Açıklamada konuşan Çoban, “Üyelerimizin mağdur olmaması için gündemi yakından takip ediyor, tarifemizi güncelliyoruz, zam yapıyoruz. Ancak bazı esnaflar gibi bu zammı hemen uygulayamıyoruz. Atıyorum, simitçiler, berberler, manavlar onlar yeni fiyatı hemen geçirebiliyor. Ama maalesef kenar mahallelerde, kırsal kesimlerde bu fiyatı uygulayamıyoruz. Zammı sanki biz yapmışız gibi müşterilerle karşılıklı tartışmalar yaşıyoruz” şeklinde konuştu.
“Esnaf olarak dışlanıyoruz”
Kahveci esnafının dışlandığını aktaran Çoban, “Havalar ısınmaya başladı. Kışın ayrı bir derdimiz var, yazın ayrı bir derdimiz var. Kışın ısıtma ve aydınlatma giderlerimiz artıyor; yazın ise insanlar şehri terk edip köye ya da tatile gidiyorlar. Zaten şehrimiz bir üniversite şehri olduğu için yazın ciddi şekilde boşalıyor. Kahveci esnafı şu anda en çok ezilen, para kazanamayan esnaf kesimi. Esnaf olarak dışlandığımızı hissediyoruz” ifadelerini kullandı.
“Meşrubat satmak istemiyoruz”
Soğuk meşrubatların maliyetleri ciddi şekilde arttırdığını kaydeden Çoban, “Açık konuşmak gerekirse, biz aslında meşrubat satmak istemiyoruz. Çünkü bu ürünler özel şirketlerin kontrolünde ve sürekli abartılı zam yapıyorlar. Kazandığımız para, sadece elektriği bile karşılamaya zor yetiyor. Aylık sattığımız meşrubatın yaktığı elektriği ödeyemiyoruz. Soğuk meşrubatlar için buzdolabı sürekli çalışıyor ve bu da fatura demek” dedi.
“Esnafımıza zarar veriyorlar”
Çoban konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Odunpazarı Belediyesi yine çay satmaya başladı. 7 liradan veriyorlarmış. Kira ödemiyorlar, işçiye maaş vermiyorlar, sigorta yok, vergi yok. Devlet bu kolaylıkları bize de sağlasa biz de o fiyata satarız. Onlar başka kaynaklardan destek alarak bu işi yapıyorlar. Ayrıca orada sadece kart geçiyor, nakit kabul edilmiyor. Herkesin de özellikle yaşlıların elinde kart yok. Bu yüzden gidemeyenler oluyor. Ama şunu net söyleyeyim. Bu durum geçen yıllara göre daha az etki yaratır belki ama yine de bizim piyasamızı bozuyor. Esnafın işine zarar veriyor, başka bir işe yaramıyor”