Türk polis teşkilatı kuruluşunun 180. yıl dönümünü kutluyoruz. Polis teşkilatımızın kuruluşu cumhuriyet öncesi yıllara rastlıyor. Bu da şu anlama geliyor. Türkler devlet kurduktan sonra ilk yaptıkları iş devletin güvenlik teşkilatını oluşturmak oluyor. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra, o dönemli yöneticiler ilk olarak eski Türklerin güvenlik sistemini inceleyerek, yeni bir teşkilat kurmuşlardı. O tarihten bugüne kadar da Türk Polis Teşkilatı kendisini sürekli yenilenerek, gelişmesini sürdürdü. Sürdürmeye de devam ediyor. Biz Eskişehirliler için polis bayramı dendiğinde, ilk aklımıza gelen ilimize uzun yıllar hizmet veren Gaffar Okkan müdürümüzdür. Kendisini de bu vesile ile rahmetle ve şükranla anıyoruz.

EN GÜVENLİ

Eskişehir yapılan çeşitli değerlendirmeler sonucu, dünyanın en güvenli birkaç şehri içinde geliyor. Bu durum birkaç kez gündeme getirildi. Bir şehrin en güvenli şehir seçilmesinde çeşitli kıstaslar vardır. Bu kıstasların içinde polisin çalışması en önde gelen kıstaslardan biridir. Eskişehir’de son yıllarda uyuşturucu satıcılarına yönelik çok ciddi mücadeleler veriliyor. Eskişehir’de uyuşturucu satıcıların kökleri kurutuldu. Tek tük kalanlarda temizleniyor. Cinayet ve kadına yönelik şiddet olayları da dünyada en az Eskişehir’de görülüyor. Bu konuda Eskişehir polisin katkısı büyüktür. Kadınları sözleşmeler değil, bilinç, çaba ve güvenliğin etkili çalışması korur. Emekli bir polis memurunun oğlu olarak 180. yaş dönümünü kutluyoruz.

POLİS GAZETESİ ÇIKARIRDIK 

Yıllar önce 10 Nisan gününün anısına, meslektaşım Bülent Özyazıcı ile birlikte polis gazetesi çıkarırdık. Gazete törenlerde Eskişehirlilere dağıtılırdı. Güvenliğin önemi küresel salgın gibi dönemlerde iyi anlaşılır. Küresel salgın döneminde biz evimizde otururken, polisimiz sokaklarda çalıştı. Vatandaşın huzurunun bozulmaması için görev yaptı. Eskişehir’de de iki yıl süren Kovid-19 ile mücadelede çok sayıda polis hastalığa yakalandı. Mücadele etti. Çok sayıda polise salgından etkilendi. Hayatlarını kaybedenlerde oldu. Polislik mesleği böyle bir meslektir. Bunları Türkiye’nin ilk atlı polislerden birinin oğlu olarak yazıyorum.

ESKİŞEHİR’DE BİNDE BİR

Eskişehirliler, Eskişehir polisinin çalışmalarını zaten gazetemizden takip ediyor. Eskişehir’de öteden bu yana ciddi bir asayiş sorunu bulunmamakla birlikte, Eskişehir polisi , uyuşturucu tacirleri, kaçakçılar ile kumarcılara çeşitli çetelerine karşı mücadelesini ciddi bir şekilde arttırdığını görüyor. Dünyada uyuşturucu kullananlar, dünya nüfusuna oranının yüzde 3’ünü oluşturuyor. Türkiye’de ise bu rakam binde binlerle ifade ediliyor. Yani, Türkiye’nin hiçbir yerinde sokaklarda, ekmek, peynir gibi uyuşturucu satılmıyor.

YOK OLUYORLAR

Eskişehir’de ise polis son yıllarda sürekli savaş halinde olduğu uyuşturucu sokak satıcılarını yok olmasını sağladı. Sokak satıcılarının tamamına yakını Eskişehir polisinin operasyonları sayesinde hapse atıldı. Yani, uyuşturucu tacirleri artık Eskişehir’de uyuşturucuyu piyasaya sürecek insan bulamıyor. Ama Eskişehir polisinin uyuşturucu konusunda esas mücadelesini, uyuşturucunun doğudan, Türkiye’nin batısına geçmesini ve Avrupa’ya yayılmasını engellemek olarak görüyoruz. Bu nedenle Eskişehir’de polisin ele geçirdiği uyuşturucu miktarı sürekli artıyor. Bu durumun Eskişehir ile bir ilgisi yoktur. Afganistan ve İran veya Irak üzerinden giren uyuşturucu, İstanbul’a batıya doğru yol alırken, Eskişehir polisi bu işe engel oluyor. Bu durumda Eskişehir polisinin başarı hanesine yazılıyor.

KISTASLAR ESKİŞEHİR

Eskişehir yapılan çeşitli değerlendirmeler sonucu, dünyanın en güvenli birkaç şehri içinde geliyor. Bir şehrin en güvenli şehir seçilmesinde çeşitli kıstaslar var. Bu kıstasların içinde polisin çalışması en önde gelen kıstaslardan biridir. Emekli bir polis memurunun oğlu olarak 180. yaş dönümünü kutladığımız bu günlerde, polisin kıymeti ve değeri bilinmelidir. Bir hafta gecikmeli olarak polisimizin kuruluş yıldönümünü kutluyoruz.

KORKUSUZ VE VATANSEVER GAFFAR OKKAN 

Son yıllarında terör örgütünün dış bağlantılarını araştıran ve bunları yazan Uğur Mumcu gibi katledilen Gaffar Okkan da Türkiye’nin bölünmemesi için canla başla çalıştı. Diyarbakır’da görev yaptığı 4 yıl içinde halkla kurduğu sıcak ve samimi ilişkiyle devlet ve milleti birleştirdi. Bu hareketiyle, dış destekli bölücülüğü rahatsız etti. Cesurdu ve ne yaptığını biliyordu. Bütün gücüyle Türkiye’nin birliğine çalıştı. Bu uğurda şehit oldu. Atatürkçüydü. Çok kitap okur, iyi eğitim görmüş, yurtsever bir devlet memuruydu. Eskişehir’deki çalışmalarını yakından biri olarak, bizlerde ondan çok şey öğrendik. Mekanı cennet olsun. Başta onu ve tüm polis şehitlerini şükranla anmadan, polis bayramı da kutlanmaz.