Başbuğ, "Peki demokrasinin bir koşulu var mı? Elbette hiç tartışmasız. Demokrasinin de olmazsa olmaz koşulu laikliktir. Dolayısıyla Cumhuriyeti öncelikle demokrasi ve laiklik ile taçlandırmak elbette hepimizin gönülden arzu ettiği bir hedeftir. Acaba ileride bugün Cumhuriyet Bayramı olarak kutladığımız bu bayramın ismini 'Cumhuriyet ve Demokrasi Bayramı' olarak mı kutlamalıyız?" dedi. Türk Silahlı Kuvvetleri 26. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Atatürk'ün bir idealinin olduğunu ve o idealinin de çağdaşlaşma olduğunu söyledi.

"BİZLERE DÜŞEN BU MİRASI KORUMAK"
Eskişehir'de Ahbaplar Grubu, Cumhuriyetin 100. yılı nedeniyle Cumhuriyet Balosu düzenledi. Anemon Otelde düzenlenen baloya, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türk Silahlı Kuvvetleri 26. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, eski Vali Kemal Nevruzoğlu, CHP Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü, İbrahim Arslan, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, AKUT kurucusu ve eski Başkanı Nasuh Mahruki ve çok sayıda davetli katıldı. Gecenin açılış konuşmasını yapan Ahbaplar Grubu Onursal Başkanı Ali Eldem, en büyük bayramımız olan Cumhuriyet Bayramını coşku ile kutlandığını belirterek, "Bizlere düşen bu mirası korumak ve gelecek nesillere emanet etmektir. Bugün aymazlık içinde olan, cumhuriyet kazanımlarının farkında olmayan kişi ve kuruluşlar olabilir. Ancak cumhuriyete sahip çıkan, devrimleriyle yaşayan sizler var oldukça, gelecek kuşaklara Mustafa Kemal Atatürk'ün devrimlerini anlatıp, cumhuriyeti gençlere emanet ettikçe çağdaş, laik, sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşayacaktır. Sizler bir ışık gibi çevrenizi aydınlattıkça Mustafa Kemal Atatürk'ü anlattıkça Türk milleti Cumhuriyet kazanımlarına, devrimlerine sahip çıkacaktır" dedi.

"DEMOKRASİNİN OLMAZSA OLMAZI LAİKLİKTİR"
Türk Silahlı Kuvvetleri 26. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, bir devlet ve ülkenin tarihinde 100 yılın çok önemli bir dönüm noktası olduğunu belirterek, "Gönül istiyor ki veya hepimiz herhalde aynı düşüncelere sahip olduk, oluyoruz bu 100. yıl bugün gördüklerimizden ve yaşadıklarımızdan daha görkemli, daha unutulmaz olarak yaşansaydı, yaşanabilseydi. Ancak bunu söylemekle beraber ben 100. yıl kutlamalarına iyi bir noktada başladım. Nerede derseniz. Geçen hafta Pazartesi günü Kıbrıs'ta Magosa'da Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde 1000 öğrenci ile beraber olduk, gençlerle beraber olduk. O gençlerle beraber olmak tabii ki benim için çok önemli. İyi bir başlangıç oldu. Atatürk bir konuşmasında diyor ki 'Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemiyle hükümet etmek' demek. Cumhuriyetin olmazsa olmaz bir koşulu vardır. O da demokrasidir. Peki demokrasinin bir koşulu var mı? Elbette hiç tartışmasız, demokrasinin de olmazsa olmaz koşulu laikliktir. Dolayısıyla cumhuriyeti öncelikle demokrasi ve laiklik ile taçlandırmak elbette hepimizin gönülden arzu ettiği bir hedeftir" diye konuştu.

"CUMHURİYET VE DEMOKRASİ BAYRAMI OLARAK KUTLAMALIYIZ"
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, gecede aklından geçenleri de davetlilerle paylaşarak, "Hatta bugün şöyle bir şey aklımdan geçti. Acaba ileride bugün Cumhuriyet Bayramı olarak kutladığımız bu bayramın ismini 'Cumhuriyet ve Demokrasi Bayramı' olarak mı kutlamalıyız? Bu ismi mi kullanmalıyız? Bunu da benim çok düşündüğüm noktalardan bir tanesi" ifadelerini kullandı.

"ÇAĞDAŞLAŞMANIN OLMAZSA OLMAZI, TÜRKİYE'DE KADININ YERİ VE ROLÜDÜR"
Atatürk'ün idealinin çağdaşlaşma olduğunu vurgulayan İlke Başbuğ şunları söyledi:
"Çağdaşlaşma, Mustafa Kemal Atatürk'ün idealiydi. Çağdaşlaşma deyince de aklımıza tek bir şey gelecek. O da bir noktada çağdaşlaşmanın olmazsa olmaz koşulu, nedir bu? Toplumda, Türkiye'de kadının yeri ve rolü. Dolayısıyla Türkiye'de kadına, Mustafa Kemal Atatürk'ün düşündüğü yeri ve rolü sağlayamazsak inanın ki çağdaşlaşmanın sadece bir sözden ibaret olduğunu ifade edebilirim. Mustafa Kemal Atatürk kadınlarla ilgili bir konuşmasında bu konuya şöyle değiniyor. Diyor ki, 'Bizim toplumumuzun başarısızlığının nedeni kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlik ve kusurdan doğmaktadır. Bundan dolayı bizim toplumumuz için bilim ve fen gerekliyse bunları aynı derecede hem erkek hem de kadınlarımızın kazanmaları gerekir. Bundan sonra kadınlar, hayatta (hayatta derken iş hayatında, sosyal hayatta her yerde) erkeklerle beraber yürüyecek, birbirinin yardımcısı ve destekçisi olacaklardır.' Mustafa Kemal'in bir ideali vardı, esas ideali çağdaşlaşma idi ve bu çağdaşlamada da hep kadını, Türk toplumunda gerekli olması gereken yere ve role sahip olmasını hedeflemişti. Bütün çabası böyleydi. Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği gibi 'Benim naçiz vücudum elbette bir gün fani olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.'

YILIN SPORCUSUNA AY-YILDIZLI KOLYE
Ahbaplar Grubu tarafından Cumhuriyetin 100. Yılında azminden ve başarısından dolayı yılın sporcusu seçilen, 2022 yılında Portekiz'in Madeira Adası'nda düzenlenen Paralimpik Dünya Şampiyonası 50 metre S5 kategorisi sırt üstü yarışında dünya şampiyonu olan Eskişehir Büyükşehir Gençlik ve Spor Kulübünün Paralimpik Takımı Milli Yüzücüsü Sümeyye Boyacı'ya, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, tarafından ay-yıldızlı altın kolye hediye edildi.

ATATÜRK RESMİ HEDİYE EDİLDİ
Halk oyunları gösterilerinin yer aldığı Cumhuriyet Balosunda, ses sanatçısı Demet Sağıroğlu ile Ali Rıza Saltık sahne aldı. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e gecede, Halime Türkyılmaz tarafından Atatürk'ün dans ederken resmi hediye edildi. Resmi çok beğendiğini ifade eden Başkan Büyükerşen, resmi herkesin görmesi amacıyla resmi Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Nikah Salonuna asacağını söyledi.

BÜYÜK COŞKU YAŞANDI
Geceye katılan ses sanatçısı Demet Sağıroğlu’nun şarkıları ve marşlarıyla coşan davetliler gece boyunca ellerinde Türk bayraklarıyla büyük coşku yaşadı.

Kaynak: İHA