Taksim de 1 Mayıs hep tartışma konusu olmuştu. 1977 yılı 1 Mayıs’ını yakından yaşayan biri olarak, batılı istihbarat örgütlerinin desteklediği o dönem de Kontrgerilla denilen yapıları da bilirim. Bu kontrgerillanın faaliyetlerinin izdüşümü 15 Temmuz kadar gelir. Uyanık olmak zorundayız. Bu örgüt Ecevit’e bile suikast yapmak istemişti. O tarihten 15 Temmuza kadar şekil değiştirerek geldi. Ardında hangi emperyalist ülkenin olduğu artık biliniyor. Bizde halen bu emperyalist ülke ve kurduğu paktları, müttefik olarak görenler var.
SARAÇHANE DE MİTİNG OLSAYDI
1 Mayıs resmi bayram olarak, Türkiye’nin pek çok yerinde kutlandı. Ancak, herkes Taksim’e baktı. CHP lideri Özgür Özel de emekçilere, emeği ile geçinenlere ‘Saraçhane de buluşalım, Taksim’e yürüyelim’ çağrısında bulundu. Özel, Saraçhane’ye geldi. Gözlerini çizdirdiği için, yeni gözlüksüz hali ile Saraçhane de, polis barikatının önünde hükümeti her zamanki gibi eleştirerek, ayrıldı. Özel, çağırdığı topluluğun bile yanına gelmesini beklemeden, Ekrem İmamoğlu ile birlikte ayrılıp, Büyükşehir Belediyesine kahve içmeye gitmesine, başkan İmamoğlu bile yorum getiremedi.
CHP lideri Özel, Taksim’e çıkma çağrısı yerine Saraçhane’de miting yapacaklarını söyleseydi, daha büyük ilgi görürdü. Bazıları Özel’i başkan İmamoğlu’nun vazgeçirdiği söyleniyor. Ben tabii öyle düşünmüyorum. Ya da lider kararlılık göstermelidir. Peki, Anayasa görüşmeleri nasıl olacak. Kararlığı kim gösterecek.
ÖNCE BAHARDI
Biz ilkokula giderken, 1 Mayıs’ı bahar bayramı olarak kutlardık. Dinar’da okul olarak bu su kıyısına giderdik. Taksim 1976 da görkemli 1 Mayıs mitingine sahne olurken, bir yıl sonra yani 1 Mayıs 1977 34 kişinin ölmesi ile sonuçlandı. Bir sendikanın çatısından halka ateş edildi. Olay aydınlatılamadı. 2012 yılında ise Taksim de güzel 1 Mayıs kutlaması yapıldı. Türk işçisi, en çok çalışmada dünya dördüncüsü olduğu biliniyor. En az ücrette alan Türk işçisidir.
İŞÇİNİN GERÇEK SORUNLARI
Özel ile İmamoğlu’nun alanı terk etmesinden sonra, polis maskeli grupları sakince ve sabırla ile uyardı. Tertip komitesi eylemi sonlandırma kararı aldı. Bozgunculardan, işçinin sorunları İşçi Bayramında gündeme gelemedi. Televizyon kavgaları gösterdi. Taksim ısrarı, işçilerin sorunlarını gündemden düşürdü.
Saraçhane, Mecidiyeköy, Beşiktaş ve Taksim çevresinde 42 bin polis görev yaptı. 5 yıl aradan sonra toplanan Çalışma Meclisi’nin masasındaki “güvenceli esnek çalışma” tuzağının adı geçmedi. Vergide adaletsizlik de, sendikasızlaşma da gündeme gelmedi. Türk-İş Bursa, Hak-İş Kocaeli’nde binlerce işçiyi alanlara taşıdı. Ancak televizyonları izleyenler ne Bursa’daki ne de Kocaeli’deki işçinin sesini duydu. İşçinin talepleri bir yana Emek ve Dayanışma Günü “Taksim’e yürüyüş” talebine sıkıştırıldı.Kışkırtıcı grup, parke taşlarını sökerek polise attı.
SORUNLAR BURSA DA KONUŞULDU
Türk-İş’in Bursa’da düzenlediği 1 Mayıs mitinginde ise, emeği ile geçinmeye çalışanların sorunları, kürsüye taşındı. İşçiler sloganlar ile adil bölüşüm ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini istedi. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, da “Vatan varsa sendika, parti, dernek, oda var. Bu ülkede yaşayanların vatanla, bayrakla, Atatürk'le, İstiklâl Marşı’yla, devlet başkanıyla, emekle, kadınla, engelliyle ilgili problemi olmayacak.” dedi.
TEPEBAŞI TAKSİM’İ DEĞERLENDİRMELİDİR
Eskişehir’in Tepebaşı ilçesi sınırları içinde bir film için Taksim meydanının benzeri platform kuruldu. Bizde yıllar önce bizim Taksim açık şeklinde haberler yaptık. Bu filim şirketi Eskişehir’deki Taksim’i Tepebaşı belediyesine bıraktı. Bu alan, törenler için değerlendirilebilir. Turist bile çeker.