Vücut için temel bir mineral olan, suyun vücutta muhafazasını sağlayan, kas ve sinir sisteminin yapıtaşı tuz, insan vücudunun biyolojik fonksiyonda önemli rol oynar. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye’de tuz tüketimi çok fazla. Haliyle fazla tuz tüketimin olumsuz sonuçları olarak insan sağlığını derinden etkileyen hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve kronik rahatsızlıklar gibi birçok hastalık da ortaya çıkmakta.

Sağlıklı bir yetişkinin günlük sodyum alımı genellikle 2,300 miligramdır. Ancak, birçok kişi bu miktarı aşan miktarda tuz tüketmektedir. Gerekenden fazla tuz alımı kan basıncını artırabilir. Yüksek tansiyon ise kalp hastalıkları, felç ve böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Sağlıklı beslenme uzmanları, tuz alımını kontrol altında tutmanın önemini vurguluyorlar. Bunun içinde vücuda daha fazla fayda sağlayan Himalaya tuzu, Deniz tuzu gibi içerik bakımından zengin tuzları sofralarımıza katarak daha sağlıklı bir yaşamın kapısını aralayabiliriz.

Himalaya tuzu, genellikle pembe renkte olup mineraller bakımından zengindir. İçerdiği mineraller, özellikle demir, kalsiyum, potasyum ve magnezyum, normal sofra tuzundan daha fazladır. Ancak, bu minerallerin miktarı çok küçük olduğundan, temel beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli değildir. Deniz tuzu ise deniz suyunun buharlaştırılmasıyla elde edilir ve doğal mineraller içerir. Her ikisi de yüksek mineral içeren faydalı tuzlardır. Yani sofra tuzuna muadil olarak tercih edilebilir seçeneklerdir.

Unutulmaması gereken önemli bir nokta da her tür tuzun içerdiği sodyum miktarının benzer olmasıdır. Sodyumu kontrol altında tutmak, tuz seçiminizden daha önemlidir. Ayrıca, dengeli ve çeşitli bir diyetle birlikte tuz tüketiminizi dengelemek ve gerektiğinde bir sağlık profesyoneli ile konuşmak da oldukça önemlidir.

Okyanustan gözyaşımıza kadar sofralarımızda bulunan bu doğal kaynak doğru ve kontrollü kullanıldığında çok faydalı bir bileşendir. Ancak her şey gibi tuzunda fazlası zarardır.

Yukarıda da bahsettiğim gibi birçok hastalığın temeli kontrolsüz tuz tüketiminden geçiyor. Bu durumda tüketimimizi kontrol altına alarak hastalıkların önüne geçmemiz bir nebze mümkündür.

Herkese iyi haftalar..