Eskişehir trafiği ile ilgili şikayetler o kadar çok ki. Şehir içi trafiği özellikle akşam saatlerinde tam anlamıyla araç zincirine dönüşüyor. Trafikte zaman kaybı gerçekten akşam saatlerinde çok fazla oluyor. İnsanlar sinir harbi yaşıyor. Sinyalizasyonun olduğu yerlerde araçlar birbirinin önüne geçmek içinde hamle yaptıklarında yaya geçitleri bile karışıyor. Yayalarda böyle durumlarda panik yaşıyorlar. Atatürk Bulvarı’nda, Mustafa Kemal Atatürk Caddesi’nde, Cengiz Topel, Kızılcıklı Caddelerinde gerçekten trafik bazen beklenenin çok üzerinde sıkışıyor. Trafik sıkışınca yayaların işleri de zorlaşıyor. Yaya, sürücü uyumu bağlamında bir tek Ulus Anıtı civarında oturmuş bir sistemden söz edebiliriz. Bunun dışında yayaları daha fazla koruyacak olan bir düzenlemeye hatta denetime ihtiyaç olduğu kesin.

Öte yandan şehrin belirli merkezlerinde yapılmış ama kullanılmayan üst geçitler meselesi var. Çok az kişi tarafından kullanılan ESOGÜ Tıp Fakültesi civarındaki üst geçit, yine Cumhuriyet Bulvarı üzerinde Adalet Sarayı’nın hemen yanı başında bulunan üst geçit kaç kişi tarafından kullanılıyor acaba? Buralardaki üst geçitler sanki billboard asmak için düzenlenmiş bir havadalar. Gündoğdu Mahallesi’ni, 71 Evler Mahallesi’nin bir bölümünü çevre yolu üzerinden şehre bağlayan üst geçitler asansörsüz olduğu için yaşlı, bebek arabalı, engelli vatandaşlar için hiçte uygun üst geçitler değil. Halbuki sinyalizasyonlarda üst geçitlerde yapılan alt geçitlerde yayaların can güvenliğini ve trafiğin rahat akışını düzenlemek için yapılmış hizmetler. Yaptım olduğu mantığı ile asansörsüz, asansörü varsa bile arızalı üst geçitler ölü yatırım olmaktan çok bir anlam ifade etmiyor.

Bence hem trafiğin sağlıklı işlemesi, hem de yayaların can güvenliği anlamında bazı düzenlemelere ihtiyaç olduğu açık. Bakalım bu konuda neler yapılacak, ne gibi önlemler alınacak gerçekten merak ediyorum.