Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik” Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yenilenen yönetmelikle birlikte tıp merkezleri, poliklinikler ve muayenehaneler başta olmak üzere tüm özel sağlık kuruluşlarının hizmet sunumuna yönelik önemli düzenlemeler yapıldı.

Yeni düzenlemeye göre, tıp merkezlerinin Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü'nden (TÜSKA) akreditasyon belgesi alması zorunlu hale geldi. Ayrıca doğum ünitesi açmak isteyen tıp merkezleri için yeni fiziki ve teknik kriterler getirildi. Kayıt ve arşiv işlemlerinin ise elektronik ortamda yapılması şart koşuldu.

Hasta sağlığına yönelik olarak tıbbi tedavi uygulamaları, bilimsel standartlara uygunluk açısından denetlenecek. 24 saat kesintisiz hizmet verebilecek altyapıya sahip tıp merkezlerinde acil servis ve cerrahi müdahale birimi kurulabilecek. Hangi cerrahi müdahalelerin tıp merkezlerinde yapılabileceğine dair standartlar da güncellenerek netleştirildi.

Filistin'i Destekleyen Parlamentolar Grubu Deklarasyonu yayımlandı Filistin'i Destekleyen Parlamentolar Grubu Deklarasyonu yayımlandı

Özel sağlık kuruluşu sahipliğiyle ilgili yeni sınırlamalar da getirildi. 1219 sayılı Kanun kapsamında hekimlikten men edilmiş kişilerin sağlık kuruluşu sahibi olması yasaklandı. Ayrıca, daha önce işlettiği sağlık kuruluşunun ruhsatı iptal edilen kişilere beş yıl boyunca yeni bir sağlık kuruluşu açma yasağı getirildi.

Yeni yönetmelik kapsamında, iki ya da daha fazla polikliniğin birleştirilerek tıp merkezine dönüşmesi teşvik edilecek. Bu dönüşüm kapsamında birleşen poliklinik sayısı kadar yeni kadro verilmesi de mümkün olacak.

Muayenehanelerde yapılabilecek tıbbi uygulamalar çağdaş tıp standartlarına göre yeniden tanımlandı. Fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti sunan kurum ve üniteler içinse bina yapısı, fiziki koşullar ve donanımlara dair yeni kriterler getirildi. Bu düzenlemelerle sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması hedefleniyor.

Kaynak: İHA