Eskişehir’de buğday hasadına katılarak biçerdöver kullanan AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, “Toplam üretim miktarının yüzde 82 artışla 823 bin 958 tona çıkacağını tahmin ediyoruz” dedi.
AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, Tepebaşı ilçesine Bağlı Satılmışoğlu Mahallesi’nde çiftçilerle bir araya geldi. Ardından buğday hasadına katılan Dönmez, biçerdöverin direksiyonuna geçti. Buğday tarlasında hasat gerçekleştiren Fatih Dönmez, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) alım noktasında açıklamalar yaptı.
“Hamdolsun bu sene geçtiğimiz yıllara göre ürün rekoltesinde ve verimde ciddi bir artış var. 2021 yılı biraz kurak geçmişti. Hem ülkemiz açısından hem de dünya açısından bazı riskleri beraberinde getirmişti. Hükümetimizin aldığı tedbirlerle, bu durumu vatandaşlarımıza hissettirmeden çözmüştük. 2021'de ülkemizde toplamda 16,7 milyon ton buğday üretimi söz konusuydu. 2022 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın, çiftçimize yönelik 'ekilmedik tarla kalmasın' talimatıyla, çiftçilerimiz ve köylülerimiz tüm imkanlarını seferber ederek, ekilebilir alanların tamamına yakınına buğday ekmişti. Geçtiğimiz yıl da bu farkı hep birlikte gördük. Tarım ve Orman Bakanlığımızın destekleme projeleriyle buğday rekoltesi, geçen sene ülke genelinde 19,8 milyon ton olarak gerçekleşmişti.
Eskişehir’de Tarım İl Müdürlüğü ve Araştırma Enstitüsü ile birlikte çiftçilerimize hem kuruda hem de suluda yüksek verim veren buğday ve arpa çeşitleri belirleyip yaklaşık 700 ton reis çeşidi buğday ve 132 ton arpa tohumu yüzde 75’i hibe edilmek suretiyle dağıtıldı. Aynı şekilde çiftçilerimize kanola, nohut, ayçiçeği ve sorgum tohumlarını da hibe etti. Bu yıl hamdolsun çiftçimizin yüzü gülüyor. Rabbim rahmetini esirgemedi. Öyle bir yağış verdi ki hem tam zamanında hem de bitkilerin ihtiyacı kadar bir yağış verdi. Tarım İl Müdürlüğümüz arazi kontrollerinde 2023 yılında buğday ekiliş alanında bir önceki yıla göre yüzde 14’lük bir artışla 1 milyon 783 bin dekara ulaştığını belirledi. Toplam üretim miktarının yüzde 82 artışla 823 bin 958 tona çıkacağını tahmin ediyoruz. Çiftçilerimizin biçilen arpası ve buğdayı verim tahminlerimizin üzerinde gerçekleşiyor. Tahminimize göre hububat hasadında hem Eskişehir'de hem de ülkemizde Cumhuriyet tarihimizin rekor üretimine gidiyoruz. Çiftçinin her daim yanında olan TMO da Cumhuriyet tarihinin alım rekorunu kırmak üzere. Bu yıl buğday taban fiyatı, primler dahil 9 bin 250 liraya yükseltilmişti. Borsadaki alım fiyatları da gün geçtikçe yükseliyor. "
DEMEK Kİ TARIM BİTMİYORMUŞ, TAM TERSİNE CANLANIYORMUŞ
Son zamanlarda herkesin bilip bilmeden dilinde olan bir cümle vardı. Giderek daha çok duyuyorduk: "Tarımı, çiftçiyi, üreticiyi bitirdiler!"
Atalarımız ne demişler: Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz.
İktidar tarım ve hayvancılığı oldukça sağlam destekliyor. Evet ekonomi yönetiminde son 3 yıldır çok kötüler ama bu iyi oldukları alanlarda haklarını yememizi gerektirmez.
Bu ülkede kırsaldan şehre göç her şekilde devam ediyor. Özellikle eğitim meseleleri ve büyükşehir hayalleri tarımda yaşanan sıkıntıların en önemli sebebi. Buna rağmen özellikle bu yıl tarladan verim fışkırıyor.
Bereketli oluyor ve daha olsun inşaallah!
***
Hamama gidenler daha fazla terledi ama Eskişehir termal ve sağlık turizminde sınıfta kaldı!
Son zamanlarda sıcaklar iyice yükseldi, Eskişehir merkezde 38, Eskişehir'in Çukurova'sında (Sarıcakaya-Mihalgazi) ise 52 derece görüldü!
Elbette bu kadar sıcak havalar cism-ü canımızı sıkıntıya düşürüyor, bunaltıyor, terletiyor. Hem bedensel hem de ruhsal olarak haddinden fazla terlediğimiz günler olarak tarihe geçen günler bu günler!
