Eskişehir’de 31 Mart da Büyükşehir Belediye Başkanı ile ilçe belediye başkanlarını ve ilçe belediye meclis üyelerini seçeceğiz. Mahalle muhtarımızı belirleyeceğiz. Aldıkları oy oranlarına göre ilçe belediye meclislerinden Büyükşehir Belediye Meclisi oluşacak. Eskişehir’de yerel seçime doğru AK Parti ve CHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan adaylarını konuşuyoruz. İlçe belediye başkan adayları pek aklımıza gelmiyor.
Ayrıca, birkaç yıldır, yani uzunca bir süredir ‘Hayat Pahalılığını’ konuşuyoruz. Sebze ve meyvede halkın tane ile alım dönemine geçtiğini biliyoruz. Bu köşe de yazılan konuların başında ‘Hayat Pahalılığı’ geliyor. Maaşlara yapılan zamlar eridi. Emekliler ise gerçekten zor durumda hayatlarını sürdürüyor.
NAL TOPLUYOR
Daha dün semt pazarına çıktım. Pazara çıkan hayat pahalılığını yaşıyor. Hayat Pahalılığı gerçek sorun ve halkın canını yakmaya devam ediyor. Nedenine herkesin yorumu farklı oluyor. Kimi yurttaşımız, etiket fırsatçılığı olarak pahalılığı yorumlarken, kimimi de büyük şirketlerin aç gözlülüğü olarak meseleye bakıyor. Ekonomi yönetiminin hiç hatası yok mu? Halk sadece bir an önce bu işin durulmasını istiyor. Bir arkadaşım kötü arabasına akaryakıt tankerlerinin dibinde kalan mazotu ucuz fiyata aldığını söylüyor. Benzin de mazot da 50 TL sınırında bulunuyor. Yapılan anketlerde, halkın %64,4’ü hayat pahalılığı en büyük sorun olarak görüyor. İkinci sırada %6,3 ile işsizlik geliyor. Diğer sorunların tamamı pahalılık karşısında nal topluyor.
SEÇİMİ BELİRLER
İstatistiklere göre son üç ay içinde ‘Pahalılık en önemli sorundur’ diyenlerin oranın tam yüzde 8 puan arttı. Eskişehir’deki iktidar partisinin büyükşehir adayı her şeyi vaat haline getiriyor. Daralan ekonomiyi düşünüyor mu? En yüksek dış borçlu ülkeyiz. Bu duruda en önde geliyoruz. Piyasalar bir türlü kendisine gelmiyor. Düzeldiği öne sürülen piyasanın çarşı ve Pazar ile bir ilgisi yok.
MÜLTECİ SORUNU
Eskişehir’de yaşayan mülteci sayısının, başka şehirlerde yaşaması gerekirken Eskişehir’e gelenler ile birlikte 25 bin civarında olduğu düşünülüyor. Bu sorun nasıl çözülecek net bir çözüm yok. Faşist yaklaşımlarda var. FETÖ örgütü yerel seçimi fırsat bilerek yeniden güç kazanmaya çalışıyor. Eskişehir’deki üniversitelerde faaliyet halinde olduklarını duyuyoruz. Yerine geçmek isteyen bazı odaklarda var. Anayasa Mahkemesi - Yargıtay arasındaki çekişmede insanları rahatsız ediyor. Adalete güvence tam olmalıdır.
ONLARDA BU ŞEHRİN SAKİNLERİ
Anketlerde çalışmalarda, sokak köpeklerini çok ciddi bir sorun olarak gören yok. Ama geçen gün Kent Konseyi’ni ziyarete eden Ayşe Ünlüce’ye toplantıya katılan kadınlar Eskişehir’e modern bir hayvan barınağı yapılmasını istediler. Kent Konseyi’nin merkez yürütme kurulu üyesi olarak bu konularda çalışma var olduğunu söyleyebilirim. Eğer, Eskişehir’de Tepebaşı Belediyesi’nin Hayvan Barınağı olmasa, çevre illerimizden getirilerek, sokaklarımıza salınan köpek ve kediler ile kimse başa çıkamaz. sosyal medya ve TV’lere baktığımızda kentlerin dört ayaklı canavarlar tarafından kuşatıldığına inanırsınız. Bu konuda yanlış bir inanç var. Sokak hayvanı, kentin bizin kadar eski bir sakinleridir. Doğru yöntemler uygulandığında çoğalmalarının ve tehlike haline gelmelerinin önüne geçilebiliyor. Devletin ön ayak olacağı, belediyelerin yürüteceği ve gönüllülerin de katılacağı aktif bir kısırlaştırma kampanyası ile iki yıl içinde sorun sıfır düzeyine iner. Hayat Pahalılığı nasıl sıfırlanacak hep birlikte bu işe kafa yormalıyız.