İçinde bulunduğumuz yüzyılda teknoloji hızla gelişiyor. Öylesine hızla gelişiyor ve tüketiliyor ki bu gelişim ve tüketiminde artık sizin yerinize düşünen, sizin yerinize değerlendiren ve hatta sizin yerinize konuşan yapay zeka çok önemli bir yer tutuyor. Eskişehir; eğitim, sanayi, tarım, turizm ve kültür şehri.
Pek çok alandaki gelişmeleri diğer kentlere göre bir tık öncesinden görüp değerlendirme fırsatına sahip bir kent. Hatta çağımızın en önemli gelişimi olarak kabul edilen Yapay Zeka konusunda da önemli bir avantaja sahip.
Gazeteniz 2Eylül’de artık bir klasik haline gelen 3 Soru 3 Cevap röportajına iki defa alma şansına sahip olduğum Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Fatih Dönmez aynı zamanda TBMM’de Yapay Zekâ Araştırma Komisyonu Başkanı olarak görev yapıyor.
Artık insanların sadece ses tonu ve konuşma tarzı üzerinden konuşturulabildiği yepyeni bir teknoloji ile karşı karşıyayız. Buna teknoloji mi denir? Dijital dönüşüm mü denir? Bilemiyorum. Yapay zeka ile başka bir dünyaya açılıyoruz. Eskişehir’in en köklü ve kendini yenileyen üniversitesi olarak değerlendirdiğim Anadolu Üniversitesi bugün itibariyle yapay zekayı sorgulamak üzere bir çağrıda bulunuyor. Ve çağımızın sorusunu insanlara soruyor, “Yapay zekâ, insanı dönüştürüyor mu, yoksa insan, yapay zekâyı kendine mi benzetiyor?”
Yazımın yayınlandığı bugün Anadolu Üniversitesi’nde bir zirve gerçekleşecek. Yapay Zeka Zirvesi. Konusunda uzman çok sayıda insan bu konuyu tartışacak. Konuyla ilgili açılış konuşmasını da TBMM Yapay Zekâ Araştırma Komisyonu Başkanı ve Eskişehir Milletvekili Sayın Fatih Dönmez yapacak.
Ardından, alanın öncülerinden Prof. Dr. Şadi Evren Şeker, “Yapay Zekâ Çağında İnsan Olmak: Sanattan Gerçeğe İnsan” başlıklı konuşmasıyla bizleri, bir insanlık arayışına çıkaracak. Yani bugün Eskişehir’de dijital çağın en büyük adımı olan “Yapay Zeka” konusu masaya yatırılacak.
Yapay zeka sadece bir teknolojik gelişme değil, aynı zamanda yeni bir düşünce biçimidir. Ödev hazırlayan, haber, köşe yazısı yazan, hatta bilgilerinizi verdiğinizde size diyet programı hazırlayan, kısacası hayatımızı şekillendirmesi ile yapay zekaya pek çok tanımlama yeniden yapılacaktır.
Gelecek yeniden tasarlanacak, yeniden şekillenecektir. Bugün yapılacak zirve; geleceğin toplumunu, bireyini ve üretim biçimlerini tartışmak isteyen herkes için ortak bir düşünce alanı olacak. Öğrenciler, akademisyenler, kamu kurumları ve teknoloji dünyası bu etkinlikte bir araya gelecek.
Ve bu tanımlama üzerinden en kritik soruyu da şöyle soruyorlar, “Yapay zekâyı izlemekle mi yetineceğiz, yoksa ona yön verecek fikirleri birlikte mi üreteceğiz?” Hani hatırlarsınız ABD’nin Ay yüzeyine iniş yaparak ilk adımı atan astronotu Neil Amsrong ne diyordu? “Bu adım benim için küçük, insanlık için çok büyük bir adımdır!” Tam da bu noktadayız.
Başkalarının iteklemesine gerek kalmadan yarının dünyasında söz sahibi olmak için bugünden, ”İnsanlık için büyük bir adım atalım!”
Yaşadığımız dünyada, ülkemizde her birimizin hayatını değiştirecek yüzyılımızın yeni gerçeği yapay zeka ile tanışalım.