Yemekhane önünde gerçekleşen eylemde konuşan Berivan Özkara, üniversite yemekhanesinin rezervasyonlu yemek öğün ücretinin zamlanarak 25 TL, günlük yemeğin ise 100 TL olduğunu söyledi.
"İçinden geçtiğimiz yaşam koşullarında öğrenciler olarak en temel ihtiyaçlarımızı dahi karşılamakta zorlanırken, yemekhaneye yapılan bu zam kabul edilemez" diyen Özkara, şöyle devam etti:
"2024 yılı başında KYK burs-kredilerimiz 2000 TL’yken yemekhane öğün ücreti 15 TL, bugün ise KYK burs-kredisi 3000 TL, yemekhane öğün ücreti ise 25 TL olmuştur. Yapılan %66’lık zam, burs ve kredilerin artışıyla aynı oranda bile yapılmamıştır. Artık neredeyse her dönem başında yemekhaneye zamla okula gelirken, yemeklerin niteliğinde günden güne azalmanın olduğu bu tablonun değişmesi gerekiyor.
"KABUL ETMİYORUZ"
Yemekhane öğün ücretine yapılan zammı, yemek alacağımız sıradaki fark ettiğimiz; okulun duyuru sitesinde bile yer verilmeyen bir karar sürecini kabul etmiyoruz. Zam, okulların öznesi olan biz öğrencilerin, karar süreçlerinden bu denli uzaklaştırılmasının da bir sonucudur. Yaşam koşullarımızı bilmeyen, iyileşmesi ve değişmesi üzerine bir karar alamaz. Bunun için de okulumuzdaki işlevi idareyle zoraki iletişim kurmaktan henüz öteye geçemeyen resmi Öğrenci Temsilci Kurulu’nu, fiili bir kurula dönüştürmeliyiz. Öğrencilerin sınıf sınıf, bölüm bölüm temsilciler seçerek katıldığı, sorunlarının dersliklerde tartışılıp kararların alındığı bir mekanizmaya ihtiyacımız var. Üniversitenin tüm bileşenlerinin katıldığı, herkesin eşit söz hakkının olduğu, dönem dönem bir araya gelmekten ziyade kalıcı ve istikrarlı, demokratik bir temsil mekanizmasını oluşturmak bugün görevimizdir. Ancak böylelikle alınan kararlar üzerinde bir basınç oluşturabilir, demokratik üniversiteyi yaratabiliriz. Okulumuzu Üniversite A.Ş., bizleri müşteri gibi görenler bilsin ki artık öğrencilerin de birliği var.
Bizler, öğrenci temsilcilerinden, fakültelerden, sınıflardan, kulüplerden bir araya gelen öğrencilerin kurduğu kolektif bir birliğiz. Bu birlikte amacımız, öğrencilerin sorunlarına çözüm üretmek için bir araya gelmek. Geçen dönem yemekhanede Qr kod uygulamasına getirilen engel, yapılan yemekhane zammı, tuvaletlerde hijyen malzemelerinin yetersizliği sebebiyle 1500 dilekçe toplamış ve rektörlüğe teslim etmiştik. Dilekçe çalışmasının bitiminde bir forum yaparak, bölümlerdeki özel sorunları ve okulumuzdaki genel sorunları konuşup Anadolu Öğrencileri Birliği'ni ve bu sorunlar temelinde etkinlikler düzenleyecek Anadolu Forum'u kurduk. Bu birliğin yöneticileri olmadığı gibi bir araya gelişlerimizde irade, katılan öğrencilerindir."