Günümüzde çoğumuzun kurtarıcısı teknolojik aletler yaşamımızda oldukça fazla yer kaplamakta. Bu aletlerin başında televizyon, telefon, tablet, bilgisayar gelmekte. Böylesine hayatımıza yerleşmiş olan bu teknolojik aletlerin çocuklar üzerinde etkisi ise kaçınılmaz..
Çocuklar, tabletler, bilgisayarlar ve diğer teknolojik cihazlar aracılığıyla interaktif eğitim materyallerine erişiyor ve bu eğitici uygulamalar platformlarıyla akademik becerilerini geliştirmede daha başarılı olabilirler. Teknoloji, çocukların arkadaşları ve aileleriyle iletişim kurmalarını kolaylaştırır. Sosyal medya ve çevrimiçi oyunlar aracılığıyla farklı kültürlerden ve coğrafyalardan insanlarla bağlantı kurabilirler bu da sosyalleşmelerini sağlar. Bilgisayarlar ve diğer teknolojik araçlar, çocukların yaratıcılıklarını geliştirmelerine ve problem çözme yeteneklerini artırmalarına faydalı olabilir ve bununla birlikte programlama öğrenmek gibi teknolojiye dayalı aktiviteler de mantık ve analitik düşünme becerilerine katkıda bulunur. Bunlar teknolojinin olumlu yüzü. Bir de olumsuz tarafı var. Örneğin aşırı teknoloji kullanımı, çocuklarda obezite, uyku sorunları ve postür bozuklukları gibi sağlık sorunlarına yol açar. Ekran karşısında geçirdikleri süre bağımlılık gelişimine ve dikkat eksikliği gibi sorunlara neden olur. Teknolojik cihazları çok kullanan çocukların kullanmayan çocuklara göre yüz yüze iletişim becerilerinin azaldığı da karşılaşılan sonuçlardan yalnızca bir tanesi.
Teknolojik aletlerle geçireceği vakit yerine çocuklar oyun oynamalıdır çünkü oyun, çocuğun ilk olarak kendisini sonrasında çevresindeki kişileri ve nesneleri daha iyi tanımasına, keşfetmesine ve öğrenmesine yardımcı olup; çocuğun bilişsel, duygusal, fiziksel gelişimine katkı sağlar. Bunu göz önünde bulundurarak anne-babalar çocukların teknolojik cihazlarla vakit geçirmesine izin vermek yerine onları gelişimlerine katkı sağlayacak şekilde oyun ve aktivitelere yönlendirmelidir.
Sanal dünyada daha fazla vakit geçirme eğilimi, sosyal becerilerin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Teknolojinin çocuklar üzerindeki etkilerini değerlendirirken, denge ve ebeveyn denetimi önemlidir. Ebeveynler, çocukların teknolojiyi etkili ve güvenli bir şekilde kullanmalarını sağlamak için rehberlik yapmalı ve ekran süresini kontrol altında tutmalıdır.
Herkese iyi tatiller..