadığı için ‘Zamansız Kadınlar’ gösterisinde izdiham olması gerekirken, makul sayıda kalabalığa hitap etti. Büyükşehir Belediyesi ve Odunpazarı Belediyesi Meclis üyesi İnci Şentuna’nın himayelerinde yapılan etkinliği her Türk kadının görmesi gerekiyor. Etkinliğin adının, anlaşılamadığını düşünüyorum. Katılım bu nedenle düşük oldu. İsmin ilgi çekeceği düşünülmüş ama tam tersi oldu.
Yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı, tarih içindeki Türk kadınını tarihin süzgecinde önümüze çıkarıp getirdi. Bilmediğimiz pek çok konuyu bizde öğrenmiş olduk.
ESKİŞEHİR KADINLARININ KATKISI
Ülkemizde en çok İstiklal Madalyası alan Eskişehirli kadınlar olmuş. Eskişehirli tam 12 kadın İstiklal madalyası ile ödüllendirilmiş. Bu kadınlardan birisi 9 yaşında olmasının anlamı da büyüktür. Demek ki, bu konuların da araştırması gerekir. Atatürk’ün Türk kadınına üstün değer vermesi, dünyanın ileri denilen ülkelerinden yıllar önce Türk kadına da haklarını vermesi, boşuna değildir.
51 KADIN
Araştırmacı-yazar İknur Hanım araştırmasına 1919 ile 1930 yılları arasında, dünyada insanlığa katkısı olan kadınları araştırarak başlamış. Bu yıllar arasında insanlığa katkı sunan dünya da 9 kadın varken, bu sayısı Türkiye’de 51 olduğu ortaya çıkmış. Hiçbir hakları olmayan kadınlarımız, zor şartlar altında bile insanlığa katkı sağladılar.
BAŞBAKAN FARKINDA DEĞİL
Yine tiyatral gösteriden öğrendik. Cumhuriyet’ten sonra üç genç ilk kez birlikte Ankara’da hukuk fakültesine kayıt olurlar. Ankara’da o zaman İstanbul adıyla sadece bir lokanta vardır. Üç kızdan biri başbakanın kardeşidir. Ancak, başbakan kardeşinin hukukta okuduğunu bilmemektedir. Lokantaya gidenler, üç kızın lokantaya yemek yemesini istemezler. Başbakana kadar şikayet ederler. Atatürk duruma el koyarak, konuyu çözeceğini söyler. Yanına, Latife Hanımı alarak, lokantaya gider, bir gün sonra da lokantaya üç hukuk öğrencisi kızı davet eder. Lokantaya gidenler, birkaç gün sonra lokantaya eşleri ile gelirler olay çözülür.
AFET İNAN ATATÜRK’E KIZAR
Mecliste kadınlar ile ilgili yasalar görüşürken, o günkü şartlarda bütün erkek milletvekilleri karşı çıkar. Atatürk sesini çıkarmaz. Atatürk’ün sessizliği Afet İnan’ı kızdırır. Afet İnan, Atatürk’e çok sert çıkar. Atatürk’te İnan’a, şartların henüz uygun olmadığını, çok yakında kadınlar ile ilgili çıkarılacak yasalardan sonra elini öpeceğini söyler. Bu olaydan çok kısa süre sonra kadınları Atatürk Çankaya’ya çağırır. Mecliste kadınlarla ilgili yasalara da karşı çıkan milletvekilleri de Çankaya’ya davet edilir. Olay tere yağdan kıl çeker gibi çözülür. Türk kadını seçme ve seçilme hakkına sahip olur. Demek ki, bazı şeyler için mücadele vermek ve süreci iyi tayin etmek gerekir.
HEYECANLA İZLEDİLER
Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce ile Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, destek oldukları Zamansız Kadınlar gösterisini sonuna kadar büyük heyecan içinde izlediler. Birer de konuşma yaptılar. İki başkan da bu etkinliğin daha geniş kadın kesimine gösterimi için harekete geçmelidir.
Cumhuriyet’in ilk yıllarında, orduda çok sayıda kadın komutan ortaya çıkar. Biz sadece birkaçını biliyoruz. Mesela o komutanlardan biri Erzurum’da hastanede yatarken, Bursa’nın işgal edildiğini öğrenir. Müfrezesini toplayarak, Bursa’nın kurtuluşuna katılır. Erzurum’dan atlarla Bursa’ya gelmek nasıl bir iştir. Biz uçakla uzak yerlere gitmeyi üşeniyoruz. Uzun yolda uçakla kendimize gelemediğimizi söylüyoruz.
Etkinliğin ismi daha ilgi çekici hale gelmelidir. En başta bu yapılmalıdır. Emeği geçenleri kutluyoruz. Zamansız Kadınlar kitabının yazarı Yazar İlknur Hanımın kitabını da bulup okuyacağız.