Geçtiğimiz günlerde yine bu köşede Tıp Fakültesi Hastanesi acil servisinde görev yapan 30’un üstündeki doktor sayısının 10’un altına düşmesi üzerine acilde yeşil ve sarı uygulamanın kaldırıldığını yazmıştım. Yazıya olumlu tepkiler aldım. Tıp Fakültesi hastanesinin en üst yöneticileri arayarak, kendilerinin de benim gibi düşündüğünü söylediler. Yanlışlık veya hata Eskişehir’den kaynaklanmıyor. Belki, bakanlık yeni bir düzenlemeye gidecek. Bölgeye hizmet veren acilde uygulamadan kaldırılan yeşil ve sarı alan uygulaması geri gelecek. Eskişehirli de, doktorlarda rahat edecek.
Önceki gün Aile Hekimleri Derneği Federasyonu bir açıklama yaptı. Aşı yaptırmayan vatandaşlara imza zorunluluğu geldi. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan, aile hekimlerinin doktorluk yapmaktan ziyade bu tür evraklarla zaman kaybettiğini belirtti. Ayrıca yeni düzenlemenin bir tebliğ ile gelmemesi ve ayın son günlerinde internet sitesinden duyurulmasının iyi niyetli olmadığı görüşünü de savundu.
DOKTOR CEZALANDIRILIYOR
Sağlık Bakanlığının konu ile ilgili duyurusunda, aşı yapılmama nedeninin, performans hesaplarından ayrı tutulmayacağının altı çiziliyor. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan, şunları söylüyor:”Ailesi tarafından bu konuda kanuni zorunluluk olmadığı için bebek ve çocuklarına aşı yaptırmama kararı alan ailelerin faturasını Bakanlık aile hekimlerine kesti. Sağlık Bakanlığı, bu cezayı kesmekle kalmamış, ne hikmetse bu kararın 2024 Mayıs ayında uygulanacağını 29 Mayıs 2024 tarihinde sadece internet sitesi üzerinden duyurdu. Mayıs ayında ailesi reddettiği için 3 çocuğa aşı yapmadım. Yeni düzenleme 29 Mayıs’ta duyuruldu ve benim aileleri arayıp çağırmam ve imza attırmam için sadece iki günüm vardı.”
DOKTORUN MAAŞINA YANSIYACAK
Bu işin faturasının , ailelerden imzalar alınmazsa ve gerekli evraklar doldurulmazsa da aile hekimlerinin performans sistemine yansıma olacağı görülüyor. Dr. Erdoğan bu konuda şöyle diyor: “Aşı yaptırmak istemeyen bir kişiye sürekli gel imza at demek zorunda kalacağız. Bunun sonucunda sağlıkta şiddet körüklenebilir, hasta ve hekim arasındaki ilişki bozulabilir. Çünkü aşı takvimine baktığımızda 2 yaşına kadar bebeğe sürekli aşı yapıyoruz. Biz şimdi bu insanları sürekli arayacağız gel diyeceğiz. Çoğu zaman gelmek istemiyorlar. Unutuyorlar, aksatıyorlar. O ay içinde onlar gelip imza atmazsa ne olacak? Bizim performans sistemimize olumsuz yansımalar olacak.”
HER KONUDA YORUM YAPAN MİLLETVEKİLLERİMİZ
Her konuda açıklama yapan milletvekillerimiz her halde bu konuyu atladılar. Ya da anlayamadılar. Aşının zorunlu olması için 3 yıldır mecliste bekleyen yasa çalışması da var. Bu konuda yasal boşluk olmaması lazımdır. Her konuda açıklama yapan milletvekillerimiz bu konuyu takip edebilir. Sağlık Bakanlığı’nın yurttaşlarımızda yurttaşlık bilincini geliştirmesi gerekir. Aşının zorunlu olması için 2019 yılında Meclis'e bir teklif gidiyor. Yıl 2024 o teklif hala komisyonda bekliyor. Yurttaş bilinçli olursa, zaten yasaya bile ihtiyaç yoktur.
Biz buradan önemli bu konuyu paylaşarak, milletvekillerimize ve dolaysıyla Eskişehir-Bilecik Tabip Odamıza pas atmış olalım.