Geçtiğimiz gün Belçika'dan Eskişehir'e yaz tatili için gelen bir tanıdığımız, yanına kardeşini de alarak hamama gidiyordu. Latife olsun diye "Sakın gitmeyin!" dedik, "Terlersiniz!"
"HAMAMDAN 200-250 TL İLE ANCAK ÇIKABİLDİK"
Her neyse, bizi dinlemediler tabi. Sonra ne oldu? Olmuş olan; her anlamda terlemişler. Hem sıcaklığı 44-45 dereceyi bulan bir hamammış gittikleri hem de son zamanlarda her şeyden nasibini alan hamamlarda zamlandığı için terlemişler. "Hamamdan 200-250 TL ile ancak çıkabildik" dediler.
Evet Eskişehir'in en önemli değerlerinden birisi doğal sıcak suya sahip hamamlarıdır. Termal turizm bunca zenginliğe rağmen şehrimizde gelişmemiştir. Buna karşın komşularımız Afyonkarahisar ve Kütahya bu konuda çok büyük mesafe almışlardır ve almaya da devam etmektedirler. Eskişehir termal turizm konusundaki eksiğini kapatmak için başta büyükşehir belediye başkanlığında olmak üzere net bir zihniyet değişimi bekliyor demek ki!
Düşününüz ki Eskişehir merkezde bir otel yapıldı ve oradaki hamama su başka bir yerden döşenen hatla götürüldü. Halbuki sıcak suların kendi başına yeryüzüne ulaştığı, ulaşabileceği ya da yeraltından kuyu açılarak rahatlıkla çıkarabileceği çok fazla yer mevcut. Bu tür yatırımlar için Eskişehir bakir bir bölge. Bugüne kadar bunun gerçekleşmemiş olmasının en önemli sebebi kenti son 25 yıldır yöneten zihniyetin şehrin ve şehir halkının kazanımına yönelik pek fazla bir şey yapmamış, buna karşın şehir halkının hayatını pahalandıran, olması gerekenden fazla harcamalarına neden olan bir yönetim gerçekleştirmiş olmasıdır.
TERMAL TURİZMDEN HAKKIMIZI ALSAYDIK ŞİMDİ SAĞLIK TURİZMİMİZ DE UÇUP GİTMİŞTİ!
Bunun aslında en güzel örneklerinden birini oluşturuyor termal turizmde Eskişehir'in bu kadar geride kalması. Eğer termal turizm gelişmiş olsaydı o zaman sağlık turizmimiz tam anlamıyla fırlayıp gidecekti. Termal turizme gereken önemin verilmemiş olması sağlık turizmindeki potansiyelimizi kullanmamızın da önüne geçmiş durumda. Şehrin heba olan kaynaklarının değerlendirilmesi, su akarken Eskişehir'in bakmaması için şehir halkı olarak tek yapmamız gereken bizi bu şekilde yöneten zihniyetten önümüzdeki yerel seçimlerde kurtulmak!
Sadece termal turizmin hak ettiği yatırımları alması ile birlikte Eskişehir'de ekonomik olarak çok önemli bir canlılık meydana gelecektir. Bu iki sektör, termal ve sağlık turizmi on binlerce insanımızın istihdam edilmesinin de yolunu açacaktır. Ne var ki 25 yıldır Eskişehir'de içme suyu problemini söz verdiği halde çözememiş olan zihniyet bu konuda kılını bile kıpırdatmamaktadır. Halen su akmakta ve ne yazık ki Eskişehir bakmaktadır; sadece hamama gidenler bir miktar faydalanabilmekte ancak o da oldukça kısıtlı bir ekonomik imkan sunabilmektedir şehrimize.
Yapamadıkları her şeyin heykelini ya da müzesini yapan zihniyet Hamam Müzesini yapmıştır ancak oradan şehrin termal ve sağlık turizmini geliştirmesini beklemek beyhudedir.
ESKİŞEHİR HALKININ CEBİNE GELİR OLARAK AKMASI MÜMKÜN OLAN TERMAL SULAR BOŞUNA AKTI, 25 YILDIR AYNI ZİHNİYET BAKTI!
Bakın hamamlara da yüzde 40 zam geldi. Hamamda banyo ücreti 80 TL, özel hamam ücreti 100 TL, kese 50 TL ve çocuk kese 35 TL oldu. Termal turizmden bunların kat kat fazlasını kazanma imkanı var. Hele hele sağlık turizmini işin içine katınca kazançların daha da katlanması gibi bir durum söz konusu.
Bugüne kadar Eskişehir'de boşa akan termal sular aslında Eskişehir halkının cebine gelir olarak akacaktı ama işte başımızdaki zihniyet buna izin vermedi. Şehir halkı bu zihniyetten kurtulduktan sonra hem gerçek belediyecilik hizmetleri almaya hem de her yönden gelişerek kazanmaya başlayacaktır!