Mehmet Göktekin Yaş: 67

Medyanın en önemli sorunlarından birisi ötekileştirme sorunudur. Yani medyada toplum gibi siyasetin kutuplaştırma alışkanlığından nasibini almıştır. Ne yazık ki medya; Candaş ve yandaş olarak tanımlanmaktadır. Gazeteci siyasi bir görüşe sahip olabilir ama objektif olmak zorunda. Bendensen var ol benden değilsen kahrol gibi bir anlayışı ben asla kabul etmiyorum. Meslek hayatım boyunca bugün ki kadar medya mensuplarının çok horlandığını, dışlandığını, sınıflandırıldığını da görmedim. Hangi mahalleden olduğunuza bakıyor insanlar sizle münasebet kurarken ya da size bir istihbarat verirken. 

Başkan Hamamcı vatandaşların taleplerini yerine getirmeye devam ediyor Başkan Hamamcı vatandaşların taleplerini yerine getirmeye devam ediyor

Whatsapp Image 2025 01 07 At 14.05.35

Bülent Özyazıcı Yaş: 69

Bu mesleğin gerçekten zorlukları var. Severek yapılması gerekiyor. Çok maddi bir getirisi yok. Şu an yerel medyada gazete sahipleri çok baskı yapmıyor. Ama ekonomik açıdan çok da iyi durumda değiller. Medya ekonomik açıdan çok da iyi bir sektör değil. Devletin daha fazla destek çıkması lazım. Ekonomik açıdan yerel basının desteklenmesi lazım. 10 Ocak sadece Türkiye'ye mahsus. Dünyada çalışan gazetecilere değil Türkiye'de çalışan gazetecilere mahsus bir gündür. O dönemde verilen sosyal hakların hemen hemen çoğu günümüzde maalesef yok.

Whatsapp Image 2025 01 07 At 14.05.40

Erhan Ünal Yaş: 48

Gazeteci halkın sesi olan kişidir. Her türlü zorluklara rağmen gece gündüz demeden haberini en iyi şekilde yapmaya çalışır. Günümüzde bu meslek giderek zorlaşmaya başladı. Haber sahasında, haber kaynaklarında yeterli ilgiyi görse de gazeteci çalıştığı kurumlarda maalesef bu ilgiyle karşılaşmıyor. Gazeteci herkesin hakkını savunur ama bir türlü kendi hakkını savunamaz. Düşük ücretlerle çalışır ama bunu aşkla, severek yapar. Yaptığı haberler, yazdığı yazılar ve duruşuyla gazeteci iyi bir kimlik kazanarak kentin ve ülkenin nabzını tutar. Günümüzde maalesef yeterli değeri ve ilgiyi görmüyoruz.

Whatsapp Image 2025 01 07 At 14.05.45

Cihan Yıldırım Yaş: 47

Gazetecilik sayesinde çok iyi insanlar tanıdım. Dört ülke gezdim. Sayısız şehir, etkinlik, organizasyon çok güzel etkinliklere katıldık. Bu pozitiflik göz ardı edilmemeli. Maaş, kazanç olmak üzere bir takım dezavantajları vardır. Ama artık pek çok alanda bu şekilde. Renkli bir hayatımız var. Toplumda bir saygınlığımız var. En önemli zorluk, tam bir geçiş dönemindeyiz. Medya değişiyor, başka bir hal alıyor. Biz bunun neresindeyiz. Uyum sağlayamayanlar var. Medya kendine özel bir mecra, bir alan, yeni bir zemin arıyor. Güzel bir söz var, eskinin ölemediği yeninin doğamadığı diye. Tam böyle o aradayız.

Whatsapp Image 2025 01 07 At 14.05.50

Soner Yüksel Yaş: 44

Medya yayılmacı, istilacı bir politikaya sosyal medya ile birlikte artık o kimliğe evirildi. Geleneksel ya da konvansiyonel medya elbette bir güven unsuru olarak hala da hayatımızın içinde. Ama insanların erişimi, etkileşimi, takibi o hıza yetişmek için sosyal medya büyük tekellerle birlikte aynı zamanda hayatımızın içinde. Medyanın bir numaralı sorunu stres. Saati olmayan, sürekli bir şeyleri üretmek zorunda kaldığın, birden fazla platformda var olmak zorunda kaldığın, çok emek verdiğin bunun yanı sıra karşılığında da çok bir şeyler alamadığın bir meslek. Her türlü tatilde aktifsin. 

Whatsapp Image 2025 01 07 At 14.06.04

Kerem Akyıl Yaş: 51

Medya bugün maalesef siyaset arenasında parçalanmış durumda. Medya iktidar tarafından baskı altına alınıyor. Eskiden bir şekilde özgür medya olurdu ama bugün özgür medyanın çok büyük oranda ortadan kalktığını görüyoruz. Birde muhalefetin yanında olan medya görüyoruz. Şu anda Türkiye'de bağımsız medya kuruluşu çok az kaldı. Şu anda iktidar ve muhalefetin medyayı parsellediğini görüyoruz. Yerelde durum daha farklı. Biz biraz daha rahatız. Yaptığımız haberlerde baskı görebiliyoruz. Baskılarla karşılaşıyoruz ama yolumuza devam ediyoruz.

