Bu fıkra gibi olayı hemen herkes biliyor. Özellikle bu fıkrayı ve bu fıkraya benzer başka fıkraları, CHP’liler birbirine anlatır. Efendim fıkra şu şekildedir. Parti Genel Başkanı Erdal İnönü ve partililer bir gün topluca lokantaya gider. Garson gelerek, yemek siparişlerini almak ister. Muzipliği ile bilinen Erdal İnönü,” Biz bir şey istemiyoruz, biz birbirimizi yiyeceğiz” diye konuşur. İnönü’nün yanında bulunan herkes de genel başkanın sözlerine gülerler. Önümüzdeki seçimde süreç farklı ilerliyor. Her partide ilginç olaylar yaşanıyor. Partilerin kalelerinde adaylar bir türlü belirlenemiyor. Adaylar atanıyor. Geri çekiliyor. Hastanede yatan adayın, adaylıktan çekilmesi için partinin genel merkezi tarafından hastaneye noter gönderiliyor.
Neyse ki, tüm partililer açısından Eskişehir’deki süreçte ilginç ve komiklikler zirve yapmadı. Önceki akşam da, yönetim kurulu üyesi olduğum 15 derneğin çatı kuruluşu Eskişehir Muhacir Dernekleri Federasyonu ve başkan yardımcısı olduğum Esbalgöç yani Eskişehir Balkan Göçmenleri Derneği, Çankaya Mahallesinde düzenlediği etli pilavlı ve Balkan müzikli geceye, 2 Bine yakın Balkan Türk’ünün yanı sıra, CHP’nin merkezdeki belediye başkan adayları Ayşe Ünlüce, Ahmet Ataç ve Kazım Kurt da katıldı. Erdal İnönü’nün aktardığı fıkralı bir durum da yaşanmadı.
SIRT SIRTA BALKAN OYUNU
Eskişehirli Cemal ve Tanju’nun birlikte kurduğu Balkan Orkestrası, Balkanlardaki hızlı ve kıvrak müzikleri, oyun havalarını Çankaya mahallesindeki düğün salonunda yapılan geceye taşıdı. Balkan Savaşlarından bu yana, 1989 yılına kadar gerçek trajediler yaşanan göçlerle, kaybettiğimiz toprakların sahipleri olarak Eskişehir’e gelen Balkan Türkleri, orkestranın çaldığı havalara sahnede oynayarak eşlik etti. Çok kısa konuşmalardan sonra, pist har yaştan Balkan Türk’ü ile dolarken, Ayşe Ünlüce ile Ahmet Ataç da coşkuya kayıt kalmadı. Zaten derneğimizin üç yıl önce üyesi olan Ayşe Ünlüce ile Ahmet Ataç’ın sırt sırta yaptığı oyun büyük alkış aldı. Coşkuyu arttırdı. Kazım Kurt da iki başkan adayına eşlik etmekte zorlansa da, müziğin ritmine uyum sağlamaya çalıştı.
15 derneğin çatı kuruluşu federasyonun genel başkan Kadri Ay’da güzel konuşması ile geceye katılanları, birlik ve dayanışmada birleştirdi. Balkan Türklerinin varlığı, Erdal İnönü’nün yaşadığı ve kulaktan kulağa anlatılan kötü anıların da Eskişehir’de yaşanmadığını gördük.
BASTONLAR İLE GELDİLER
Yaşlı insanların bastonlarına dayanarak geceye geldiklerini gördüm. Bu durum da Balkan Türklerinin birlik ve beraberliği verdiği önemi gösteriyor. Her yaştan Balkan Türkü Ahmet Ataç ve Ayşe Ünlüce ile fotoğraf çektirmek için kuyruğa girdi. Ataç, 20 yılda kendisini her koşulda seven bir kitle ortaya çıkmasını sağlamış. Başkanlar, başkan adayları başka programlarına biraz gecikmeli olarak, Çankaya mahallesindeki düğün salonundan ayrıldılar. Süreç devam ediyor.
BİR AY GÜNDEM SEÇİM
Geçenlerde bir gazeteci arkadaşım, Eskişehir’in henüz seçim havasına giremediğini söyledi. Seçime yaklaşık bir aydan biraz fazla zaman kala, meydanlar, salonlar ısınacak. Çankaya da siyasetin ısınmaya başladığını gözlemledik. Şimdi önümüzdeki bir ay boyunca en önemli gündem maddesi yerel seçimler olacak. Eskişehirli yerel seçimde Kimlerin başkan olabileceğini tartışacak. Dileriz büyük bir olay yaşanmaza da, yerel seçimi en iyi şartlarda yaparız. Başkanlar ile yeni dönemi başlatırız. Yerel seçimler hepimiz açısından çok önem taşıyor. Sadece belediyecilik hizmetleri değil çağdaşlık, laiklik, insan gibi yaşam da oylanacak. Sahip olduğumuz tek bir oy dışında bir gücümü yok. Mesele tek tek oyların nerede bileşeceğidir.