Hıdrellez balkanlardan, Asya’ya kadar geniş bir coğrafyada kutlanıyor. Hıdrelleze Türk dünyası ve Türklerin yaşadığı coğrafyada daha büyük ilgi gösteriliyor. Romenler Kakava şenlikleri yapıyor. Romenlerin yaptığı şenlikler binlerce insanı bir araya getiriyordu. Bereket, şifa ve bolluk bayramı olarak bilinen Hıdırellez bu yıl küresel salgının etkisi azaldığı için daha görkemli kutlanacaktır. Doğanın uyanış günü olan bu gün dileklerimizi gül ağaçlarının dibine gömdük. Ağaçların dallarına aşılıyor. Ya da dilek dilendikten sonra, dileğin gerçekleşmesi için suya atılıyor. Edirne’de Kakava şenlikleriyle bilinen 1400 yıllık Hıdırellez ateşi bu yıl salgın nedeniyle yakılamayan iki yıl aradan sonra tekrar yakılacak. Balkanlardan tüm Türk coğrafyasına kadar birçok yerde kutlamalar bu yıl özgürce yapılacak. Yine de mesafeye dikkat edilmelidir. Dileğimiz yaz mevsiminin bereketli, şifalı ve bolluk içinde geçmesidir. Üretimin bol olması ve dolayısıyla enflasyonun düşerek, halkın hayat pahalığından yakınmasının hafifletilmesidir.

Hıdırellez, baharın müjdelenmesi amacıyla Türklerin hakim olduğu coğrafyalarda kutlanan bir bahar bayramıdır. Hızır ile İlyas peygamberlerin her yıl buluştukları gün olarak kabul edilen Hıdırellez farklı inanış ve geleneklerde kutlanıyor. Hıdırellez nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır? Nasıl kutlanır?

BAHAR GELDİ
Baharın müjdecisi olan Hıdırellez, farklı gelenek ve inançlar tarafından her yıl bugün kutlanıyor. Geleneksel bir bayram olarak görülen Hıdırellez yıllardır Türkiye'nin yanı sıra Balkanlar, Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Azerbaycan gibi ülkelerde kutlanmaktadır. Hıdırellez kutlamaları ritüelleri ile birlikte ekonomide yapılması gerekenlerin var olduğunu düşünüyorum.

ÜRETİM ARTMALIDIR
Hıdrellezi kutlarken, bolluk ve bereket dolu bir bahar ve yaz mevsimi dilerken, ekonomiye de bir çeki düzen vermeliyiz. Ezberler bozulmalıdır. Öncelikle; ihracata önem vermekle birlikte, iç pazar geliştirmeye başlanmalıdır. Bu uygulama ihracatta yaşanan daralmanın alternatifi olarak iç piyasanın önünü açacaktır. İhracatta daralan talep iç piyasa talebi ile desteklenerek ekonomide denge sağlayacaktır.

BÜYÜKŞEHİR DESTEKLENMELİDİR
Dünya enerji, gıda ve ham madde fiyatlarında ciddi bir düşüş bulunmaktadır. Dolayısı ile bugün içinde yaşadığımız enflasyonist ortamın nedeni “satıcı enflasyonu” olarak adlandırılan, tekel ve kartel piyasalar nedeniyle fiyatlama davranışlarındaki bozulmalardır. Fiyat davranışlarındaki bozulmaları devlet denetimini artırarak kontrol altına almak gerekmektedir. Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin bu konudaki çalışmaları Eskişehir açısından daha da desteklenmelidir. Merkezi hükümet yerel belediye çelişkisi sona erdirilmelidir.

İç piyasa talebini desteklemelidir. Bütçe açıklarına çare bulmak için vergi sisteminde düzenlemeye gidilmelidir. Faizler düşürülerek, işletme sermayesi açığını giderme ve yatırım olanaklarına daha kolay ulaşma imkanları kolaylaştırılmalıdır.

DEVLET MÜDAHALESİ ŞART
Devlet zaman geçirilmeden yatırımcı olarak ekonomiye girmelidir. Devletin yatırımcı olarak piyasalara girmesi piyasalardaki ithal ham madde gibi sorunlara kesin çözüm olacaktır. Ayrıca devletin rahatlıkla vatan sathına yatırım yapma esnekliği modern şehirleşme ve göç olayına kesin çözüm getirerek birçok sorunu kökünden çözme şansı yaratacaktır. Türkiye’de moral bozmaya, ümitsizliğe hiç gerek yoktur.

HELVACI ARANIYOR
Bu kadar kötü sorunlarımıza rağmen Türkiye yurt dışı banka hesaplarında 500 milyar dolar ve Türkiye içinde 300 milyar dolar karşılığı altın Türkiye’den kazanılan para ekonomi dışına çıkarılmıştır. Güven veren bir iktidar bu birikimlerin tekrar ekonomiye kazandırılmasını sağlar. Türkiye’nin müthiş bir üretim gücü vardır. Türkiye’nin girişimci, yaratıcı, üretici müthiş bir insan kaynağı vardır. Türkiye’nin yalnızca helvayı yapacak insanlara ihtiyacı var. Hıdrellezi kutlarken, ekonomiyi düzeltmek, nesillerin geleceğini garanti altına almak için de beyin fırtınası yapmalıyız.