Kısa adı TBF olan Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe düşmüş kişi sayısına dikkat çekti. Türkiye’de 4 milyon kişi icra takibinde olduğunu belirtti. Eskişehir’de ise 50 bin kişinin icra takibinde olduğu ortaya çıktı. Deniz, toplumsal felakete işaret etti. Hep birlikte yaşadığımız ekonomik kriz, yaşam koşullarının ağırlaşmasına neden oluyor. Açıklanan enflasyon rakamları yurttaşların yaşadıklarına karşılık gelmiyor. Yurttaşlarımız, ekonomi ile yakından ilgilidir. Son yerel seçimin de ekonominin bir yansıması olduğu unutulmamalıdır. Seçim sonuçlarına göre mesaj alındığı açıklansa da, enflasyon beklenen ölçüde düşmüyor. Umut gelecek yıllara havale ediliyor. Sıcak para ile gün kurtarılamıyor. Zordayız, geçinemiyoruz diyenlerin sayısı artıyor. Türk-İş miting ve basın toplantıları yapıyor. Memur sendikaları alanlara çıkıyor. Ankara’ya yürüyüşler başlıyor. Kimse enflasyon mağduru olmak istemiyor. Vergide adalet isteniyor. Verginin de, az kazanandan az, çok kazanandan çok alınması gerektiğine sürekli vurgu yapılıyor.

ARTIŞ SÜRÜYOR

Kredi kartı ve bireysel kredi borcunu ödeyemeyen tüketici sayısındaki artışı değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; “Yirmi milyona yakın yurttaş yaşam mücadelesi veriyor.” Diyor. Eskişehir’de bu sayının şu anda 50 bin de olduğu biliniyor. Eskişehir’de 50 bin kişinin icra takibi altında olması, icra dairelerinin yükünü de artırıyor. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Ekim 2024 raporuna göre, bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe uğramış kişi sayısının, 2024 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yükseldiğine işaret ediyor. Bu dönemde, bir önceki yılın aynı ayına göre bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı yüzde 38 arttığına dikkat çekiliyor. BORÇ 108

MİLYAR LİRAYA ULAŞTI

Konuya ilişkin değerlendirmelerini paylaşan TBF Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz şunları söyledi: “Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin, bireysel kredi ve kredi kart borcuna ilişkin 2024 Ekim dönemi verileri, Tüketici Birliği Federasyonu’nun aylardır dikkat çektiği öngörüleri bir kez daha onaylamış bulunmaktadır. Son açıklanan verilere göre; 2024 Ocak-Ekim döneminde bireysel kredi kartı ve kredi kartı borcunu ödeyemediği için yasal takibe uğrayan tüketici sayısı 1 milyon 503 bin 927 kişiye ulaşmıştır. Yasal takibe uğrayan tüketicilerin bankalara olan toplam borcu yüzde 137 artarak toplam 108 milyar olmuştur”.

‘VATANDAŞ KIPIRDAYAMIYOR’

Yasal takibe uğrayarak icra takip süreci devam eden tüketicilerin sayısı da 3 milyon 889 bin 635’e ulaşırken, Aileleri ile birlikte yaklaşık 20 milyon yurttaşımız icralık olmuş oluyor. Eskişehir’de bu rakam henüz 50 binlerde bulunuyor. Artış sürüyor. Yurttaşlarımız, banka borçları nedeniyle icralık olmuş, maaşları, eşyaları haczedilmiş, adeta kıpırdayamaz duruma gelmiş gözüküyor. Ekonomi yönetiminin bu durum karşısında harekete geçmesi gerekiyor.

BUZDAĞININ GÖRÜNMEYEN KISMI

Yine uzmanlar, toplumun yirmi milyonluk kesiminin içinde bulunduğu bu durum, bu yurttaşlar için felâket anlamına gelmenin yanında toplumsal ilişkileri de etkileyecek boyutu ulaşmış olduğu görülüyor. Halen asgari tutarları ödeyerek, bir karttan diğerine aktarma yaparak günü kurtarmaya gayret eden milyonlarca tüketicinin varlığını hepimiz biliyoruz. Olay her geçen gün daha da derinleşiyor. İçinde bulunduğumuz ekonomik şartlarda, insanların yaşam mücadelesi vermesi toplumundaki ilişkileri de zorluyor. Neoliberal ekonominin peşinde Özal’dan günümüze kadar, ekonomimiz buralara kadar geldi. Artık gitmiyor. Devlet ağırlıklı bir ekonomiye geçmek veya uygulamak bizi bekliyor.