Diyetisyen Ezelnur Kılıç, iftar ve sahurda dikkat edilmesi gereken beslenme alışkanlıklarını anlattı. Yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınılması, yemek sonrası hemen yatılmaması gibi önerilerle reflü semptomları kontrol altına alınabilir.

Eskişehir'de bisiklet sezonu başlıyor Eskişehir'de bisiklet sezonu başlıyor

Ramazan ayında oruç tutan reflü hastalarının yeme düzeni değiştiği için mide asidinin artması ve şikayetlerin şiddetlenmesi riski bulunuyor. Uzmanlar, özellikle iftar ve sahurda doğru beslenme alışkanlıklarıyla bu durumu kontrol altına almanın mümkün olduğunu belirtiyor.

Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Ezelnur Kılıç, Ramazan’da reflüden korunmak için iftar ve sahurda hafif ve dengeli beslenilmesi gerektiğini vurguluyor. Kılıç, "İftarda çorba ve hafif iftariyeliklerle başlayıp 15-20 dakika ara verdikten sonra ana yemeğe geçilmeli. Yemek süresi en az bir saate yayılmalı ve sahur sonrası en az bir saat ayakta kalınmalı" dedi.

Reflü şikayetlerini artıran yağlı, baharatlı, gazlı içecekler ve asitli yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini belirten Kılıç, bol su içmenin, yavaş ve küçük porsiyonlarla beslenmenin mideyi rahatlatacağını söyledi. Ayrıca, iftar ve sahurdan sonra en az 2-3 saat dik pozisyonda kalmanın reflü riskini azaltacağına dikkat çekti.

Doktor kontrolünde mide koruyucu ilaç kullanımının da önemli olduğunu hatırlatan uzmanlar, Ramazan’da sağlıklı bir beslenme planıyla reflü şikayetlerinin hafifletilebileceğini belirtiyor.

Kaynak: TRT Haber