Whatsapp Image 2025 01 07 At 14.06.04 (1)

Özge Zaim Yaş: 36

Meslektaşlarım muhtemelen çalışma şartlarından ve alınan ücretler üzerinden yaşanan zorluklardan bahsedeceklerdir ama benim yaşadığım en büyük zorluğu söyleyecek olursam baskı diyebilirim. Yaptığım haberler sonrasında ertesi gün baskılara maruz kalıyorum. Tehdit bile ediliyorum zaman zaman. Gazetecilerin özgürlük alanları genişletilmeli. Gazetecilik şu anda ticari ilişkilere döndü. En büyük temennim daha özgür bir ortam yaratılmalı. Ücretlerin azlığı da büyük bir eksiklik. Basın ne zaman özgürleşirse çalışma koşulları da o derece rahatlayacak. Ücretler de artacak. 

Whatsapp Image 2025 01 07 At 14.06.13

Engin Özmen Yaş: 43

Medyanın bugün ki en önemli sıkıntısı doğru bilgiye ulaşmak. Çünkü sosyal medyada çıkan her haberi herkes doğru olarak kabul ettiği için çok kısa sürede yayılıyor ve bunun sıkıntılarını aslında en başta biz çekiyoruz. Gazetecilik mesleğine giren insanların şartları zorlaştırılmalı, herkes gazeteci olmamalı bence. Ama gazeteci olmuş kişilerin de asgari ücretin üstünde bir ücretle çalışıyor olması gerekiyor ki gece gündüz dışarıda, sokakta haber peşinde olan gazetecilerin asgari ücretin üstünde bir maaşı hak ettiğini düşünüyorum. Sosyal medya bizim mesleğimizi zorlaştırdı. 

Whatsapp Image 2025 01 07 At 14.06.13 (1)

Aydın Sarıoğlu Yaş: 36

Geçmişte zamanla yarışmıyorduk. Şu anda saniyelerle yarışır olduk. İnternet sitelerinin, sosyal medyanın gelişmesi, haberleri anlık, en hızlı kim verebilir yarışına girdi. Şimdi herkes saniyelerle yarışmak zorunda. Hızlı hareket etmek isterken yanlış bilgi ile vatandaşları bilgilendirmemek, onları yanlış yönlendirmemek lazım. Hızlı olmak ile takipçi ya da okuyucu çekmek isterken vatandaşları da yanlış yönlendirmemek gerekiyor. Bu medya sektöründe rekabeti arttırdı. Artık kalifiye eleman yetişmiyor. Tam yetişmiş eleman bulmak çok zor. 

Whatsapp Image 2025 01 07 At 14.06.18

Onur Şentürk Yaş: 34

Medya geçmişte daha etkiliydi. Medyaya olan güven biraz azaldı. Bunun da sebebi vatandaş haberciliği diye bir şey çıktı. İnternet siteleri, sosyal medya çok yaygınlaştı. Haberlerde teyit durumu kalmadı. Bu da medyaya olan güveni azalttı. Sosyal medya bizi bu konuda çok zorluyor. Muhabirler yağmurda, çamurda koşturuyor. Ülkede bir gerginlik var. Vatandaşlar eskisi kadar rahat değil, sokak röportajları yaparken cevap vermek istemiyorlar. Bazı kesimler, bazı gruplara baskılar yapıyor olabilir. Bu her kurumda değil ama bazı kurumlarda var ne yazık ki.

Whatsapp Image 2025 01 07 At 14.06.42

Akif Yer Yaş: 34

Mesleğimde çok fazla zorlukla karşılaşmıyorum. Neyin nasıl yapılacağını bildiğimiz için, nereden sıkıntı geleceğini biliyoruz, ona göre hareket ediyoruz. Bu yüzden herhangi bir zorlukla karşılaşmıyoruz. Basın İlan Kurumu sayesinde bugün piyasada çok sayıda gazeteci iş bulabiliyor. Burada devletimize ve Basın İlan Kurumu'na teşekkür etmek gerekiyor. Medya patronlarının mesleğimize olan bakış açılarını sevmiyorum. Hep ticari odaklılar. Önümüzdeki yıllarda gazetecilerin iş bulmasının daha da zor olacağını düşünüyorum. Yöneticilerin muhabirleri özgür bırakmaları gerektiğini düşünüyorum.

Whatsapp Image 2025 01 07 At 14.06.42 (1)

Melisa Ceritli Yaş: 23

Yerel basının yavaş yavaş bitip, dijitalleştiğimizi düşünüyorum. Bu da tabii ki bizler için biraz zorluk yaratıyor. Dijital medyada şöyle bir şey var, hız her zaman önemli olduğu için yanlış asparagas bilgi dediğimiz şeylerle karşılaşabiliyoruz. Çok zor şartlarda çalışıyoruz. Ama bunun karşılığını aldığımızı düşünmüyorum. 1 yıldır yerel basının içerisindeyim. Mesleğimi seviyorum ama şartlar iyileştirilirse hepimiz için daha iyi olur diye düşünüyorum. Biz genç çalışanlar olarak önümüzü görmek, geleceğe umutla bakmak, mesleğimizin hakkını vermek kendimizi geliştirmek istiyoruz.

Whatsapp Image 2025 01 07 At 14.06.42 (2)
 

Muhabir: Tuğba AKTAY