Eğitim Bir Sen üniversite idari personelin kurumlar arası yer değişikliği hakkına sahip olması ve birtakım haklarının verilmesi için Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı Eğitim-Bir-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Bülent Arslankaya yaptı.  657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak istihdam edilen üniversite idari personelinin kadro ve pozisyon unvanları itibarıyla her üniversitede aynı yeterliliğe sahip olup aynı işi yapmakta olduğunun altını çizen Arslankaya, üniversite idari personelinin bakanlık ve taşra teşkilatı bulunan diğer merkezi kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan idari personel gibi iller veya kurumlar arası merkezî yer değişikliği hakkına sahip olmadığını belirti.  Arslankaya, “Üniversite idari personelinin başka bir üniversiteye geçişi, kadrosunun bulunduğu üniversitenin muvafakatine bağlıdır. Ancak muvafakatin verilmemesi uzun dava süreçlerine yol açmakta; çoğu durumda yer değişikliği talep edilen üniversitenin personel ihtiyacı bulunmadığından, lehe sonuçlanan muvafakat davaları dahi fiili bir sonuç doğurmamaktadır. Hâlihazırda birçok üniversite, idari personelinin başka üniversitelere geçişini yönergelerle düzenlemektedir. Bu yönergelerde asgari görev süresi, kadro unvanı/hizmet sınıfı bazında kontenjan ve geçerli mazeret gibi çeşitli şartlar aranmaktadır. Ancak bu yönergeler arasında uygulama birliği sağlanamadığı gibi, diğer üniversiteler açısından bağlayıcılığı da bulunmamaktadır. Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Kolu 6. ve 7. Dönem Kamu Görevlileri Toplu Sözleşmesi'nde idari personelin yükseköğretim kurumları arasında yer değişikliği konusunda taraflarca çalışma yapılması kararlaştırılmıştır. Bu kapsamda, YÖK ve Cumhurbaşkanlığı nezdinde çalışmalar yürütülmüş olsa da henüz işleyen bir sistem oluşturulamamıştır. Bu nedenle, üniversite idari personelinin üniversiteler arası yer değişikliği işlemleri, toplu sözleşme hükmüne dayanarak YÖK Başkanlığı tarafından düzenlenmelidir. Bu düzenleme, üniversiteler arası merkezî yer değişikliğine imkân tanıyacak şekilde hukuki ve fiili bir çerçeveye oturtulmalıdır”  diye konuştu. 

Aile hekimliği uygulama yönetmeliğinde değişiklik Resmi Gazete'de Aile hekimliği uygulama yönetmeliğinde değişiklik Resmi Gazete'de

Eşit işe eşit ücret ilkesine aykırı
Üniversitelerde görev yapan akademik personel için adil bir ücret politikasının oluşturulmasının gerekli olduğunun altını çizen Arslankaya, Akademik personelin kısa vadede maaş iyileştirme beklentilerinin karşılanması gerektiğine vurgu yaptı. Arslankaya, “Bu doğrultuda, geçmiş dönem kayıplarının telafisi ve kıyaslanabilir meslek gruplarıyla eşit ve adil bir maaş seviyesine ulaşılması için gerekli düzenlemeler ivedilikle hayata geçirilmelidir. Daire başkanı kadro unvanına sahip kamu personeli, görev yaptığı kuruma bağlı olarak farklı ücretler almaktadır. Bu durum, Anayasa'nın 10. ve 55. maddelerine aykırıdır. Aynı işi yapan çalışanların farklı ücret alması, motivasyonlarını ve verimliliklerini olumsuz etkileyerek Anayasa'nın 49. maddesinde öngörülen çalışma barışını bozmakta, ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 23/2. maddesindeki “eşit işe eşit ücret" ilkesine de aykırılık teşkil etmektedir. Akademisyenlerin ücretlerinin iyileştirilmesi, üniversite daire başkanlarına makam tazminatı verilmesi, araştırma görevlilerine yeşil pasaport hakkı tanınması, 3600 ek gösterge vaadinin yerine getirilmesi, idari personele eğitim-öğretim ve geliştirme ödeneği sağlanması gibi konularda çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Özge ZAİM